Zo’n dag met Lubach

U kent wellicht het veelgeroemde programma “zondag met Lubach”. Ik zag er wel eens fragmenten van voorbij komen in DWDD, en daardoor wist ik dat het niet voor mij is. Natuurlijk, zijn grapje over Trump en The Netherlands Second was briljant, maar verder vind ik het een heel slap aftreksel van Van Kooten en de Bie. En door die vergelijking ben ik eigenlijk al te positief.

Eigenlijk zou de vergelijking met Humberto Tan’s Late night show meer op zijn plek zijn. Makkelijk scoren is wat beide mannen doen. Humberto deed het door onderwerpen te kiezen die die dag al voor veel opschudding hadden gezorgd, Lubach doet het door een niet kritisch publiek voor te schotelen wat ze graag willen horen. Er worden wat overduidelijk domme opmerkingen van iemand belachelijk gemaakt, en het publiek krijgt het idee dat zij wel voor vol worden aangezien door Lubach, en kan na de uitzending met intellectueel voldane gevoelens naar huis.

Ik hou er niet van. Het komt niet in de buurt van wat Koot en Bie deden, die niet een specifiek persoon pakten, maar door middel van een briljant gekozen typetje iemand persifleerden die voor iedereen te herkennen was als zijnde de buurman of iemand die ze kenden van de vereniging. En dat is wat me een beetje tegenstaat aan Lubach. Hij past zich iets te makkelijk aan aan deze tijd waarin afzeiken op afstand al de norm is geworden. Het was weer zo’n dag met Lubach, denk ik dan.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

20 gedachten over “Zo’n dag met Lubach”

 1. Maar als je nog nooit de moeite genomen hebt om een hele aflevering te kijken, vind ik dit ook vrij makkelijk scoren. De pot verwijt de ketel dan toch? En daarbij is de ene aflevering de andere niet. Het is wel goed dat dit zijn laatste seizoen is, is mijn mening. Hij lacht me iets te vaak om zijn eigen grappen . Dat is dan ook weer een ‘pot verwijt de ketel’ want niemand vindt mijn grappen zo dolkomisch als ikzelf.

  Like

  1. Kan zijn hoor. Ik probeer alleen niet te scoren. Het is wat mij tegenstaat aan wat ik ervan gezien heb. Ben ook al wat ouder natuurlijk, maar ik vind het humor van niks.

   Like

   1. Ik had trouwens niet gezien dat jij het was. Op mijn telefoon kwam een andere naam naar voren. Je mag ook reageren als je het wel met me eens bent hoor, of is dat nooit? 😉

    Like

    1. Hahaha, reageer ik altijd alleen als ik het niet met je eens ben ? Wat slecht van mij. Ik ben het zó vaak met je eens dat ik op die momenten kennelijk gewoon niet reageer. Dan denk ik vast: “Ja, heel logisch M. Heel goed gezegd.” Ik ga erop letten, straks word ik nog zo’n azijnzeiker.

     Geliked door 1 persoon

        1. Jou een beetje kennende zul je Lubach wel waarderen. Dat schat ik zo in. Ik sta er dus vrij alleen in, ik denk dat ik heel misschien een medestander in Karin (Raam Open) zou hebben, zou zij het gezien hebben. Ik heb het inmiddels wel gezien, wat ik opvallend vond was dat Lubach zich deze keer oprecht boos leek te maken. Dat maakte het allemaal wat beter.

         Like

         1. Ik weet het niet. Toen ik je stukje las dacht ik, dan is het niks voor mij. Ik was ook de grootste fan van Koot & Bie. Maar ik vind het wel goed dat hij zo’n domme rapper de mond snoert. Maar ik hoef het niet perse te zien. Ik kijk niet graag meer naar opinie programma’s, vroeger wel , maar nu word ik erg moe van al die meningen.

          Like

      1. Oh wacht in dat geval moet ik toch even vermelden dat ik Zondag met Lubach geweldig vind en Kooten en de Bie een slap aftreksel daarvan.

       Like

    2. Zit ik hier een hele reactie te typen, lovende woorden, halleluja, is die ineens weg! Tssss. Nog maar even samenvattend dan: ben ik zo’n zeurpiet? Ik ben het meestal met je eens, maar daar is niks aan he? Want ik vind vaak de dingen die je schrijft heel logisch en daar sta ik dan achter. Maar ik zal de complimenteuze ik wat meer naar boven halen. Ik schijn gisteren ook al een halve dag lang gevloekt te hebben tijdens een studiedag. Ik word oud en zuur.

     Geliked door 1 persoon

 2. Lubach’s uitzending van jl. zondag was niet alleen goede satire maar bovenal gaf het inkijk in de manier waarop een groep verdwaasden zich heeft laten inspnnen in een web van onzin. “De elite is een samenspanning van pedofielen, ze drinken bloed van kinderen”, Rutte wordt uitgescholden voor pedofiel, Wij dachten dat QAnon een rariteit in de VS was, maar het is inmiddels de oceaan overgestoken. Je moet toch wel ver van het padje zijn als je onze politici achternazit en uitscheldt voor moordenaar en pedofiel. De dialogen tussen Lange Frans en Janet Ossebaard wekken de lachlust op, maar veel dwaalgeesten laven zich online aan hun gevaarlijke wartaal en als je eenmaal naar die filmpjes kijkt zet het systeem automatisch steeds meer nonsens op je scherm, je komt in een tunnel, verliest kontakt met de werkelijkheid, en dat noem je dan . Arjen Lubach heeft het proces even goed in de schijnwerpers gezet, dat is hoognodig.
  vergelijking met de zachtaardige humor van Koot en Bie is niet van toepassing. Wat mij wel aan het schrikken maakte is het speechje van Thierry Baudet per magefoon, “jullie zijn vrije geesten” riep hij door zijn megafoon de demonstranten toe. Hij ziet ze kennelijk als zijn electoraat.

  Like

  1. Heb het natuurlijk niet gezien, maar zag inderdaad wel een aantal mensen verwijzen naar deze uitzending. Ik heb wat moeite met de grote meerderheid naar de mond praten, het afzeiken van een weerloze minderheid voor eigen publiek, en zie dat niet als een grote kunst. Overigens kwam die vergelijking met Van Kooten en de Bie niet van mij, tenminste, ik was niet de eerste, had het al eens eerder gelezen ergens.

   Like

 3. Lubach doet geen typetjes en is lang niet zo amusant als van Kooten en De bie. Die doet ie dan ook totaal niet na en dat is maar goed ook. Simpele zielen halen van Kooten en De Bie er bij, omdat die ook hun gang konden gaan bij de VPRO. Lubach en Böhmermann zijn volgelingen van John Oliver. Dwz die programma’s lijken wel op elkaar. Ze zitten allemaal als ‘dominee’ GBJ Hilterman of Gremdaat achter een tafel en halen op een satirische manier uit. Gelukkig doet Lubach dat beter dan Hilterman en hij snapt het ook wat beter. Eergisteravond moesten de algorithmes van Twitter, Youtube en Facebook het ontgelden. En terecht. Dat veel mensen zich hierdoor op hun tenen getrapt voelen zal wel de reden zijn dat ik wat zure reacties lees op de persoon Lubach lees. Na het programma van Lubach was op de andere kant een minstens zo interessante kijk op o.m. dit westerse probleem in Tegenlicht. Ook VPRO en ook aan te raden.

  Geliked door 2 people

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: