Zoek jezelf, wees jezelf

Als ik de reacties op het vorige bericht zo lees, dan kunnen we stellen dat we afgezakt zijn tot een bedenkelijk niveau van beschaving, want dit is kennelijk hoe we echt zijn. Vroeger waren we niet zo, maar dat werd ook ingegeven doordat je vroeger je best deed om een brave burger te zijn. Wie had het schoonste huis, de netste tuin, de witste was, de meest glanzende auto, kortom, wie waren het voorbeeldigste gezin? Nu we meer onszelf mogen zijn, laten we zien dat dat wellicht toch niet zo’n goede aanmoediging was. Want jezelf zijn is leuk voor jezelf, maar bepaald niet voor de anderen!

Dus, wat gaan we hieraan doen? Nou, simpel. Klussen moet verboden worden. Huur voortaan maar een vakman! Weg met de bouwmarkt! Gebarentaal moet een verplicht vak op school worden, zodat je gewoon kunt communiceren met de klaarblijkelijk steeds dover wordende medemens. Verder pleit ik voor verplichte decibelmeters in huis, die bij overschrijding van een een bepaalde waarde een luide zoemer laten afgaan zodat je gedwongen wordt zachter te doen. Als je na twaalven nog hoorbaar bent op straat, mag er op je geschoten worden. Achterlijk krijsende kinderen die niet door hun ouders gecorrigeerd worden mogen bedreigd worden.

Of, we beginnen opnieuw bij het begin, school en opvoeding, maar dan gaat er minimaal één generatie overheen. Dat trek ik niet. Dan ben ik allang in de gevangenis beland wegens het niet instaan voor mezelf.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Zoek jezelf, wees jezelf”

 1. Mobiele telefoons afschaffen scheelt ook een hoop. Ik was laatst in de stad en mensen kunnen niet eens meer in de rij staan zonder op dat ding te koekeloeren. Ik ben ervan overtuigd dat datonderdeel is van probleemgedrag. Mensen kunnen niet meer wachten, hebben geen geduld, elk moment moet gevuld worden met kortdurende prikkels. Ook in de klas merk je het, de aandachtsspanne is nog maar bijzonder kort.

  Geliked door 1 persoon

  1. In de rij staan wachten is ook wel super vervelend. Maar het beschavingsniveau heeft daar niets mee te maken. Ik ben ook veel online, beheer een paar grote Facebookgroepen, maar ik loop niet te blèren en gedraag me zo dat niemand last van me heeft (dat hoop ik althans, misschien zijn er mensen die juist stille mensen irritant vinden).

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb een benedenwoning en boven me wonen 4 studenten. De houten tussenvloer is niet alles. Maar als het me teveel wordt ga ik 100 m verder in het park zitten en hoor ik alleen vogeltjes en het ritsen van bladeren. Tot ze bij Schiphol bedenken dat hier elke 90 seconde een groot verkeersvliegtuig op 600 meter laagte over gaat naar hun landingsbaan 40km verderop. Vaak is dat maar een uurtje per dag. Erger is de straatveegmachine, waar geen dubbelglas tegen helpt. De gemeente geeft niet bepaald het goede voorbeeld. Toch heb ik ook dagen dat het muisstil is in huis. Anderen zouden daar gek van worden, maar ik vind het wel lekker.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben dol op de stilte, ik heb een bos vlakbij maar ja in Nederland kun je in het weinige bos niet verschoond blijven van andere bezoekers, nabijgelegen pretparken en wegen. Hoe anders is dat in het eveneens nabij gelegen Reichswald. Ik zou er geen reclame voor moeten maken om het daar werkelijk oorverdovend stil te houden, maar Nijmeegse wielrenners hebben het ook al ontdekt. Die doen s’avonds hun rondje van 80 kilometer elkaar onaflatend luid toesprekend en de serene rust verstorend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat het zoiets is als .. slecht voorbeeld doet slecht volgen. Ligt er rommel naast de prullenbak in het park, dan is het voor sommigen reden hun zooi er ook maar naast te gooien. Zijn politici corrupt en liegen ze de boel glashelder bij elkaar, dan is dat voor anderen een excuus om het ook zo te doen. Waarom niet? Het loont toch? Dat je dus een lul eerste klas bent maakt dan ook niet meer uit, je hoeft je nergens voor te schamen, want …..Hoe hoger te paard, hoe meer ze zich permitteren en hoe meer je navolgers krijgt. En hoe minder schaamte.
  Schaamte, integriteit, bescheidenheid, fatsoen, beschaving …. Het is allemaal zooooo 1900zoveel!

  Geliked door 2 people

 5. En dan te bedenken dat ik van de Veluwe kom en in mijn gedachten altijd droom van de heerlijke rust aldaar, in tegenstelling de Groningse volkswijk waar ik nu woon. Mijn droom past nu niet meer in mijn hoofd.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: