Ineens waren ze verdwenen

Ik vroeg mij wat af. Waar zijn de grote Franse en Italiaanse auto’s gebleven? Waar zijn de Alfa Romeo 166, de Fiat Croma, de Peugeot 607, de Citroen C6, waar is de Renault Safrane? Hoe moeten Italiaanse en Franse staatshoofden nu vervoerd worden? Waarom wil geen directeur ze meer hebben? Ik heb een directeur gehad die een Fiat Croma reed, een prachtexemplaar, 2 liter benzine, automaat, leren bekleding, wat wilde je nog meer? Tja, daarna probeerde hij nog even een Lancia Kappa, maar al snel had hij een bordeaux rode Audi A6, koning onderstuur met de motor voor de vooras. Ik had een baas die had een BMW 7-serie, een prachtexemplaar, 728i, 6-cilinder, handgeschakeld, maar hij ging over naar een vijf serie, en later naar een drie serie. Niet dat hij aan lager wal was geraakt, maar hij volgde precies de omgekeerde weg dan die een succesvol zakenman normaliter pleegde te volgen.

Nu er geen directeuren meer bestaan maar nog slechts MD’s, CEO’s en VP’s lijkt het ook afgelopen met de fantasie. Alleen nog Duits kwaliteitsspul komt erin, het liefst Audi of BMW. De Zuid-Europese auto-industrie ligt op zijn gat, produceert alleen nog kleine auto’s en een mega-opkoopconcern als VAG viert zijn hoogtijdagen met 10 miljoen stuks verkochte auto’s op jaarbasis. En 99% daarvan zijn saaie blokkendozen, bij voorkeur met lage bijtelling, in muisgrijze kleur, en met donkergrijs interieur. Welke afslag is er gemist? Ik ken een directeur die het laatste model Fiat Croma rijdt, en wanhopig wacht op een opvolger, die er waarschijnlijk niet gaat komen. Het F-segment (de 7 serie en de S-klasse) was altijd al voorbehouden aan de Duitsers, en dat was prima. Een verdwaalde Jaguar doet nog mee, maar in het E-segment, daar waar de 5-serie en de Audi A6 heersen, daar had je nog vroeger een riante keuze om een Frans of Italiaans alternatief te rijden. Een Alfa 164, een zeer succesvolle en sportieve grote Alfa, een prachtige Lancia Thema, een niet te versmaden Citroën CX of een Renault 25? Ik herinner mij een rit een in Peugeot 605 sri, ik was lyrisch over het comfort en de souplesse van de Fransman.

Nu is de wereld VAG geworden en ik zie het met lede ogen aan. De ene na de andere perfecte maar doodse auto komt je voorbij. Ik ben er van overtuigd dat het een wisselwerking heeft met de bestuurder. Een frivole Alfa, een overdadig comfortabele Citroën, een sportieve Lancia, een luxe Renault, het verdwijnt. En dat is jammer. De wereld is zakelijk geworden, alles moet gemeten worden in KPI’s en iedereen wil succes uitstralen. Een Volkswagen Golf, ooit bedoeld als comfortabele en ruime gezinshatchback is nu een statussymbool geworden. Als je een nieuwe hebt en je zet hem voor je deur dan weet de buurt dat je een goede baan hebt. Hoe het precies gebeurd is dat de grote Franse en Italiaanse auto langzaam uit het straatbeeld verdween is me niet helemaal duidelijk. Maar het viel me ineens op en ik maakte mij zorgen. Over de wereld.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

13 gedachten over “Ineens waren ze verdwenen”

 1. Opel en Ford hebben die grootste klasse ook al een hele tijd geleden opgegeven. Zeker Ford, die na die laatste afgrijselijke Scorpio het op de Mondeo heeft gehouden. Men heeft beseft dat mensen in die prijsklasse niet in een Opel of Ford willen rijden.
  Maar nu is het wel zo dat die voormalige op-een-na-grootste modellen van Peugeot en Citroën op zichzelf groter zijn geworden, dus zijn die grootste series nog wel nodig?

  Like

 2. In het algemeen laat men de series een beetje meegroeien met het inkomen van de koper, zodat ze ze langer vasthouden. De Peugeot 208 is bv een stuk groter dan de 205, eerder van het formaat van de 305 van vroeger. Net zoals een Ford Taunus uit de jaren vijftig ongeveer de grootte had van de latere Ford Escort. aan de onderkant komen er dan kleinere modellen bij.

  Like

 3. De autoverkoop loopt terug, samen met het aantal gereden kilometers en het brandstof verbruik.

  Wellicht mis jij de nieuwe statussymbolen?

  Ik rijd met veel plezier een stevige fiets.

  Vriendelijke groet,

  Like

 4. @Laurent: de eerste Scorpio was een groot succes, maar was voor de adjunct directeur. Een directeur kon zich in die tijd nog prima in een Renault 25 vertonen. In die zin is er wel iets veranderd. Overal staat zo’n fantasieloze Duitser voor de deur.

  @Rob, in Nederland wellicht, maar de nieuwe statussymbolen zijn de Audi’s. Ik vind een fiets ook prettig, maar daarmee kan ik niet dagelijks naar mijn werk, en dat geldt voor velen.

  Like

 5. Wij wonen met zeven gezinnen aan een pleintje. En er staan zeven Volvo ’s op de opritten. (Niet op onze oprit). In één gezin zelfs drie.
  En je ziet ze naast de Audi hoe langer hoe meer.

  Like

 6. @Mack: de eerste Scorpio’s vond ik best mooi. Ik heb er als koerier ook wel in gereden (mijn baas had er een en zette die ook gewoon als bedrijfsauto in). De Renault 25 was ook een mooie auto. Renault is altijd een raar merk geweest, dat zowel zeer elegante ontwerpen als de meest afgrijselijke mormels heeft gefabriceerd. Ik moet wel zeggen dat die Duitse auto’s tegenwoordig wat eleganter zijn dan vroeger.

  Like

 7. Ik zie hier ook een Tesla S-geval, die schijnbaar ook aan het marktaandeel van de Zuid-Europeanen knaagt. Hier staat nog wel een hybride peugeot RCZ, maar die is waarschijnlijk te ‘sportief’.

  Like

 8. @Mack: De wiki’s geven daar tegenstrijdige berichten over. Op de NL-wiki wordt ie vergeleken met de Audi A6 en op de Duitse wiki staat die Tesla als Oberklasse, wat de F-klasse schijnt te zijn. Zelf zie ik de veschillen niet zo met een Jaguar XF die aan de overkant staat en schijnbaar bij de E hoort.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: