Portemonnee aan een touwtje.

Van de zomer kwam ze naar me toe met haar treurige verhaal dat haar vriend en vader van haar kinderen het had uitgemaakt. Daar stond ze dan, ze had al twee keer ternauwernood een ontslagronde overleefd, en nu dit. Haar roots liggen in Berlijn, waar ze nog steeds een huis heeft, al is dat meer van de familie, maar waar ze nog vaak even heen gaat om haar moeder te bezoeken en om vrienden te ontmoeten.

Later vertelde ze dat haar man haar al een paar keer had bedrogen, maar dat ze toch bij hem was gebleven. En nu was ze alsnog aan de kant gezet. Ze overweegt om terug te gaan naar Berlijn, en om haar kinderen mee te nemen. Ze heeft de beslissing eigenlijk al genomen, maar ze heeft het haar dochtertjes nog niet verteld. Ik zeg haar steeds dat ze dat snel moet doen, maar ze stelt het maar uit.

Een paar maanden terug kreeg haar man Corona en moest in quarantaine in een vakantiehuisje. Zij bracht hem eten en hij zat alleen en was dankbaar. Zo dankbaar dat hij haar weer hoop bood. Ik legde haar uit dat dat niet klopte, dat dat geen goede uitgangspositie was. Ze begreep het.

Wat later trok zij met haar dochters uit het huis naar een nieuw huis, in de buurt van het oude. Twee weken daarna kwam de vrouw met wie hij destijds was vreemd gegaan bij hem inwonen. Ze zei dat het haar pijn deed, en dat ze het liefst naar Berlijn zou vertrekken om maar niet steeds geconfronteerd te worden met haar ex en zijn nieuwe liefde.

Vandaag had ze de telefonische hulp van haar ex nodig en ze vertelde me dat ze het moeilijk vond. Dat als hij haar terug wilde ze terug zou gaan. Ik heb haar de waarheid verteld. Dat dat helemaal nergens op sloeg. Ze zei dat ze er niks aan kon doen, dat was haar hart. Ik zei dat ze dan maar haar hoofd moest gebruiken maar dat ze niet ging terugvallen in een emotionele, labiele en afhankelijke toestand voor haar man, die zich gedraagt als een lul. En dat ik al helemaal niet wilde horen dat hij de liefde van haar leven was en dat ze nooit meer gelukkig bij een ander zou worden. Ik werd boos op haar. Vrouwen, ze kunnen soms zo ontzettend tegen beter weten in, ronduit stom doen. Alsof er een portemonnee op straat ligt met een touwtje eraan. Nu is ze weer in Berlijn waar ze hopelijk tot die grijze brij laat doordringen wat ik heb gezegd. Want ik heb gelijk.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

20 gedachten over “Portemonnee aan een touwtje.”

 1. Ach oordelen is zo makkelijk.
  Als je bent opgevoed onder bepaalde omstandigheden dan komen zulke omstandigheden je vertrouwd over en kun je daar, zelfs als ze negatief zijn, aan gaan hechten. Vreemde zaken kun je dan gaan associëren met liefde. Voor re-programmering is het vaak al te laat maar een goede vriend die wél zijn gezond verstand gebruikt kan het duwtje in de juiste richting geven.

  Like

 2. wat gewoon nog kan, de tekst van Mack sluit dat niet uit, is dat twee mensen uit elkaar gaan. Dat gebeurt weleens, ook “lullige” mensen gaan weleens uit elkaar. Misschien is hij lullig omdat hij stiekem vreemd ging, in plaats van een open gesprek met zijn vrouw dat hun relatie niet meer zo gewldig is. Of hij is lullig omdat hij een relatie begint met een andere lullige vrouw in plaats van een onbetrouwbare leernicht, dat klinkt al wat meer spannend.
  (impliciet ga ik er van uit dat het echtpaar verantwoordelijk omgaat met de kinderen na de scheiding).
  Als hij stiekem vreemd ging in plaats van te praten, vind ik haar reaktie wel sterk dat ze het hem vergeeft als hij het niet opnieuw stiekem doet.. Ben benieuw waarom Francien 44 haar “lullig” vind, ik gok voorzichtig dat ze haar verwijt dat ze de “lul” niet ziet in hem. Ik ook nog even niet, ik kan me voorstellen dat het een gewone man is, ook lullig wellicht.

  Like

  1. Francien heeft hier volkomen gelijk. Ze zegt trouwens niet dat ze haar lullig vindt, ze zegt dat ze zo weer kan vallen voor een zelfde lulhannes.
   Dit ging anders. Ik wil niet in detail treden, maar hier was sprake van een vernedering met voorbedachte rade. Al was het niet zijn bedoeling dat het uit zou komen.

   Like

 3. Ken je het boek ‘Als hij maar gelukkig is’? Het staat vol met dit soort schrijnende verhalen. Als je het boek uit hebt, begrijp je ook hoe het kan gebeuren dat ‘zulke vrouwen het nooit leren’.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet niet of ze daar mee geholpen is, maar je kunt het haar in ieder geval tippen mocht de twijfel weer toeslaan 😉
    Ik kreeg het jaren geleden getipt omdat ik destijds de zoveelste narcist aan de haak geslagen had, maar ik herkende me zelf toch niet echt in die verhalen. Wat ik hierboven lees, lijkt er veel meer op.

    Like

    1. Jij laat toch niet over je lopen? Nou ja, een tijdje misschien, maar dat is normaal. Uiteindelijk neem je de beslissing. Deze vrouw blijft apathisch aan hem hangen, de enige reden dat ze nu ver uit zijn buurt wil zijn is om hem niet geconfronteerd te worden met hem en zijn nieuwe vriendin. Ik vertel haar dat hij een eikel is om wat hij heeft gedaan (ik ken wat meer details) en dat ze ook zo moet gaan denken. En dat zij hier boven moet gaan staan. Uiteindelijk. Maar niet die slappe hap. Gewoon kwaad worden, foto’s verscheuren, brieven verbranden, nonchalant doen. 😉

     Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: