Een groot goed.

Ik weet het niet zeker maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed, ooit bedoeld om grote denkers het recht te geven om in het openbaar hun mening te geven zonder daarvoor vervolgd te worden door de staat, en ook te kunnen rekenen op bescherming door diezelfde staat tegen represailles door burgers.

Die grote denkers mis ik heel erg. Herman Finkers is er één, Freek de Jonge is er één, misschien een handjevol filosofen en een hele enkele politicus die ze liever een functie elders geven. Maar merendeels geeft de vrijheid van meningsuiting bescherming aan Driekus Achterberg die geen school heeft afgemaakt, geen krant kan lezen, en het NOS journaal afdoet als links gezwets.

Weg met de wolf.

Deze foto maakte ik vanmiddag en het bord irriteerde me. Niet zozeer het statement maar het feit dat een boer met schapen uit eigenbelang tegen de wolf is. Want schapen houden vind ik onnatuurlijk. En ze vervolgens slecht beschermen en gaan lopen miepen dat de wolf weg moet met argumenten die niet alleen geen hout snijden maar ook nog eens volledig uit een sprookjesboek ontsproten zijn.

Ik ben van mening dat er veel te veel boeren zijn in Nederland. Weg ermee! Ze vervuilen het milieu, hebben het grootste deel van onze grond in handen, weigeren zich te verdiepen in feiten en als ze iets niet zint overtreden ze massaal de wet en hinderen ze anderen met hun tractors. Daarbij roepen ze leuzen als no farmers no food. Wat op zich klopt. Maar no nature no life klopt ook, en beide stellingen zijn niet aan de orde.

Voorgaande alinea zou kwaad bloed kunnen zetten bij boeren, maar ik meen het niet. Ik wil alleen even aangeven hoe kwetsend meningen kunnen zijn. De wolf is een prachtig dier en het is een zege dat we bereikt hebben dat hij terug is in dit volledig uit de hand gelopen land.

Schapenhouders zijn naar mijn mening niet eens boeren. Het zijn hobbyboeren net als mijn hobby de verbrandingsmotor is. Mag ook niet meer verkocht worden in 2030, dat is tegen mijn eigenbelang. Maar ja, mensen wijzer dan ik hebben daartoe besloten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Een groot goed.”

  1. Oneens wat betreft ‘jouw’ mening, als je namelijk een veel geuite mening overneemt en na kraait is dat niet jouw mening. Opvallend is dat veel mensen die ik ken de publieke opinie van een dagblad als een eigen mening uitdragen. In tegenstelling van wat er gedacht wordt is er, ook al betreft het een mening die het gros der mensheid nakraait, sprake van zoiets als ‘waarheid’.
    Maar het is wel fijn dat aan dat alles en ook dit vrijelijk uitdrukking mag en kan worden gegeven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Daar wrikt het natuurlijk altijd. Er is een site die claimt het eerlijke verhaal over de wolf te vertellen. En juist die vertelt een kletsverhaal van heb ik jou daar. Overigens, als mijn mening in overeenstemming is met een veel geuite mening, is dat nog steeds mijn mening. Zo denk ik erover. Anders zou je alleen een mening kunnen hebben die nog nooit eerder is geventileerd. Dat gaat niet lukken.

      Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: