De kip of het ei

Met de hond gaat het dankzij medicijnen weer beter en ze rent er lustig op los. Vandaag door een stuk weiland wat niet was afgezet, en ik vind dat een mooi gezicht. Toen ik terugkwam bij de auto sprak een man mij aan, of ik wel wist dat er reekalfjes waren. Hij had zijn jagerskleren nog aan.

Ik zei dat ik er goed op zou letten, wat natuurlijk een beetje onzin is, want als de hond gaat, dan gaat ze. Ze zit wel vaker achter een ree aan, maar dat is volslagen kansloos en komt ze tien minuten later met haar tong op haar poten terug. Maar reekalfjes is natuurlijk een ander verhaal. Ik begrijp de bezorgdheid van de man wel, maar ik loop speciaal in een gebied waar geen borden staan dat de hond er niet los mag, en op sommige paden staan die er wel, maar daar ga ik niet in of hou haar daar vast. Natuurlijk heeft hij een punt, mijn hond zou zo’n reekalfje, omdat het naar baby ruikt, niet doden, maar aflikken omdat ze gek is op alle baby’s. Wat natuurlijk ook dodelijk is, maar goed, zoiets is mij nog nooit gebeurd na drie honden, en om nu je hond altijd maar te moeten vasthouden vind ik ook niet terecht. Een hond heeft ook recht om te rennen. Ik ging vroeger naar het daarvoor aangewezen uitlaatgebied, maar ook daar stikt het van de reeën en zwijnen, en ik loop daar niet lekker in de drukte.

Toen zei hij dat de wolf er al zoveel pakte dat ze niet moesten hebben dat er ook nog honden zich tegoed deden aan reeën. Hij was afgelopen nacht op telling geweest en ze telden 180 edelherten, maar geen kalfjes, allemaal de schuld van de wolf. Ik ben natuurlijk niet bij de telling geweest, en ik zou het raar vinden als elf wolven op de de Noord Veluwe zouden zorgen voor het uitsterven van het edelhert. Wolven horen hier niet, zei hij.

Tja, dan heb je aan mij een slechte en krijgen we al gauw een discussie. Hij zei dat er ook al geen moeflons meer waren. Waarop ik zei dat moeflons hier niet horen, die komen uit bergachtig gebied uit Corsica, waar ze de bergen in kunnen vluchten. En dat die wolf hier gewoon naartoe is gekomen omdat hij vindt dat hij hier wel hoort. Dat was bewezen niet waar zei hij, want in Groningen hadden ze een paardentrailer vol met wolven aangehouden die hier werden losgelaten. Ik vroeg of hij soms dacht dat als heel Duitsland vol met wolven zat, dat ze dan netjes bij de grens omkeerden?

En hij vroeg aan mij of het soms leuk was dat als je schapen houdt, en je vind er ’s ochtends dertig dood? Waarop ik weer zei dat er nu al vijf jaar wolven lopen, als je er nu nog geen hek om gezet hebt, dan ben je zelf verantwoordelijk. Waarop hij niet het bekende verweer had, maar een beter, namelijk dat jaren geleden we vonden dat de hekken weg moesten zodat het wild meer doorgang had. Nou, dat wist ik dan niet, maar een wolf is ook wild, waarom heeft een wolf minder rechten? Omdat die het andere wild dood maakt.

Pff. Het is niet eenvoudig hondenbezitter te zijn en dagelijks tussen de middag een ronde te maken. Het kwam hierop neer, de man vond dat er teveel wolven waren, en ik vind dat er teveel mensen zijn.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

14 gedachten over “De kip of het ei”

     1. Gewoon, als zo’n man zich eens niet met mij bemoeit zolang ik niks doe wat tegen de wet is, dan is er toch niks aan de hand? Stel nu dat ik bij hem ga aanbellen en zeggen dat zijn schapen niet achter een wolfwerend hek staan, dan spreek ik hem toch ook aan op iets dat niet verboden is? Ik heb daar gisteren verdorie nog bierblikjes lopen opruimen wat een stel onverlaten had achtergelaten. Ik doe meer goed dan slecht voor de natuur. Hoop ik.

      Geliked door 1 persoon

 1. Piepjonge reekalfjes ruiken nergens naar. Dit is hun natuurlijke bescherming als hun moeder effe boodschappen aan het doen is. Jouw hond of een ander dier ruikt dus zo’n diertje echt niet. Maar het zou wel kunnen dat ze er per ongeluk overheen zou rennen. Maar dat is dan een toevalstreffer.
  Ik vond een stukje op internet hierover:

  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-loonse-en-drunense-duinen/nieuws/de-kraamkamer-de-ree

  Like

  1. Wist ik niet, van geen geur, en het lijkt me ook erg sterk, want mijn hond pikt echt alles op. Als er net een hond in de straat heeft gelopen, ruikt ze dat al. Ik lees er ook iets anders over. “Een reekalf heeft een heel specifieke geur, dat is om roofdieren af te schrikken”

   Like

   1. Dat van het geurloos zijn als bescherming hoorde ik ook al eerder van een boswachter, maar ik klets het ook maar na, hoor. Plausibel vond ik het wel, dat de natuur – die toch prachtig in elkaar steekt – zo’n kwetsbaar vaak alleen liggend beestje beschermt tegen gevaren. Maar een hond is een superruikerd. Die van ons maakt er haar core-business van 😉

    Geliked door 1 persoon

 2. Er zijn hier in de grensstreek met Duitsland beduidend minder wolven dan in Nederland ten teken dat ze hoogstwaarschijnlijk toch wel zijn uitgezet (of liever ingezet). De wolf heeft een groot bosrijk gebied nodig en daarvoor is Nederland veel te klein en te weinig bebost.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: