Onlangs zat ik te denken of het nodig is ervaringsdeskundige te zijn om ergens een oordeel over te hebben. Mijn conclusie was dat het hebben van ervaring een heldere kijk juist in de weg kan staan. Dat begon toen ik nadacht over de doodstraf. Sommige mensen willen die nog wel eens aanprijzen als oplossing van pedofilie, om maar eens iets te noemen. Ik ben tegen. Zowel tegen pedofilie als tegen de doodstraf. “Ja, maar,” zegt men dan, “stel nu dat het jouw dochter was?” Tja, daar hebben ze een punt. Geef me op dat moment geen knuppel want ik ram z’n hele schedel tot pulp. En daar zit het dan net he? Ik kan niet meer helder nadenken als ik ervaringsdeskundige ben. Want dan laat ik mijn eigen leed en belang boven alles prevaleren. Ook boven de wet. Moeten we die wet dan maar veranderen omdat ik ineens ervaringsdeskundige ben? Nee, lijkt me gekkenwerk. Laten we het houden zoals we afgesproken hadden toen we er nog over nadachten zonder deze last.
Tweede voorbeeld. Ik vond wel eens iets van Rusland. Bijvoorbeeld dat oppositieleiders worden vergiftigd, vliegtuigen uit de lucht geknald en homo’s het leven moeilijk werd gemaakt. Volgens een Russische collega kon ik hier niet over oordelen omdat ik nooit in Rusland was geweest en zij er vandaan kwam. Zij dacht bijvoorbeeld dat die oppositieleiders wel vermoord waren maar niet in opdracht van Poetin, dat Oekraïne achter de aanslag op MH-17 zat en dat homo’s het in Rusland misschien wel beter hadden dan in Nederland. Ik geef toe, ik ben nooit in Rusland geweest en zij wel.
Door deze twee voorbeelden denk ik nu dat ik ook wel een heldere blik op Amerika en Amerikanen kan werpen zonder dat ik er ooit geweest ben. Ik denk namelijk dat Trump een beetje teveel eer krijgt. Alsof hij iets teweeg heeft gebracht wat nog niet bestond. Hij heeft slechts een verdeeldheid die er al was, verder aangewakkerd en uitvergroot. Mensen die op Trump stemden waren in grote getale mensen die eenvoudigweg niet op Biden konden stemmen omdat ze er te christelijk, en in dit geval te schijnheilig voor waren. Biden is voor abortus, dat is het enige wat ze horen, en dan is zo’n man gelijk al afgeschreven. Dat Trump over de bijbel spreekt is voor hen genoeg om hun verstandelijke vermogens verder uit te schakelen. Bovendien wil Biden hun wapens afpakken of aan banden leggen. Wapens die ze al lang hadden voordat Trump president werd. Daarbij willen ze niet dat het socialisme voeten aan de grond krijgt, want waarom moet je als hardwerkende burger betalen voor iemand die dat weigert te doen? Ook niet iets dat Trump verzonnen heeft. Racisme bestond ook al een paar eeuwen. Veel blanke Amerikanen weigeren te erkennen dat het bestaat, want zeggen ze, het maakt niet uit wat voor kleur je hebt, als je maar Amerikaan bent. Ondertussen is er om ze heen geen afwijkende kleur te bekennen. Armoede is een keuze in Amerika, iedereen die wil werken kan een behoorlijk betaalde baan krijgen, zeggen ze.
Bovendien, zo vinden de rednecks, dat wij in Europa niet naar Amerika moeten komen om ze te vertellen dat ze het fout doen, want zo leven ze daar eenmaal, en dat dien je te respecteren. En daar zit wat in. Als zij hier naartoe komen en zeggen dat wij geladen wapens in huis moeten hebben, dan zeg ik ook “sodemieter op.” Het is ook nog eens zo dat hun welvaart en voorspoed onder Trump is toegenomen, dus waar hebben wij het eigenlijk over? Ik denk dus dat Amerikanen al veel langer gek waren, dat je juist kunt zien aan het feit dat Trump president is geworden hoe egoïstisch een groot deel van het volk in elkaar steekt. Gelukkig voor een nog groter deel van de Amerikanen zijn er ook andere Amerikanen. Maar ook die bevallen mij maar matig met hun oppervlakkigheid en hun zucht naar geld en macht. Het punt dat ik wil maken is dat als Trump zo verdwijnt, de verdeeldheid zoals die er al was, blijft. Trump heeft het verergerd, aan de oppervlakte gebracht, gesteund en gesterkt. Misschien heeft hij de verdeeldheid nog sterker in Amerika verankerd. Ik zal ook blij zijn als hij uit dat Witte huis is opgedonderd, maar mijn reden daarvoor is persoonlijke ergernis. Maar die verdeeldheid zit in ingebakken in het verschil tussen de ene helft die liefst terug de tijd in wil, en de andere helft die iets socialer denkt. * Dat gaat er niet uit binnen twee generaties.
Wat Trump dan wel bereikt heeft is een zinloze muur aan de zuidgrens waar de Mexicanen in elk geval niet voor betaald hebben. En die vast niet lang blijft staan onder de nieuwe president. God Bless America. Waarom brengen we ze nog in het nieuws?
*Normaal gesproken is twee keer de helft het volledig aantal, maar ik begrijp ook wel dat niet elke Amerikaan in één van deze twee kampen in te delen is. En dat het hier een daar genuanceerder ligt. Wat dat betreft is het net een echt land.
Ik heb circa 4 maanden in een Amerikaanse staalfabriek gewerkt en weet ook dat er hele leuke en sociale Amerikanen zijn. Die scheiding was er 30 jaar geleden al. Ook toen leefden mensen in de eigen bubbel of fabeltjesvuik. Nederlanders zoals mijn familie zijn er na de oorlog heen gegaan achter de bevrijder aan en konden daar beter boeren. Meer ruimte. Voor de een is dat gelukt voor de ander niet. Voor die het gelukt is stemt republikeins. Vinden wapens normaal. Kijken niet naar hun publieke omroep (is te socialistisch dus communistisch). Zijn erg godsdienstig en laag opgeleid. Nederland is voor hen eng met allemaal drugsverslaafden. Willen anderen niet via de staat/belastingen helpen, maar wel via de kerk/familie. In de staalfabriek bij Chicago werkten hele andere mensen. Sommigen waren goed opgeleid en wisten veel van Europa. Vakbonden waren er veel te sterk vertegenwoordigd en leverden arbeiders aan de fabriek. Iets dat in NL niet zo kunnen. Vakbonden zitten ook vast aan de democratische partij, die ook vooral kan rekenen op stemmen van fabrieksarbeiders en stedelingen. Kortom van alles wat. De politie (vooral veel met Ierse voorouders) zijn niet te vertrouwen en ook enorm bang. Niet verwonderlijk als veel mensen met een wapen in de auto rondrijden. Ze lossen weinig op en zijn eerder zelf het probleem. Trump heeft de mensen idd meer in 2 kampen verdeeld en tegen elkaar op gezet. Maar wat we in NL te zien krijgen is ook maar een selectie. De VPRO zend af en toe een documentaire uit van de Amerikaanse publieke omroep (PBS). De andere omroepen in NL kennen die niet en zijn alleen bekend met de grote commerciele omroepen als ABC, CBS, NBC, Fox en CNN. Die zijn vooral bezig met het zo effectief mogelijk innen van reclame-inkomsten.
LikeGeliked door 1 persoon
Helder verwoord, Ximaar.
LikeLike
Op doorreis heb ik 3 vliegvelden gezien.
En de afgelopen 25 jaar heb ik een heel stereotype Amerikaan als buurman gehad.
Veel van zijn Amerikaanse vrienden heb ik ook mogen leren kennen.
Jouw laatste alinea spreekt mij het meeste aan.
Vredelievende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik weet het Rob, maar om je punt te maken kun je niet alles nuanceren. Zeker niet als schrijver van een weblog.
LikeLike
Ik zou allerlei extremen over mijn Amerikaanse buurman kunnen vertellen …..
Stille groet,
LikeLike
Zou je eens moeten doen. Op mijn werk lopen ook kruisingen van Trump en JR Ewing rond. Zo erg dat als je een normale Amerikaan aan de lijn hebt, je denkt: “huh?”
LikeLike
Het zal best kloppen dat er al jaren een vrijwel onwerkbare patstelling was tussen twee politieke kampen in de VS, ruim voordat Trump aan de macht kwam. Eigenlijk heb ik medelijden met gewone Amerikanen, want door alle grote belangen lijkt er nauwelijks ruimte te zijn voor verandering of voor alternatieve geluiden. Nu maar afwachten wat Biden gedaan krijgt in binnen- en buitenland.
LikeGeliked door 1 persoon