Laatst kwam ik via Wiki bij de paus terecht, ik moest opzoeken hoe hij ook alweer heette, want ik was zijn naam vergeten. Dit naar aanleiding van een Netflix film waarin Anthony Hopkins paus Benedictus speelt. Benedictus dus, en de huidige heet Fransiscus. Ik kon er even niet opkomen. Daar had ik bij Johannes Paulus II toch nooit moeite mee. En als ik het niet wist dan zei ik: Woytila.
Maar wat ik fascinerend vond was je dat je op zijn voorganger kon klikken. En vervolgens op die van hem, en die van hem, enzovoort, enzovoort. Zo ging ik anderhalve eeuw terug, totdat ik de eerste paus tegenkwam waarvan geen foto bestond, en ik scrolde door de middeleeuwen via de pausen Hilarius, Bonifatius en Urbanus, totdat de geboortedatums van de pausen niet meer bekend waren. Ik ging ruim 260 pausen terug in de tijd, totdat ik aanbeland was in de periode 67-76, waar de tweede paus, de bisschop van Rome, de Heilige Linus aantrad. Linus kwam uit Toscane, en stelde 15 bisschoppen aan. In de bijbel werd hij genoemd door Paulus.
En dat fascineerde me. Want Linus werd aangesteld door zijn voorganger, de eerste paus, Petrus, die u allemaal wel kent omdat hij de sleutels van de hemelpoort zou hebben, en anders kent u hem van de haan die drie keer kraaide. Ineens was ik terug bij Petrus via een chronologische lijst.
Het Vaticaan heeft dus een lijst liggen van pausen die teruggaat tot in de tijd van Jezus, of net daarna. Ik moest er even over denken. En dat doe ik nog steeds. Het is de andere kant op, van nu naar toen in plaats van de richting die de tijd volgt, van toen naar nu. Als je terug in de tijd wilt, en betrouwbaar wilt blijven, zal het verhaal op rails moeten worden gezet. Alleen dan kun je achteruit zonder van de koers af te wijken. Een locomotief met wagons kan zonder rails alleen vooruit. Achteruit wordt het een zooitje en zal de locomotief op een gegeven moment verder terug zijn dan de laatste wagon. Hoever de rails gelegd is, ik heb geen idee.
Met de beste wil van de wereld kan ik me zelfs niet inbeelden welke paus we nu hebben. Er komt niets op mijn netvlies en nog minder in mijn hoofd. Zelfs zijn nationaliteit weet ik niet meer. Alvast benieuwd waar de sporen van “het” geloof ons naartoe brengen.
LikeGeliked door 1 persoon
Argentijns. Hij zei destijds nog tegen de menigte: dames en heren, goedenavond in het Italiaans.
LikeLike
Tastbaar, mooi verwoord. Alsof je de tijd aan kan raken en ineens in directe verbinding staat met mensen uit de bijbel. Internet is best wonderlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
De rails naar het verleden liggen er al. De rails in de toekomst kan elke paus zelf “aanleggen”. Ik kan alleen maar hopen dat dit mij persoonlijk niet zal raken. Wat dus voor elk geloof geldt.
LikeLike
Je bent fanatiek met Wiki, nooit zo over nagedacht dat de pausen terug gaan tot jawel die tijd. Stof tot nadenken. Hadden ze bijvoorbeeld toen ook al een pausmobiel en witte rook?
LikeLike
Eh nee, Petrus wist waarschijnlijk zelf niet dat hij paus was, en de volgenden waren bisschop van Rome. Dat kreeg later pas vorm. Pas de 38e, we zitten dan in de 4e eeuw, noemde zichzelf paus.
LikeLike