Rebel

Soms vraag ik me af of ik geestelijk iets mankeer. Want buiten dat mijn verstand het op bepaalde gebieden best goed doet, bekijk ik zaken vaak anders, en daarmee bedoel ik niet te zeggen dat ik ze origineler bekijk en dus beter nadenk. Of out of the box om maar eens een stupide term te gebruiken. Neem nu de rellen van afgelopen week. Die worden door iedereen afgekeurd. En wees niet bezorgd, door mij ook. Maar dat over elkaar heen vallen op social media om te laten zien hoe erg je het afkeurt, daar kan ik niet tegen. Echt totaal niet. Net als dat gelul dat je je laat vaccineren. Val me er niet mee lastig! Ik laat me ook vaccineren, als ik tenminste nog aan de beurt kom, en als iemand anders dat niet doet zal me dat een rotzorg wezen. Of dat eeuwige geëmmer dat we van hulpverleners moeten afblijven. Ja, natuurlijk! Als ik zou zien dat een ambulancebroeder tijdens zijn werk werd lastig gevallen zou ik waarschijnlijk mijn uiterste best doen om zijn belager tegen de grond te werken. Dit zou ik zelfs doen als het een politieagent betrof, en ik heb niet eens een hoge pet op van politieagenten. Maar ik ga ze niet lopen prijzen alsof ze helden zijn. Ze doen ook maar hun werk.

Die constante behoefte van mensen om zich maar te profileren op Facebook, ik hoor daar niet bij. Ik ben een dwarspaal en sommigen denken dat ik het expres doe om dwars te liggen. Echt niet, ik voel pure afkeer. Ik klap voor de zorg, stay home, ik laat me vaccineren, ik ben goed, en als jij niet denkt zoals ik ben jij slecht. Dat is eigenlijk wat er wordt bedoeld. Ik heb er een aantal moeten ontvrienden of hun berichten uit moeten schakelen om het enigszins leefbaar te houden voor mezelf.

Ik begrijp die behoefte tot streven naar een perfecte wereld ook niet. Ten eerste is er niet zoiets als een perfecte wereld en ten tweede zou ik me stierlijk vervelen in een perfecte wereld. Ik gedij juist uitstekend in moeilijkere omstandigheden mits die omstandigheden voor iedereen gelden. Enorme sneeuwval, onbegaanbare paden, mislukte computermigraties, pandemieën, stroomuitval, extreme hitte, afgelast carnaval, alien-invasies, onbegonnen werk, ijdele hoop, dames in nood, nou ja, wat raar wellicht. Ik hoop niet dat ik u afschrik.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Rebel”

 1. een soort profileren, maar niet op Facebook. Een soort ontkennen van de groep waartoe je behoort. Een andere oplossing is het deel van de gorep op Xiwel”s Bijzondere Bloglijst heel erg precies te omschrijven opdat die groep heel erg klein blijft.

  Like

 2. Met sociale media zal je wel façadeboek bedoelen. Dit lijkt mij ook een bijverschijnsel van de zogenaamde fabeltjesfuik. Zelf heb ik er weinig hinder van. Lees af en toe in de krant dat er voor verplegend personeel geklapt wordt en later weer niet. Heb altijd een hekel gehad aan groepsvorming, waardoor leden doen wat de ‘groep’ wenst. Of dat nu een groep arbeiders, gelovigen, voetbalsupporters, wielrenners of facebookpunnikers is. Gewoon buiten de groep blijven denken. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zijn dan ook weer groepen die de ellende veroorzaken. Zou dat niet al beginnen op het schoolplein vraag ik me wel eens af. Al die mensen die aan elkaar opgedrongen worden en samenklonteren.

   Like

  2. Xiwel: Facebook en twitter. Ik heb wel geen twitter, maar daar schijnt het helemaal erg te zijn met het over elkaar heen buitelen in de moraliteitswedstrijd. Wat bedoel je met de fabeltjesfuik? Hoe gerelateerd aan dit stukje bedoel ik?

   Like

   1. Met twitter heb ik weinig problemen, maar dat zit voor een deel in wie je volgt en voor een andere deel in de termen die ik blokkeer. Ik volg maar een kleine groep mensen en ik blokkeer termen als widm en wilders. Zo bouw ik m’n eigen bubble, maar ben me daar wel van bewust. Ik zie het als ontspanning en laat dus geen meuk toe waar ik me aan erger.

    Die fabeltjesfuik hebben twitter, facebook en bijvoorbeeld ook youtube. Als je veel naar iets zoekt dan gaan die systemen voorstellen doen die daar op lijken. Dus stel dat je iets met PSV hebt, dan krijg je verrassend veel PSV-berichten of stellen ze je mogelijke vrienden voor die iets met PSV hebben. Gebeurt op elk vlak. Die systemen doen het niet voor jouw, hun doel is dat je zolang mogelijk bezig wordt gehouden op hun platform. Voor je het weet zit je met een groep gelijkgestemden, waarvan je de indruk hebt dat je daar niet tegenin moet gaan.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ximaar: ik denk dat het geen zin heeft groepen te ontkennen die normen opleggen aan de leden van de groep; de pure individualisten vormen ook een groep, hebben ook een boodschap aan hun leden: blijf buiten de groep denken. Deze boodschap deel ik wel, maar om op die manier de boodschap van de groep “scherp” te houden en zo invloed ten goede uit te oefenen op de norm die jouw groep de wereld instuurt. Dat moet blijvend gebeuren door de inviduele leden van de groep, van welke groep dan ook..

   Like

 3. Jij schrikt mij niet af. Voor mij is het juist belangrijk dat je authentiek blijft. Deze week moest ook ik mijn ei kwijt, nadat ik corona en de avondklok als onderwerpen zo veel mogelijk had omzeild. Het was pure emotie, in een stijl waarvan ik zeker weet dat een flink deel van mijn volgers die afkeurt. Maar het irriteert mij evenzeer hoe de mensen in’ mijn bubbel’ oh zo kalm en beschaafd hun afkeuring van de rellen laten blijken. Daarom ging ik met de kont tegen de krib.

  Like

  1. Ik hoop niet dat dit een excuus was omdat je je aangesproken voelde. Want het ging totaal niet over jou. Waar ik een hekel aan heb op FB is het volgende. 1 je plaatst een status dat je enorm bedroefd, woedend, ondersteboven, van streek van een gebeurtenis bent en 2, tien minuten later is je status: lekker gezelllig een wijntje doen bij die en die. Of dat monddood maken van andere meningen door een of andere bijdehand plaatje. Ik kan trouwens ook niet tegen echte demonstraties waar ze liedjes zingen en op potten en pannen slaan. Leg dan liever een stad lam om je punt te maken. Zoals ik al zei, misschien moet ik mij na laten kijken.

   Like

   1. Nee, ik voelde mij niet direct aangesproken, want ik zit niet op Facebook. Wel hebben allerlei logjes waarin mensen over de rellen schreven mij ook aan het denken gezet over mijn eigen reactie. Jij gaat er weer op jouw manier mee om en we hebben allemaal zo onze meningen. Dat is prima. Ik denk dat we allebei niet houden van onechtheid in reacties.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: