Ik help regelmatig met het huiswerk van de kinderen. Vandaag stond natuur en techniek op het programma. Mijn specialiteit, ik heb één jaar natuurkunde gehad en techniek daar snap ik al helemaal geen bal van. Ik weet niet eens het verschil tussen scheikunde en natuurkunde. Iets met chemische verbindingen, maar of een suikerklontje oplossen in thee nu schei- of natuurkunde is, ik heb geen idee. Ik dacht onthouden te hebben dat zolang iets weer ongedaan gemaakt kan worden, het geen scheikunde is.
Er was wat theorie over het scheiden van stoffen. Je zou denken dat dat onder scheikunde valt, maar nee. Je kunt het zout weer uit het water halen als je wilt. Nu ging dat nog wel, maar toen kwam de theorie over katrollen. Vaste katrollen, losse katrollen en takels. Newtonmeters. Tegengestelde richtingen. Het was tweede klas VMBO, maar ik moest hier toch alles uit de kast halen om het te begrijpen. Ik wilde maar niet snappen waarom een losse katrol de benodigde kracht vermindert en een vaste niet. En waarom er als er nog meer losse katrollen gebruikt worden, de benodigde kracht nog verder afneemt. Het bevestigt in elk geval wel mijn idee over de sportschool. Daar wordt alleen aan domme kracht gedaan. Als ze daar eens wat meer met katrollen zouden werken, zou er heel wat minder gezweet hoeven worden.
goed gezegd, sportscholen doen aan dommekracht. Vorige week nog gelezen over vergelijkend onderzoek : de sportschool maakt mensen niet gezonder, de gezondste mensen gaan helemaal niet naar de sportschool.
LikeLike
De een werkt met zijn spieren de ander met zijn hersens?
Ik ben voor het niet werken.
Of ben ik dan gewoon lui.
Schoolwerk is alleen leuk als het iets opleverd.
Luie groet,
LikeLike
Ho ho leraar Rob. Als het iets opleverT?
LikeGeliked door 1 persoon
Natuurkunde, wiskunde en scheikunde waren juist mijn eindexamenvakken, maar de katrollentheorie is niet blijven hangen. Misschien ligt het aan de tijdlijn, niet aan specialisatie.
LikeLike