Skiete Willy

Skiete Willy is niet meer. Ik wist niet eens dat hij ziek was. Vorig seizoen heb ik hem nog op de tribune zien zitten, de topscorer aller tijden van de eredivisie, Willy van der Kuijlen. Toen ik een jochie van een jaar of negen was, werd ik voor PSV. Willy van der Kuijlen voetbalde er toen nog. Hij was aanvoerder. Tenminste in mijn herinnering was hij dat. Hij had een kanonskogel van een schot in beide benen. In mijn voetbalboek stond hij, duidelijk herkenbaar met een beetje vreemd zwart haar. Een beetje schuchter kijkend, niet zo’n lefgozertje als bijvoorbeeld Johnny Rep.

Toen ik vanochtend op de PSV app een melding kreeg dat Mister PSV was overleden, raakte me dat. Nog net niet zoals een paar jaar geleden toen Cruijff overleed, maar het kwam in de buurt. En juist die verrekte Cruijff was er de oorzaak van dat Willy van der Kuijlen niet echt is doorgedrongen in het Nederlands Elftal. In 1974 bedankte Willy zelfs al voor de eer. Cruijff en Neeskens waren de baas en dulden geen tegenspraak. Van Beveren, de beste keeper van de wereld van dat moment, en tevens eigenzinnige Amsterdammer pikte dat niet en Willy was solidair met Jan van Beveren. Dus vertrok het Nederlands Elftal naar Duitsland voor het WK van 74 zonder de beste keeper, zonder één van Nederlands beste voetballers aller tijden, en met een Cruijff die in de finale zo aangeslagen was door een val van de Duitsers dat hij geen moment zijn niveau haalde. Daar ging onze beste kans om wereldkampioen te worden.

Later zat Willy veelvuldig op de tribune bij PSV. Vaak kwam hij in beeld om een nieuwe speler te verwelkomen of om een prijs uit te reiken. Ik was trots op deze man als boegbeeld van PSV. Weer een icoon minder. Ik ben 51, er zijn al zoveel jeugdhelden heengegaan.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

6 gedachten over “Skiete Willy”

 1. Ja, dat was wel jammer dat Cruijff zo”n grote broek aan had. Nu hebben bijvoorbeeld Groningers vaak een minderwaardigheidscomplex waar Cruijff niet mee om kan gaan. In dat verband vind ik het leuk te lezen dat Willy vd K het wel kon vinden met Piet Keizer, die ik ook mag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik lees er toch verschillende verhalen over. Maar misschien was het meer Van Beveren waar het conflict mee was, en van der Kuijlen werd toch niet opgesteld als Cruijff erbij was, die vond het wel best. Wel jammer, want Willy is echt een van de beste Nederlandse voetballers ooit.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb net een documentaire zitten kijken over “den Beef” (Jan van Beveren) daarin ontstaat een conflict tussen Cruijff en Van Beveren. Zwartkruis, de bondscoach bepaalde de opstelling niet, dat deed Cruijff. Dus speelde Van Beveren niet en Zwartkruis moest het hem komen vertellen. (als van Beveren speelde, dan speelde Amsterdam niet, zo dreigde Cruijff) Jan pikte het allemaal niet en is opgestapt. Van der Kuijlen was solidair met Van Beveren, werd er gezegd. Hoe dan ook, ego’s hebben er voor gezorgd dat Nederland nooit wereldkampioen geworden is. Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: