Ik leerde vroeger over de wet van vraag en aanbod, en ik dacht dat ik het wel snapte. Het Goede Doel zong het al, als de prijzen blijven stijgen krijg je uitval van de vraag. Nou ja, dat klopt niet helemaal, maar zij hebben niet zo lang economie gehad als ik.
Maar goed, de prijs heeft met de schaarste van een goed te maken. In sommige gevallen best logisch, maar het is vaak ook: wat de gek ervoor geeft. En soms wordt net gedaan alsof een goed schaars is. Energie bijvoorbeeld. Er is nog net zoveel als andere jaren, maar door een mogelijke dreiging van schaarste, drijven ze de prijs vast op. Stel we hebben aankomende winter weer net zoveel energie nodig als vorig jaar, dan krijgen we die, alleen tegen een hogere prijs. Kassa voor Gazprom die nu het gas via andere landen aan ons gaat leveren vanwege een politieke boycot. Probleem omzeild. En wat de gek ervoor geeft betreft, 500 euro per maand is eerder regel dan uitzondering. Nou, ik hou aankomende winter de verwarming uit, totdat ze me komen smeken om gas van ze af te nemen. Heeft het Goede Doel toch gelijk.
Mooi blog, ik denk daar net zo over.
LikeGeliked door 1 persoon
Die zogenaamde wet van vraag en aanbod is in feite de vertaling van het misselijke gedrag van de mens. “Oh, heb jij dit product zo hard nodig? Dan zet ik maar eens lekker 20% bovenop de prijs, vette pech”. Het begrip winst is ook al zoiets. Hoezo moet je ergens meer geld voor krijgen dan het je gekost heeft, of althans meer dan je nodig hebt om je activiteiten voort te zetten?
LikeLike