Toekomst

Daar was hij gisteren, Rob Jetten, ergens minister van. Hij kwam uitleggen wat we konden doen om de pijn van de energiecrisis te verzachten. Trui aan, verwarming lager, korter douchen en al wat dies meer zij. De Nederlandse gasvoorraden zijn prima op orde, dus als we met z’n allen zuinig aan doen, moet het helemaal goed komen deze winter en mogen we gas afnemen ter waarde van € 3 euro per kuub. Wij verbruiken zo’n 1500 kuub per jaar, dus 4500 euro, plus nog elektriciteit, hallo energievoorschot van minimaal 500 per maand! We kunnen natuurlijk nog radiator folie plakken en eierdozen tegen de muur plakken om zo nog honderd euro per jaar te besparen.

De laagste en de middeninkomens worden nog gecompenseerd, maar ze kunnen natuurlijk niet iedereen compenseren. Dat dienen de werkgevers te doen in de vorm van loonsverhoging, zodat die meehelpen aan het verlagen van zo ongeveer de hoogste energierekening van Europa.

Geen woord over de verantwoordelijken, behalve natuurlijk Poetin, maar niet de energieboeren die een mooie kans zien de prijs eens lekker op te drijven. Of de duurzaamheidslobby, die niet echt lekker van de grond komt, en even een handje geholpen moet worden in de vorm van dure fossiele brandstoffen. En ja, als Poetin de gaskraan helemaal dicht draait, dan krijgen we natuurlijk wel een probleem. Niet dat hij het nu al gedaan heeft, maar je kunt niet zeker weten, dus vandaar die drie euro per kuub.

Tja, ik zie de gasprijs ook niet echt dalen, aldus Jetten, dus bereiden we ons maar vast voor op een structurele 10% van je inkomen te reserveren voor energie. En ja, water. Dat wordt natuurlijk ook steeds schaarser met deze droogte dus ook dat gaat in prijs omhoog. En voor de toekomst, de bomen krijgen het ook steeds moeilijker, worden kleiner, laten hun bladeren vast vallen, dus ook zuurstof zal een schaars goed worden.

Nou ja, Nederland zal nog best genoeg zuurstof inkopen, maar doe er zuinig mee, mensen! Een dubbeltje per ademteug is straks geen uitzondering!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Toekomst”

 1. Volgens mijn energieleverancier is het landelijk gemiddelde jaarverbruik 1.330 m3 gas voor een hoekwoning en 1.120 m3 voor een tussenwoning.
  Zelf zit ik in een matig geïsoleerde tussenwoning en mijn verbruik (naast elektriciteit) is 579 m3 gas per jaar (2021). Geen idee hoe die andere mensen zoveel kunnen verbruiken, behalve dan het huis vol energieslurpers zetten en het hele jaar door in een T-shirtje rond blijven lopen.
  Tip: er zijn energiecoaches die bij mensen thuis komen en op maat advies geven en kunnen zien waar een eventueel energielek zit.
  Overigens is het advies dat ik o.a. zonnepanelen neem, maar zonder inkomen of uitkering krijg je ook geen lening voor energiebesparende maatregelen.

  Like

  1. Ik kan wel zonnepanelen nemen, scheelt me zo’n 1000 per jaar, heb ik nog een energierekening van 5000 euro. Het punt is hier dat die gasprijzen zo hoog zijn dat het niet normaal meer is, en de overheid net doet of het niet anders is. Overigens zaten wij met 1500 volgens onze energiemaatschappij iets onder het gemiddelde en met stroom iets er boven.

   Like

   1. Wat zie jij als een realistische oplossing voor die hoge prijs? En wat nu als die prijs gewoon niet meer omlaag gaat?
    (Overigens snap ik dat het energieverbruik van een gezin hoger ligt dan van een eenpersoonshuishouden.)

    Like

    1. Vraag en aanbod heeft oa met schaarste te maken, zoals je weet. Is er schaarste? Nee, maar er is een mogelijke dreiging. Landen brengen hun gasvoorraden op peil hebben dus steeg de vraag naar gas enorm. Hadden ze niet moeten doen,ze wisten het gevolg. Daardoor zijn de prijzen gigantisch gestegen en gaat half Nederland de shit in. Nu moeten we zuinig met gas doen voor 3 euro, anders hadden we zuinig met gas moeten doen voor 1 euro. Door minder gas te verbruiken zal de prijs weer dalen. Bij deze hoge prijzen zullen er alternatieven aangedragen worden. Mensen gaan de airco gebruiken als verwarming, hout stoken, allemaal erg slecht voor het milieu. En de overheid kan op deze manier sturen dat mensen makkelijker overstappen op dure duurzame bronnen. Maar het zal mij niet verbazen als we in februari in een grote financiële crisis zitten hierdoor.
     Oplossing is de sancties tegen Rusland omzeilen. Dus geen gas uit Rusland, maar uit Oezbekistan, dat het uit Rusland haalt om ons geweten te sussen. Want zo werkt het denk ik.

     Like

 2. Regeren is vooruitzien en dat is nou precies waar ze hier totaal geen kaas van hebben gegeten. Het lijkt al tientallen jaren op paniekvoetbal, het ene gat wordt met het andere gedicht. Er zijn maar weinig casestudies gaande om te kijken wat het effect is op termijn van al die genomen maatregel. Vele maatregelen worden stante pede ingevoerd zonder het geringste zicht op de vele consequenties waarmee ze jaren nadien weer worden ingehaald. Daarbij het meest ergerlijke de Nederlandse bevolking houden voor mongolen en opzadelen met achterlijke overheidspotjes om recht te breien wat fundamenteel krom is en achterlijke adviezen alsof we datgene wat ze voorstellen te doen niet zelf al lang hadden bedacht.. En dat dat vorstenhuis dat van weelde niet weet wat voor een gekkigheid ze met dat geld nu weer kunnen uithalen.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: