Dodenherdenking

De dag begon wederom met een nare droom, een terroristische aanslag deze keer, maar die viel in het niet bij wat er gebeurde toen ik facebook opende. Ik ga het niet eens vertellen, ik heb het ook niet afgekeken, maar ik heb het automatisch afspelen van video’s uitgezet. Dan maken wij ons druk over een lawaaiprotest op de dam. Een aandachtsvrager, een beroepsprotestant die dodenherdenking wil verstoren omdat hij het er niet mee eens is dat wij ook oorlogsmisdadigers herdenken, volgens deze goochemerd. “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” Ja, daar zitten ook oorlogsmisdadigers bij, dat klopt. En zakkenrollers, verkrachters, pedofielen, NSB’ers, noem maar op. In plaats van die oorlogsmisdadigers zouden wij juist de slachtoffers die ze gemaakt hebben moeten herdenken. Neen! Niet omdat ik ze minder belangrijk vind, maar omdat de herdenking straks nergens meer over gaat. Als je Indonesische slachtoffers gaat herdenken, moet je ook de Russische slachtoffers gaan herdenken die door Nederlandse SS’ers zijn vermoord. En uiteindelijk ook de Duitse. Als je iedereen herdenkt, herdenk je niemand. Er is ook niemand die een oorlogsmisdadiger staat te herdenken tijdens dodenherdenking. Niemand die denkt, “ach die Anton Mussert, die heeft gestreden voor onze vrijheid.” Nee, opzouten. We herdenken de goede kanten van de Nederlandse doden die gevallen zijn. We zijn hen dankbaar en we willen ze elk jaar nog laten voelen dat we ze niet vergeten zijn. En we willen ze laten weten dat hun dood niet voor niks was omdat wij dankzij hen in vrijheid leven, al maken we er af en toe een potje van. Maar we zullen hen en de verschrikkingen niet vergeten, en we zien in dat we die vrijheid moeten bewaken. Dat is wat we aan het doen zijn. Paardenlul!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Dodenherdenking”

 1. Ik woonde als kind in de Dapperbuurt en denk aan mijn joodse buurkinderen, mijn vriendinnetjes . maar niet alleen op 4 mei, Ze zitten nog altijd in mijn hoofd. En aan die miljoenen Russenmag indedaad wel eens wat meer wordn gedacht, het Rode Leger heeft HItler’s Armee de nek gebroken, niet de Amerikanen., die met alle eer op de loop zijn gegaan.

  Like

  1. Waarschijnlijk heeft de massale verkrachting van twee miljoen Duitse vrouwen door het rode leger eraan bijgedragen dat we die liever niet op 4 mei herdenken. Daarom is het goed dat we niet gaan knoeien met wie er allemaal herdacht moeten worden. Het is goed zo.

   Like

 2. Het ironische is dat Rusland, de Russische regering althans, ook medeverantwoordelijk is geweest voor het uitbreken van die oorlog door het niet-aanvalsverdrag met Duitsland, waadoor het voor hen mogelijk leek een aanval naar het Westen te doen.

  Like

 3. Ach ja.
  Wij zaten zwijgend naar de herdenking op de Waalsdorpervlakte te kijken, terwijl in de wei achter onze tuin een grote maaimachine het gras maaide. Normaal staan ze om de vijf minuten stil om op hun mobiel te kijken. Maar nu niets daarvan.

  Like

    1. En het is geen 17.07 uur maar 18.07. uur. Bij wie is de tijd nu niet goed ingesteld? Op mijn laptop staat de goede tijd.

     Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: