Een buurt waar je van op aan kon.

Deze foto komt uit het Utrechtse gemeentearchief en is gemaakt in 1967. U ziet hier de IJsselsteinlaan. Dat zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar mijn opa en oma woonden. De voorste auto is de Renault 4 van mijn opa en de achterste de Renault Dauphine van mijn vader, die daar denk ik toen net niet meer woonde. Deze hele straat is inmiddels onherstelbaar gerenoveerd, maar zo ongeveer herinner ik het me. Ik was er toen nog niet, en toen ik er wel was waren er iets meer auto’s en stonden er doelen op het veld, maar voor de rest heeft het er vanaf mijn eerste herinnering tot ver in de jaren negentig zo uit gezien. ijsselsteinlaanHet was een keurig nette buurt met mensen van wie je op aan kon. Naast mijn opa en oma woonde een socialist, de heer van Vliet, over wie mijn oma altijd vol bewondering sprak. Aan de andere kant woonde de heer Verweij, over wie zij nauwelijks minder bewonderend sprak. Verderop woonde een gastarbeider, een vriendelijke Italiaan die gebrekkig Nederlands sprak. Op de hoek zat een slager, en op de plek waar de foto is gemaakt zat de bakker. Er stond een telefooncel op de hoek. En alle mensen woonden er in harmonie,  tenminste, dat is wat je er van meekreeg.

Je kon van de buurt op aan. Daar bedoel ik mee, hij veranderde niet onder je kont vandaan. Tegenwoordig ben je net gewend aan je buren, gaan ze meer verdienen, en hup weg zijn ze naar een buurt met meer aanzien. Alleen Anton Geesink, die was al weg. Woonde tot 1965 op nummer 14.

Hoe het toch bestaat dat dit voorgoed voorbij is, ik begrijp er niks van. Het was er altijd en ineens is het weg. Kon je er dan toch niet van op aan?

 

 

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

11 gedachten over “Een buurt waar je van op aan kon.”

 1. Ik dacht vroeger, net als in het liedje van Wim Sonneveld, dat fialas noemt, dat alles eeuwig was. Dat komt natuurlijk omdat vroeger iets je halve leven duurde. Je halve leven was ook maar vijf of tien jaar, maar wist jij veel. Nu verandert alles nog veel sneller en het leven gaat sneller als je ouder wordt. 😦

  Liked by 1 persoon

 2. Vlak na de oorlog had vrijwel iedereen helemaal niets, en moest iedereen opnieuw beginnen. Daardoor was er tot aan ergens halverwege jaren zeventig een enigzins gelijkmatige samenleving met niet al teveel debiel rijke mensen. Daarna is dat weer misgelopen. In de VS werd dat tijdperk ingeluid door Ronald Reagn, in de UK door Margaret Thatcher en bij ons min of meer door Ruud Lubbers, maar al ingezet door Van Agt, met zijn bezuinigingen, die sinds 1981 nooit meer opgehouden zijn.

  Liked by 1 persoon

     1. De politiek heeft/had veel invloed op huisvestingsbeleid, maar door de privatisering van woningcorporaties is dat deels uit handen gegeven. Zo wil de VVD in Amsterdam het liefst dat de binnenstad geheel aan veelvermogenden wordt overgelaten en al die paupers gaan maar ergens in Slotermeer of Purmerend wonen, dus knijpen die het liefst zoveel mogelijk sociale woningbouw af, de enige betaalbare woonvorm voor mensen met modaal of minder inkomen.

      Like

      1. Kopen is tegenwoordig financieel aantrekkelijker dan huren. Dit is geheel te danken aan de lage rente, die weer te danken is aan het ultrarechtse zelfverrijkingsbeleid van de Amerikanen die de kredietcrisis op hun geweten hebben, waardoor de ECB genoodzaakt werd de rente verder te verlagen om de economie een impuls te geven. Linkse partijen zorgden er juist voor dat dit soort buurten uit elkaar werden gedreven door er allerlei mensen tussen de plaatsen die daar sociaal gezien niet tussen pasten.

       Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s