Onze man bij de Taliban

We keken naar “onze man bij de Taliban” en verbaasden ons dat Talibanstrijders er net zo uit zien als je verwacht. Zwart haar, zwarte baard, tulband. Ze zijn super makkelijk te herkennen, ook aan hun Kalasjnikov.

Wat mij nog meer verbaasde was dat Thomas Erdbrink gewoon met ze kon praten in hun eigen taal, welke dat ook is. Ik dacht Iraans, maar in Afghanistan verstonden ze hem ook. Maar nog meer dan over de taal verbaasde het me dát hij met ze kon praten.

En dan blijken het hele gewone, weliswaar gehersenspoelde mannen te zijn, die vrouwen niks toestaan en die handelen zoals u en ik ook zouden doen als ons land werd aangevallen. Want dat is de werkelijkheid van de Taliban, er kwamen ineens Amerikaanse drones hun vrouwen en kinderen vermoorden.

Ze noemen zichzelf dan ook liever vrijheidsstrijders dan de aanduiding die ze van Amerikanen krijgen: terroristen met een bomgordel. Zij zagen het als enige manier om in de ongelijke strijd de Amerikanen terug te raken. Als ze hun eigen volk niet zo zouden onderdrukken zou ik ze warempel nog geloven ook.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

8 gedachten over “Onze man bij de Taliban”

 1. Thomas Erdbrink spreekt Perzisch en deze taal wordt in dat hele gebied gesproken. In Irak, Iran, Afghanistan e.o. Erdbrink is getrouwd met een Iraanse vrouw en stelde zich tot doel om te integreren in Iran door in Teheran te wonen, leven en werken.
  De Russen wilden Afghanistan annexeren, wat Amerika niet goed vond en zij voorzagen de Afghanen van wapens om de Russen te verjagen wat lukte. Nu deze groep Afghanen georganiseerd en voorzien van wapens waren ontstond zo de Taliban.
  *De mensen in die gebieden willen ook alleen maar wat wij hier ook willen. Een goed leven met wat geluk en liefde.*
  Persoonlijk vind ik dat de Amerikanen Rusland maar hun gang hadden moeten laten gaan in Afghanistan. Maar Amerika wou daar geen Russische springplank en zie wat we daar nu hebben.

  Geliked door 1 persoon

  1. De betreffende strijder zei dat hij aan de Kalasjnikov kwam omdat ze ze hadden afgenomen van de Russen toen ze daar waren. En dat ze bij de Amerikanen hetzelfde hadden gedaan. Leek me ook een beetje grootspraak.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet de laatste aflevering nog bekijken, maar vond de voorgaande erg interessant. Taliban zou je hier met FDF kunnen vergelijken. Ze zijn laag opgeleid en hebben er moeite mee dat hun vrouwen beter opgeleid worden. Die angst speelt ook in Iran. Deze simpele mannen grijpen terug naar oude boeken die de vrouwen volgens hen niet kunnen begrijpen. Maar de Taliban is ook erg verschillend, wat in het ene dorp mag mag in het andere dorp niet. Vond het ook wel grappig (en treurig) dat er geen verkeersboetes meer zijn. Je mag er als automobilist alles en niemand zegt er iets van. Onze VVD likt daar de vingers bij af. Afghanen kunnen wel horen dat ie Iraans Farsi (Perzisch) spreekt. Waarschijnlijk is het een verschil tussen Nederlands en Vlaams. Ik vond de opeheid van de mensen en vooral de vrouwen erg moedig. Ze weten dat ze daardoor in problemen kunnen komen, maar nemen dat risico bewust. De Russen wilden het russichgezinde regiem daar in het zadel houden. De USA niet, met als gevolg dat een hele berg strijdheren hun kans schoon zagen. Koppel dat aan de opiumteelt en je raakt van de regen in de drup of misschien wel van de regen in een enorme niet aflatende plensbui.

  Erdbrink was anderhalve week geleden in Buitenhof. Die uitzending werd afgebroken omdat ie het niet meer trok. Dat maakte bij mij veel indruk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Gisteren de laatste aflevering gezien. Daar hoorde ik ook dat ie er 8 maanden heeft gezeten. Dan krijg je een veel betere indruk in wat er in een land speelt. Daar werd ook in genoemd dat Biden en Trump bang zijn voor vrouwen. Denk dat dat meevalt voor Biden, maar de Proudboys rond Trump doen er volgens mij in en om huis de bovenliggende partij te blijven. In Israel loopt ook een flink koppelte zwarthoeden rond. Bij het Chinese partijcongres zijn de vrouwen ook sterk in de minderheid, vooral in de t0p.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: