Ik zag een minidocumentaire over Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, evenbeeld van mijn overbuurman, eveneens gepromoveerd, praat zelfs op dezelfde manier, maar dat terzijde. Peter Hein is nogal goed met cijfers, sterker nog, hij is er een kei in. Volgens Peter Hein was vroeger niet alles beter. Hij schrijft daarover in zijn boek ‘met ons gaat het nog altijd goed. ‘ Ik verschil daarover sterk van mening met hem. Volgens Peter Hein is mijn nostalgisch sentiment een sentiment van alle tijden, en werd dit al gebezigd in het verre verleden. Dat wist ik dan toevallig, Socrates beklaagde zich 2400 jaar geleden al over de jeugd van tegenwoordig, maar dat bewijst alleen dat hoe verder je teruggaat, hoe beter het was.
Peter Hein gaf een voorbeeld over de vakantie in zijn jeugd, met de auto naar de Costa Brava, dat was al heel wat in zijn tijd. Tegenwoordig was het nog nét geen vakantie voor armoedzaaiers, zo zei hij ongeveer. Ik zie niet in waarom dat zijn stelling dat vroeger niet alles beter was zou bekrachtigen. Mijn vakantie gaat met de auto naar Frankrijk, ik haal de Costa Brava niet eens, maar dat doe ik bepaald niet uit armoede. Dat iedereen nu met het vliegtuig naar Amerika kan, moet het argument zijn dat nu alles beter is. Overigens had hij nog een sterker argument, Spotify. Als Peter Hein dat vroeger had gehad, zou hij zo blij zijn geweest! Ja, allicht, ik zou ook blij zijn als je me nu Blohist gaf. Maar dat wordt pas over dertig jaar uitgevonden. Je moet het nu met Spotify doen. Het is juist de andere kant op. De langspeelplaat is bezig met een come-back.
Zijn sterkste argument was dat er per jaar een miljoen miljonairs in China bijkomen. Als gevolg daarvan hoefden honderden miljoenen mensen in China nu niet meer te vrezen voor honger, maar hebben een menswaardig bestaan. Het zou niet eerlijk van me zijn om de Chinezen dat te misgunnen. Maar heeft dat te maken met vroeger, toen alles beter was, of gewoon met een ellendige dictator die zijn volk minachtte?
Wat ik wel knap vind van Peter Hein (ik vind hem sowieso knap) is zijn vermogen om dingen positief te zien. Dat heb ik een stuk minder. Bij mij is het glas half leeg. Wel een glas met een smerig drankje. Ik vond het vroeger ook echt beter. Zelfs de dingen die niet beter waren, waren beter. En dat sommige mensen deze tijd beter vinden is ook logisch, deze tijd is het vroeger van de toekomst. Waarmee ik maar wil zeggen, ik kan ook wel bij het CBS werken.
Briljant, jouw redenering hoe vroeger alles beter was. Verder ben je gewoon nostalgisch. Kan met de leeftijd te maken hebben.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk niet dat het de leeftijd is. Ik heb dit al vanaf mijn 15e. En sterker nog, daarvoor toen ik hutten bouwde stelde ik mij al voor hoe het vroeger moest zijn, toen er nog niet zoveel woonwijken waren.
LikeLike
Ik kan niet anders bedenken dan dat het aangeboren interesse in geschiedenis is. Een talent, hetzelfde als je genoegen in orde scheppen, boekhoudtechnisch gezien, waar je uren zoet mee kunt zijn, met een vleugje nostalgie. Iets om van te genieten, iets wat bij jou hoort, wat jou jou maakt.
LikeGeliked door 1 persoon
Nostalgie is ook niet meer wat het geweest is
LikeGeliked door 1 persoon
Die op een na laatste zin is heel sterk.
Welke dingen die vroeger niet beter waren, waren toch beter?
LikeLike
Ik denk dat de onwetendheid van vroeger ons sneller in staat stelde zorgen te vergeten. Ik denk dat het leven minder vragen opriep. Minder depressies, angsten omdat het minder ingewikkeld was. Dingen waren vanzelfsprekender.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat zou best eens in het algemeen kunnen kloppen, al kan ik er weinig zinnigs over zeggen.
LikeLike
Elke tijd heeft zijn charme. Vergelijken met vroeger is een beetje onzinnig. Mensen vergelijken vooral met andere mensen in het heden. Mijn ouders hadden het behoorlijk arm, vergeleken met hun buren en familie destijds. Bij mij, mijn familie en kennissen is dat verschil met buren veel minder.
LikeLike