Dodenherdenking

Tijdens dodenherdenking voel ik nederigheid. Waar je je de rest van het jaar een grote jongen voelt, die onverschillig kan doen, grapjes kan maken en het gevoel kan hebben dat je boven het gepeupel staat, wordt er hier iemand terug op z’n plaats gezet door een veteraan die krom gezeten in zijn rolstoel met een laatste krachtsinspanning zijn gevallen maten salueert na de kranslegging. Waar Koning en Koningin traditiegetrouw op social media worden afgezeken, en de strijdkrachten belachelijk worden gemaakt door toetsenbordsoldaten, zie je hier ineens hun functie. Zij symboliseren het land dat het ooit kennelijk waard was om zoveel offers voor te brengen, en ze nemen ons mee naar vroegere tijden, toen Koning, God en vaderland nog enig ontzag inboezemden.

Nu leven we in de vrijheid waar toen voor gestreden moest worden en dan vraag ik me wel eens af, hmm….waar is het besef gebleven? Wat is het allemaal nog waard nu Koning, God en vaderland zijn vervangen door John de Mol, wetenschap en een plek waar je selfies kunt oploaden? Ik vraag me dat serieus wel eens af. Vlak na dodenherdenking kwam op tv de grote Gordon en Dino show, de wetenschap lukt het steeds meer mensen steeds langer in leven te houden, waardoor het leven gemiddeld steeds minder waard wordt, en al die mensen hebben een podium waarop ze ongevraagd gaan staan en lege zalen trekken. Niemand zit nog in het publiek.

Gisteren scheelde het niet veel of ik had heel die dodenherdenking belachelijk gemaakt op Facebook. Na het zoveelste moedertje dat op Facebook liet zien (tussen twee statussen over wijn drinken door) dat ze tranen in haar ogen kreeg van dodenherdenking, schreef ik: “Ook wij zijn twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Like dit als je voor dodenherdenking bent, deel dit als je tegen de nazi’s bent. ” Maar nee, dat ging me toch te ver.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Dodenherdenking”

 1. Er is een tijd geweest dat alles nog waarde had en het de moeite en de inzet waard was om voor in de bres te springen. In die vluchtigheid van tegenwoordig heb je reclame, consumptie en alleen nog digitale overdreven vriendelijkheid (het spijt ons dat u de verkeerde maat hebt voor het overhemd dat wij u aanbieden) en overdreven veel sentiment en pseudo gevoeligheid alsof iemand het ook maar een rotmoer kan schelen.

  Like

 2. Nederigheid is een groot goed. Er ontstaan gelijk geen oorlogen meer als meer mensen dat hebben.
  Gordon en Dino? Nooit van gehoord. Ik keek naar de documentaire over Albert Gemmeker en besef dat zijn trucje van niet weten in een andere context nog steeds wordt toegepast. Ook door mijn 85-jarige buurman, die op deze Bevrijdingsdag de vlag laat wapperen.
  En Facebook? Facebook is dead. Fijne dag verder.

  Like

  1. Was het een trucje? Het is nooit bewezen dat hij het geweten heeft, ik lees zelfs dat hij nog heeft geïnformeerd bij zijn superieuren, maar dat hem verteld werd dat hij die gruwelpropaganda niet moest geloven. En wat heeft je buurman misdaan?

   Like

   1. Dit is precies waar het om gaat: welk deel van de informatie selecteer je, en welk deel laat je (al dan niet moedwillig) weg.
    Ieder mag zijn eigen gedachten hebben over de betrokkenen.

    Like

    1. Ik heb er geen gedachten over, ik las alleen dat zijn straf erg laag uitviel, onder meer door goede behandeling van de gevangenen en het niet corrupt zijn.

     Like

  1. Ja, daar zit wel wat in. Hij heeft je in een wurggreep. Heb al twee keer geprobeerd mijn account te verwijderen, maar dat lukt niet doordat als je er één keer op klikt in twee weken nadat je dat gedaan hebt, alles weer ongedaan is gemaakt.

   Like

 3. Ook ik heb facebook geprobeerd te verwijderen. Ook niet aangeklikt tijdens twee weken, maar je blijft overal aanwezig , behalve dan op mijn mobiel. Dus kan ik ook niets veranderen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: