De werkelijkheid klopt altijd.

Heb vandaag de cijfers weer ingevuld, plichtmatig, besmettingen en doden, en wederom zagen we een lichte daling in veel landen. Ik zeg er weer bij, de trend is nog niet ingezet, maar het is beter dan die alsmaar oplopende dodentallen. Maar kennelijk is het voor het journaal geen interessant nieuws, dus noemden ze vandaag maar het recordaantal IC opnames, om de stemming te bederven. En lieten ze daarnaast een Brabantse zanger zien, van wie geen mens ooit heeft gehoord, maar die jong was en zwaar was getroffen door het virus. Deze uitzondering, of in elk geval minder voorkomende situatie werd gebruikt om de angst weer in de huiskamers te brengen.

Ik ben het zat. Waarom legt niemand uit waarom die 14000 doden wereldwijd tot nu toe, die een fractie zijn van de 500.000 griepdoden per jaar, voor zoveel extra ellende zorgen? Waarom raakt het zorgstelsel overbelast? Als griep wat harder toeslaat dan normaal hebben we 600.000 doden op jaarbasis. En nu loopt alles vast? Waarom? Ik kan eigenlijk alleen maar bedenken dat het komt omdat er aan griep weinig aandacht wordt geschonken en we oudere mensen gewoon thuis laten sterven onder het mom van: het hoort erbij?

Geen idee. Misschien sla ik de plank wel enorm mis. Maar ik krijg toch ergens het gevoel dat er onheilsprofeten aan het werk zijn, die de situatie nog erger maken dan zij al is. Het kan helpen om zelf te blijven nadenken. Dat gaat prima samen met de regels opvolgen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

27 gedachten over “De werkelijkheid klopt altijd.”

 1. Ja, dat hoor ik hier manlief ook steeds zeggen. Ik weet het niet, maar ik ben wel bang, ook omdat er niets tegen te doen is, je longen verschrompelen en dan ga je dood is het vooruitzicht. We horen tenslotte bij de risicogroep.

  Like

  1. ik heb het even gedeeld op Facebook. Heb je vandaag Renesmurf ook gelezen? die heb ik ook maar even gedeeld was toch bezig 😀

   Like

 2. Het Coronavirus is van een andere orde dan Influenza, het griepvirus.
  Coronavirus zit in dezelfde range als hiv, aids, sars, mers. Afkomstig van wilde dieren die in China (en andere landen in Zuid Oost Azie) op zeer onhygiënische wijze worden geslacht en verhandeld en opgegeten. Hiv ontstond in Afrika door het eten van apen.
  Wereldwijd weet nog niemand wat over Corona.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, da artikel heb ik ook gelezen, hier staat het: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-houd-het-hoofd-koel-en-plaats-ziekte-en-dood-in-perspectief~bd183a83/
   En Edwin (=je hebt een Medestander, Mack ;)) wappert met deze: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-ongemakkelijke-economische-vraag-tijdens-de-coronacrisis-hoeveel-is-een-mensenleven-waard~b4fdc48f/
   (Ik hoop dat je niet tegen de betaalmuur oploopt :/)

   Toch krijg ik er een ongemakkelijk gevoel bij.
   Er mist iets, en dan bedoel ik niet “de paniek.”
   Edwin en ik hebben er al dagen discussies over, maar “de cijfers” (“100x meet betalen voor.. is dat het waard”) winnen het.
   Toch hou ik een ongemakkelijk gevoel.

   Denk alleen al in cijfers: die mensen die nu of straks niet meer op een IC zullen passen, hebben wèl altijd ziektekostenverzekering betaald. En als ze 65 zijn en zelden ziek geweest zijn, was dat een hele sloot geld, waar ze zelf nu geen baat bij hebben.
   Terwijl we in de Zorgverzekeringswet (art. 33) hebben vastgelegd dat er voor Zorgverzekeraars een vangnet, een vereveningsbijdrage is, overheidscompensatie van de schade, bij zaken als een pandemie. Wettelijk gezien, hebben de zieken dus recht op een overheid die bijspringt als de middelen niet toereikend zijn.

   Ook hebben alle mensen mensenrechten. Dat hebben we ooit afgesproken, zie URVM, artikel 25 : “Artikel 25 – Een ieder heeft recht op […] geneeskundige verzorging.”

   Ik vrees dat ik hier weer een weblogstukje over moet schrijven ;-(

   Natuurlijk hebben de cijfers altijd gelijk.
   Maar als we het over geldverplaatsing hebben — niet jij Mack, maar Ira Helsloot — van “100 x zo veel uitgeven voor….” en ik dan vraag “OK, we geven 100x zoveel uit als…. WAAR gaat dat geld naar toe?” (Open vraag.) En ik krijg daar géén antwoord op, dan blijf ook ik zitten met een vraag. Er is (zoals je terecht stelt, Mack) ineens een situatie die heel veel paniek oplevert, en heel veel geld kost. Waar gaat dat geld naartoe?
   Of drukken we gewoon geld bij? en wordt Al het geld over de hele wereld een hoop minder waard? En? En?

   Lijken mij ook legitieme vragen, maar hier in huis krijg ik een programmeursblik. (Ja heus, die bestaat ;-))

   Geliked door 1 persoon

   1. Er is ergens een break-even point dat je niet kunt berekenen. Maar op een gegeven moment zijn we iets meer gewend aan de Corona ellende, en dan komt er ruimte voor ander nieuws. De economische gevolgen bijvoorbeeld. Dan neemt de druk toe om de economie te redden. Het regelt zichzelf, over de ruggen van de gezondheidsdienst. Die 100 x zoveel (als normaal) betekent gewoon dat de overheid nu allerlei maatregelen neemt om deze crisis te bezweren. Economische steun voor bedrijven, extra intensive care, daar gaat het naartoe denk ik. (gebarentolk, kost ook geld)

    Geliked door 1 persoon

    1. Ah, dank je voor de uitleg van die “100x zoveel” 🙂
     Ik ben het met je eens, dat er op een gegeven moment ruimte komt voor ander nieuws, —en er ook tragische verhalen over faillissementen in het nieuws zullen komen, en over mensen die geen reguliere behandeling (voor een andere ziekte) kregen :-}

     Stukje (zeker niet alleen over jouw /deze blog, maar vooralover Kees de Kort, die over “hetzelfde” uit zijn dak ging op BNR ;))
     https://jolie.nl/weblog/2020-3/de_economie_en_de_mensen.html

     Like

     1. Ik zag gisteren Ira Helsloot op tv. Die stelt inderdaad wat ongemakkelijke dingen aan de kaak. Maar hoe langer ik luisterde, hoe meer ik hem snapte. Hij begint er te vroeg over. Tenminste, je kunt dingen niet vroeg genoeg zien, maar soms is het land nog niet klaar voor een andere kant van het verhaal.

      Geliked door 1 persoon

       1. 3 x is scheepsrecht… 😉

        Gisteren wilde ik een reaxie typen, (en dacht: weblogstukje..?) maar ik bleek koorts te hebben ;-}
        Vanochtend las ik hier een stukje over in de Volkskrant, hier wat citaten eruit, van Johan MACKenbach, misschien kun je het hele stuk online vinden?

        Like

        1. Heb het gevonden. Ik ben nog niet zo bezig met de economische gevolgen. Ik probeer grip op dit virus te krijgen door zoveel mogelijk info te lezen. 😉 Hoe erg het precies wordt valt lastig te voorspellen. Je kunt ook niet zomaar de cijfers met griep vergelijken, al hebben griepgolven jaarlijks over het algemeen meer doden dan corona tot nog toe. Tegen corona bestaat geen vaccin, maar daar staat tegenover dat we bij griep niet aan een lockdown doen. Corona lijkt licht erger dan griep. Er doen wel wilde verhalen de ronde, daar wordt een mens ook niet geruster van.

         Geliked door 1 persoon

        1. De ‘hik’ zag er zo uit:

         E. heeft trouwens ReCaptcha geïnstalleerd op onze server, werd tijd, want de spam liep over de miljoen ;-} (Héél soms heeft ‘lockdown’ zo z’n voordelen 😉 )

         Like

   1. Ik wou dat ik zo’n spam+ “link-herkenning” had, bij mij barst het elke dag van de spam. Maar misschien heeft E. tijd om dat te programmeren als zijn opdracht straks afloopt en hij als ZZP-er thuis zit 😉 Zelfs het grootste nadeel heb ze voordeel 😉

    Like

    1. Ik dacht dat je bij jou zo’n rekensommetje moest invullen? Of hebben die spammers dat weer geantiprogrammeerd? Ik kwam laatst nog een oud logje van mezelf tegen waarin ik spammers iets toewenste waarvan ze zelfs in de middeleeuwen gezegd hadden: nou nou, is dat nu echt nodig?

     Like

     1. LOL 😀 (ik wens de spammers in gedachten dagelijks àlles waarvan ze in de middeleeuwen zeiden… ;))
      Rekensommetje werkt niet meer… ;-/ Of ze hebben kindtot-slaaf-gemaakten in dienst, die bloedig elke dag postjes zitten te copy-pasten ;-})

      Like

 3. @Mack: Ik las ook je reacties bij Luuk K. Ben ook gaan kijken wat er in wikipedia over Wodarg wordt gezegd. Zelf denk ik dat het er allemaal tussenin zit. Dwz dit is een behoorlijk heftig virus. Er zijn eerder griepvirussen geweest die er niet om logen. Het is ook zeker zo dat zwakkere en ouderer mensen die nu doordgaan anders een paar maanden leter een ander virus niet hadden overleefd. Maar de cijfers kloppen ook niet als je alleen onderzoek doet bij mensen waarvan sterk vermoed wordt dat zij het virus hebben. Het grootste probleem zit misschien wel in de ‘live’ uodates en de enorme media aandacht. Sterfgevallen van griepvirusssen worden pas aan het eind van het jaar bepaald. Zo vermoed ik dat Duitsland aan het eind van het jaar met veel meer sterfgevallen komt omdat ze dan pas zeker weten dat het om corona ging. Stel iemand heeft een zwak hart en krijgt corona. Sterft die dan aam corona of aan dat zwakke hart? Bij mijn moeder waren er een stuk of 5 doodsoorzaken. Uiteindelijk schreef de arts op dat haar hart was gestopt. Een optie die ik niet in dat rijtje van 5 had.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn moeder zei gisteren iets over dat grieppatiënten niet op de intensive care/beademing komen en Corona patiënten wel. Ik weet niet of dat klopt, maar het zou in elk geval een verklaring voor de overbelasting zijn.

   Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: