Nog meer verontwaardiging

Ik geloof dat ik de enige was die Mark Rutte wel geloofde toen hij zei dat hij zich het voorval met Omtzigt niet meer herinnerde. De man werkt 80 uur per week, ik 40 en vergeet al wel eens wat ik gisteren gedaan heb. Bovendien, als Rutte gezegd had dat Omtzigt inderdaad voorbij was gekomen als potentiële minister, was er weinig aan de hand geweest. De reden om te liegen was niet groot genoeg, vond ik.

Toen ik dit opperde op mijn werk vond iemand het ‘grappig’ om te zien dat ik slachtoffer was van 10 jaar VVD in de regering. Terwijl ik de afgelopen dertig jaar niet heb gestemd op de VVD. Altijd noemen mensen het grappig als ze iets irritant vinden, ik vind dat een irritante gewoonte. Volgens hem werd Rutte de hand boven het hoofd gehouden door de kamer. De kamer zou weten dat hij loog, maar desondanks niet ingrijpen. Een groot complot dus! En complotdenkers zijn wappies, zoals we weten.

Wat mij verder opviel was de grote poppenkast die ontstond, vergeef mij deze oneerbiedige uitdrukking. Maar wat ik ongeloofwaardiger vind is de oppositie, die bloed rook. Geen enkele intentie om recht te doen, slechts het bungelen van Rutte aan een zijden draadje was voor hen als het ruiken van een gewond dier waarop gejaagd moest worden. Zelf aan de macht komen leek hier het hogere doel. En dit is tevens de reden waarom ik 99% van de politici al vrijwel mijn hele leven niet geloofwaardig vind.

Tegen mij spreekt dat ik ik Lance Armstrong ook geloofde toen hij loog. En dat ik de VAR ook geloof als ze zeggen dat ze iedereen gelijk behandelen. Maar ik geloof dat Rutte hier niet zulke kwade intenties had als ze ons willen doen geloven. Tenzij Omtzigt nu binnen korte tijd jammerlijk omkomt bij een verkeersongeluk. Dan ga ik twijfelen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

24 gedachten over “Nog meer verontwaardiging”

 1. Het ging de kamerleden alleen maar om de poppenkast. Eindelijk een kans om zich te doen gelden. De macht (denken te) hebben om iemand kapot te maken. En: je bent niet de enige in je eerste zin.

  Geliked door 2 people

 2. Nog even toevoegen dat meneer Klaver de betekenis van “liegen” ook nog wel eens mag opzoeken. Luttele uren voor het “Mark pootje lichten” begon, had hij immers nog aangegeven dat hij al zijn speerpunten en kernwaarden wilde laten varen voor deelname aan de nieuwe regering. Hoe heet dat dan richting zijn kiezers he.

  Like

 3. Dit is natuurlijk een 1-2-tje van D66, waar Rutte in tuinde. Rutte is daarmee dusdanig beschadigd waardoor de VVD nog wel in de coalitie mag, maar Rutte om moet kijken naar een functie elders (lees Brussel). De VVD heeft geen goede premier-opvolger, waardoor Kaag het dan maar gaat doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Pas, net voor het begin van het debat op 1 april 2021 schreef ik per mail naar een vriend van mij, van nog op onze lagere school:

  Maar wat ik aan jou kwijt wil is het volgende

  Voor het eerst heb ik het nu helemaal gehad met Rutte. Zag k hem tot vorige week als iemand die ik een persoonlijke integriteit kon toekennen, maar wel met een baan die het liegen per definitie veronderstelt.

  Ik vind het nu een grote klootzak, persoonlijk en als toekomstig minister-president, wat ie niet gaat worden.

  Like

  1. Ik vind hem geen klootzak, maar ik was nooit een grote fan. Ik hoop niet dat ik mis zit met mijn beoordelingsvermogen want daar vertrouw ik nog wel eens op.

   Like

 5. Mack, ik begrijp volkomen jouw laat ik zeggen voorlopig cynisme want de politici hebben dat bijna met zijn allen veroorzaakt bij de potensjele kiezers waaronder ik jou ook mag rekenen, vooral onder dat bijvoeglijke naamwoord potensjele. Maar in het debat heeft nu zelfs van der Staaij van de SGP Rutte verlaten, ik zie dat toch wel als een positieve mijlpaal. Jammer dat een wijlen Maarten van Traa je pas weer op de rails kan brengen.

  Like

 6. Je kunt van alles ‘vergeten’ maar een uitspraak om er een kamerlid uit te werken is toch wel een item dat je niet zomaar vergeet. Hij was geloofwaardiger geweest, maar ja wat heb je daar aan als je altijd maar liegt dat je barst, als hij gezegd had dat zoiets nooit bij hem zou zijn opgekomen om er een gerenommeerd, met voorkeur stemmen ingekomen, volksvertegenwoordiger uit te werken. Hij had kunnen zeggen dat hij de democratie nooit geweld aan zou doen. Nu dat niet is gebeurd heeft hij feitelijk al een intentieverklaring afgegeven dat hij de democratie aan zijn laars lapt..

  Geliked door 1 persoon

  1. Waarom had hij die zorg over omtzigt? Ik begrijp het hele probleem niet goed. Waarom was het een probleem dat die zoveel voorkeurstemmen kreeg? Ik bedoel, kamerlid is kamerlid, allemaal even machtig. Had dat niet iets met de formatie te maken? En handelde Rutte hier vanuit zijn macht als MP of als leider van de VVD, met hooguit wat meer macht dan de anderen omdat hij het initiatief bij de formatie had?

   Like

   1. Zorg om Omtzigt? Omtzigt danst buiten de rij van het eenheidsfront, heeft zaken aan de kaak gesteld die het Rutte en consorten zeer moeilijk hebben gemaakt. In de ogen van Rutte is het (of zou dat kunnen zijn bij het voordeel van de twijfel) een raddraaier. Omtzigt wil af van die afspraken vooraf waardoor de kamer alsmaar het nakijken heeft en Rutte en consorten kunnen doen wat ze willen. Het staat immers allemaal in het regeerakkoord. Ook bij de formatie is al weer een hoop achterbaks gekonkel gaande. De buit is binnen en wordt intern verdeelt en de kiezers hebben weer het nakijken. We zouden die Omtzigt moeten koesteren, op het schild moeten hijsen, voor dat hij alsmaar blijk geeft er voor het volk te zitten en daarvoor te willen opkomen.

    Geliked door 2 people

 7. Rutte dacht het allemaal in de hand te hebben. Twee vertrouwelingen als informateur, door regeren met de 4 partijen, Wobbert (een bestuurder), lekker bij de financiën parkeren. Maar dan wordt de tweede man van het CDA fractievoorzitter. O, o ,o en dat is Pieter. En dat kon onze Mark nu net niet hebben. Die heeft veel te veel kritiek op zijn leiderschap. Dus weg promoveren. Zijn we daar van af.
  In dit geval heeft hij gehandeld buiten zijn bevoegdheid als minister president. En ontkende het glashard. En de 2e Kamer werd eindelijk eens wakker.
  Politiek interesseert me eigenlijk niet zo, maar deze week heb ik alles lekker rustig gevolgd. De meeste mensen denken misschien, geef mij maar een prik en verder zal het me de (….) roesten. Ik vond het een boeiend proces, om iemand zichzelf zo de das om te zien doen.

  Geliked door 3 people

  1. Hij deed het niet in zijn bevoegdheid als MP, maar als leider van de grootse partij die de formatie wilde starten, met op het oog een nieuwe ronde als MP. En wat Segers nu zegt, dat hij wel verder wil met de VVD maar niet met Rutte, is dat niet hetzelfde? Van een gekozen parlementslid proberen af te komen?

   Geliked door 1 persoon

    1. je mag het gevoel noemen, liever gebruik ik hier het woord hypothese. Die niet meer getoetst kan worden. Ik geloof zeker dat Rutte die ministerpost heeft aangeboden aan Omtzigt, eea via Hoekstra, maar wetende dat Omtzigt dat nooit in een kabinet Rutte gaat zitten. Ze verschillen daarvoor teveel van mening over het onderwerp macht en tegenmacht. Het was een loos aanbod, in die zin een leugen dus, zoals Laurent hierboven ook al opmerkte, lees ik nu pas.

     Geliked door 1 persoon

     1. Een loos aanbod, het zal wel. Ik weet toevallig dat een VVD’er bij Laurent geen goed kan doen, zijn oordeel zal daarom nooit positief zijn, een VVD’er zal daarom nooit het voordeel van de twijfel krijgen. Als het dus een loos aanbod was, zou je net zo goed kunnen concluderen dat die functie elders een leugen was, wetende dat je een gekozen kamerlid niet weg kunt werken. Dan zou deze hele ophef zijn ontstaan om iets dat bij voorbaat onmogelijk is. En dus voor niks.

      Like

      1. je hebt een punt Mack, ik heb ook heel lang het voor bijna onmogelijk gehouden dat het bewust lekken van de tekst functie elders zou kunnen leiden tot het uit de politiek stappen van Omtzigt. Twee dingen vooraf, het CDA deed tien jaar geleden al een poging om Omtzigt uit de CDA te krijgen. Heel vaak mislukt. Wel is het gelukt om hem van een aantal dossiers te halen, met steun uit het kabinet. Rutte wil met het CDA in een nieuw kabinet mits Omtzigt daaruit vertrekt. In het begin van de week , maandagavond en dinsdag fluisterijen van het CDA in de pers over Omtzigt ziekte als overspannenheid. Rutte ging donderdag het CDA helpen met de “blunder” Ollongren. De bedoeling was dat onduidelijk zou blijven van wie die tekst kwam, opoffering van Ollongren vooraf inbegrepen, zij zou haar ambtenaren dekken.
       Maar de kamer rook onraad, vroeg dit keer door, ontdekte dat Rutte op maandagochtend zelf al de term had gebruikt, dus nog voordat de CDA fluisterijen in de pers verschenen.
       Het geheugenverlies van Rutte, werkte dit keer niet, terwijl dat zo vaak wel werkte. Hoekstra: wij staan voor aap! Hierin, in het woordje wij, lees ik ook in dat Hoekstra nooit had gedacht dat Ruutes tekst in het verslag van al maandagochtend: je moet iets met Omtzigt naar buiten zou gaan komen.
       Dat alle fraktieleiders toestemming gaven voor het openbaar maken van de gespreksverslagen is ook uniek denk ik, met als exstra leuk bij-effekt dat Jesse Klaver in zijn hemd stond…

       Geliked door 1 persoon

 8. Maar nu dient zich het volgende dilemma voor mij aan. Stel dat de nieuwe informateur er niet uit komt. Dan komen er nieuwe verkiezingen en kunnen D66 en CDA zeggen, wij hebben het wel geprobeerd. Maar de informateur is het niet gelukt om een nieuwe ploeg te vormen. Verkiezingen dus.
  Op Omzigt stem ik niet. Ik stem per definitie niet op een christelijke partij. Renske Leijten dan. Ze heeft net zo haar stinkende best gedaan als Pietertje. Maar nu heb ik eens even de statuten van de SP bekeken. En dat is toch gewoon de communistische partij uit mijn tijd? En daar werd ik door mijn ouders indertijd zeer voor gewaarschuwd.
  Ik hoop maar dat de informateur er netjes uitkomt. Oud, wijs verstandig en wat op afstand. Wat ik van iemand hoorde, zoiets als Sinterklaas. En de naam Louis van Gaal heb ik ook al rond horen zingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. een tip voor Francien: Bepaal eerst de partij waar je iets voor voelt, en zoek daarna een persoon die op de lijst van die partij staat. De partijen zullen verschillen in de partijdicipline die ze hun kandidaten opleggen. Die dicipline is bv in de SP sterker dan in het CDA van Omtzigt. Daarom hoef je voor mij bij je eerste keuze de PVV niet mee te nemen, omdat dat geen partij is in mijn ogen, er is daar maar een lid.

   Ik wens je veel succes en je hebt nog tijd zat want de kandidaten die verkiesbaar zijn, zijn nog niet bekend. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk of Rutte daar op zal staan. En Ollongren? En Koolmees?

   Like

  2. tip voor Francien: Zoek eerst een partij waar je wel voor voelt, en daarna een persoon die op die lijst staat. De partijdicipline van de SP is sterker dan die van het CDA waar nu Omtzigt nog bijhoort. Maar misschien begint hij een eigen lijst en noemt hij die partij niet christelijk, wellicht gaat Renske Leijten ook naar die partij, en valt de interne partijdicipline erg mee. Bij je eerste keuze, de keuze voor een partij hoef je voor mij de PVV niet mee te nemen, in mijn ogen is dat geen partij en heeft ook geen partijdicipline.

   Like

 9. Beste Jan, het was een beetje ironisch bedoeld. Ik stem al vanaf mijn een-en-twintigste jaar. Vrij trouw op een partij. De eerste jaren op de PvdA, tot zij het onderwijs naar de gallemiezen hebben geholpen, op D66. En ik vind Sigrid Kaag een krachtige vrouw, die al die haantjes wel aan kan. Heb nog even getwijfeld of ik op Lilian zou stemmen. Maar ik vrees dat zij iets te bescheiden is.
  en Sigrid vreet ze levend op. En daar hou ik van!!!
  Nog een prettige paasdag. Hier hagelt het nu.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: