Ze wist dus zeker dat ze wiskunde kende. Mijn hulp had ze niet nodig, ook niet toen ik aanbood om het samen nog eens door te nemen, ik was toch thuis in verband met mijn hand in het verband. “Je haalt dus een zeven?” “Ja, Jack!”
De volgende dag vroeg ik haar hoe het was gegaan, dat moet je altijd zelf vragen. “Ja, wel goed denk ik, ik heb alles op dezelfde manier berekend dus of heel goed, of heel slecht.”
Vandaag kwam haar cijfer. Een 1,8 op mavo en een 2,9 op kader. Ze had het zelf nog niet gezien. “Oh, een 2,9 dus”, alsof dat wel een aanvaardbaar cijfer was.
Ik heb geen idee meer. Het ligt aan haar, aan ons, maar vooral aan de school. Want, nondejuu, hier krijg ik elke keer weer woorden over met Linda, maar nooit, nooit, nooit, krijgen ze het gemaakte proefwerk mee naar huis. Omdat Linda op een school werkt en dus automatisch die regels goedkeurt, krijg ik de pest in. Wij kregen vroeger proefwerk en onze uitwerkingen mee naar huis, zodat onze ouders, niet dat het nodig was, want wij waren veel slimmer, konden controleren wat een stomme antwoorden we hadden gegeven.
Want daar heb ik al jaren behoefte aan! Uitwerkingen en opgaven zodat ik ze tot in den treuren kan achtervolgen met hun onkunde. Nu blijft het altijd bij: “ nee, krijgen we niet mee van school, en ik heb geen enkel idee meer wat er gevraagd werd. Het stond in elk geval niet in het boek!”
Ze hebben me laatst gebeld, van school. Dat we haar eventueel konden laten testen op iets met een A. Nee! Dat heeft ze niet! Ze heeft de telefoonziekte en ze krijgt haar proefwerken niet mee naar huis! Dat scheelt eraan!
een corrigerend tikje, of is dat van te lang geleden?
LikeLike
Ja, dat zit niet in mijn systeem.
LikeLike
Ze kan gewoon geen wiskunde, dat is alles.
LikeLike
Hoe kun jij dat weten?
LikeLike
Als ze het wel kon deed ze het wel.
LikeLike
Dat is nogal een makkelijke redenering. Ze doet wel meer niet wat ze wel kan. Bovendien, als ik haar help komt ze wel met een voldoende thuis. En de andere vakken, kan ze zeker ook niet? Het is gewoon een totaal gebrek aan inzet.
LikeLike
Dat totale gebrek aan inzet vind ik nog erger dan iets niet kunnen. Ik weet ook niet hoe je dat meisje gemotiveerd krijgt. Wellicht scheelt er iets aan.
LikeLike
Ja, dat was ook mijn gedachte. Hoe komt het dat het haar allemaal geen bal interesseert? Is dat de schuld van de sfeer en werkwijze op school? Is er geen eer meer te behalen met goede cijfers?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vond wiskunde ook verschrikkelijk. En scheikunde en natuurkunde. Man, man, man wat een ellende. Alles moest je altijd bij elkaar spieken om nog een beetje acceptabel cijfer te krijgen.
Oudste kleinzoon gaat naar het voorgezette onderwijs. En waar verheugt hij zich op? Dat hij eindelijk wiskunde krijgt.
LikeLike
Het is niet eens wiskunde, het is een beetje rekenen. Die hele school interesseert haar niks.
LikeLike
Ik kan moeilijk vergelijken met vroeger natuurlijk, in mijn schooltijd was ALLES anders. En of het beter was is moeilijk te zeggen, sommige dingen waren beter (discipline bv) en andere slechter (geen oog en aandacht voor het individuele kind),. Maar ook toen waren er kinderen die leren leuk vonden en kinderen die alleen maar in de disco geïnteresseerd waren.
Je kunt twee dingen doen. Er continue bovenop zitten, je ergeren en boos worden, of het loslaten en tegen Tammar zeggen: zoek het maar uit. Als je hulp nodig hebt vraag je er maar om, maar als bij iedereen straks de vlag uithangt en bij jou niet, is dat je eigen schuld.
Maar ik kan me je ergernis goed voorstellen. Ik vind ook dat je eruit moet halen wat er is zit, en een onverschillige houding leidt tot niets.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk zeker te weten dat je dochter het wel waarneemt dat jij moeite hebt met haar gebrek aan inzet op school. En zij heeft er allang geen moeite meer mee dat jij jouw probleem van je afschrijft in een blogpost. Dat zit al in jullie systeem, wellicht met de opmerking van haar”: als ik het maar niet hoef te lezen.
Je bent bijna aan het eind van je latijn, maw op de grens van jouw danwel,jullie systeem. Misschien tijd om dit systeem te verlaten, iets drastisch nieuws te verzinnen op deze kwestie en haar daarmee te verrassen..
LikeLike
Ik denk niet dat iemand in dit gezin in de gaten heeft dat ik dit geschreven heb. En dat laten we zo.
LikeGeliked door 2 people
hier ga ik over nadenken, dus over het individu in een kleine groep, in dit geval het gezin, Wat ik al wel vind is dat je veel risico neemt met je openbaarheid.
LikeLike
Ik heb het wel vaker dat ik je niet volg. Welk risico?
LikeLike
dat jij je overschat dat jij het zo kan laten. Dat je geen rekening houdt met de mogelijkheid dat toch iemand in jouw gezin leest over wat jij hier over hen schrijft. Het lijkt erop dat jij ook verwacht dat ze niet zullen staan te juichen. Of dat terecht is, daar denk ik nog over na.
LikeLike
Ik zou toch eens stoppen met het interpreteren of analyseren van dit soort situaties. Ik leg het je uit. Ze weten van mijn weblog, Linda leest zelden, en de kinderen nooit. Doen ze het toch, dan herkennen ze precies wat ik tegen ze zeg. En zij horen tussen de regels door hoe ik zoiets zeg en moeten erom lachen. Of niet, en dan hebben ze pech. Maar dat gebeurt niet want voor lezen zijn ze te beroerd!
LikeLike
ik las een vraag van jou aan mij: welk risico? En ik gaf antwoord op je vraag
LikeLike
Ik snapte niets van wiskunde, onvoldoendes altijd maar weer, tot we een andere leraar kregen en ja hoor, ineens begon ik het te snappen met als resultaat een tien voor algebra op mijn examenlijst. Kan je niet gewoon af en toe het boekje er eens bij pakken, terwijl haar telefoon ergens achter slot en grendel ligt.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn ouders hadden nooit wiskunde gehad, maar ook bij de andere vakken konden ze me niet helpen. Achteraf vond ik dat wel prettig. Ben dus redelijk verantwoordelijk voor m’n eigen resultaten en eigen keuzes. Snapte al snel dat wiskunde belangrijk was en tegen het advies van de flutdecaan in bleef ik er voor kiezen en haalde ik er altijd ruime voldoendes voor.
Mijn keuzes werden overigens deels bepaald door de leerkrachten. Met die van Frans, handelskennis en Aardrijkskunde had ik veel moeite en die vakken heb ik dan ook laten vallen. Omgekeerd merkte ik hoeveel meiden er destijds moeite hadden met wiskunde. Je hoopt dat dat na al die jaren wat is gelijkgetrokken, maar ik vrees van niet. Weet wel dat sommige leerkrachten hun vak beter aan de mens kunnen brengen dan anderen. Helaas heb je de leerkrachten niet voor het kiezen.
Rekenen kregen wij in het voortgezet onderwijs alleen nog met boekhouden, maar vrijwel niet met wiskunde.
LikeGeliked door 1 persoon
Rekenen vond ik verschrikkelijk. Tot ik op de PA een leraar kreeg die meeschreef aan een methode rekenen, Enthousiast les gaf over dit onderwerp, en ons ook liet zien waarom sommige kinderen bepaalde fouten maakten omdat die in hun ogen logisch waren.
In die tijd was er een nieuwe manier om deelsommen uit te rekenen. Staartdelingen waren taboe. Eerst duizendtallen eruit halen, dan de honderdtallen, dan de tientallen. Ik leerde ze het netjes aan en zei daarna: er bestaat nog een methode. Ouderwets maar makkelijk. Even aanleren en dan mag je zelf kijken welke je gebruikt.
Die nieuwe methode is alweer afgeschaft zag ik bij het thuiswerken van kleinzoon. En hij had net zoveel plezier als ik in het berekenen van gevulde zwembaden met rare hoeken, de procent sommen en de breuken.
En mijn eigen jongens nooit geholpen met huiswerk. Ik stond full time voor de klas. Één keer geholpen met het zoeken van hulp voor het eindexamen wiskunde B. Ook dat knapte zoon toen zelf op, vond de hulp van een vader van een vriend. Iets met statistieken geloof ik.
En nu staat er weer een kleinkind te trappelen om naar het voorgezet onderwijs te gaan. Hij komt hier drie keer in de week na schooltijd. En nu zal ik wel alle tijd hebben om hem te helpen. Alleen dat hoeft hij niet. Hij kan het zelf wel. En dat vind ik best een beetje jammer.
LikeGeliked door 1 persoon
Je ziet dat soms met pubers, dat ze echt helemaal nergens toe te porren zijn waar ze geen zin in hebben. Komt later waarschijnlijk wel weer goed, maar intussen zit je wel met het probleem natuurlijk. Kan ook nog zijn wat iemand eerder zei, dat ze in een groep verkeert waar goed leren erg onpopulair is.
LikeLike