Vraag en aanbod

Ik leerde vroeger over de wet van vraag en aanbod, en ik dacht dat ik het wel snapte. Het Goede Doel zong het al, als de prijzen blijven stijgen krijg je uitval van de vraag. Nou ja, dat klopt niet helemaal, maar zij hebben niet zo lang economie gehad als ik.

Maar goed, de prijs heeft met de schaarste van een goed te maken. In sommige gevallen best logisch, maar het is vaak ook: wat de gek ervoor geeft. En soms wordt net gedaan alsof een goed schaars is. Energie bijvoorbeeld. Er is nog net zoveel als andere jaren, maar door een mogelijke dreiging van schaarste, drijven ze de prijs vast op. Stel we hebben aankomende winter weer net zoveel energie nodig als vorig jaar, dan krijgen we die, alleen tegen een hogere prijs. Kassa voor Gazprom die nu het gas via andere landen aan ons gaat leveren vanwege een politieke boycot. Probleem omzeild. En wat de gek ervoor geeft betreft, 500 euro per maand is eerder regel dan uitzondering. Nou, ik hou aankomende winter de verwarming uit, totdat ze me komen smeken om gas van ze af te nemen. Heeft het Goede Doel toch gelijk.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

2 gedachten over “Vraag en aanbod”

    1. Die zogenaamde wet van vraag en aanbod is in feite de vertaling van het misselijke gedrag van de mens. “Oh, heb jij dit product zo hard nodig? Dan zet ik maar eens lekker 20% bovenop de prijs, vette pech”. Het begrip winst is ook al zoiets. Hoezo moet je ergens meer geld voor krijgen dan het je gekost heeft, of althans meer dan je nodig hebt om je activiteiten voort te zetten?

      Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: