Lucht rond Nijvel

België heeft de verjaringstermijn voor zware misdrijven verlengd. Dit met het oog op het binnenkort verlopen van de termijn van 30 jaar voor het laatste strafbare feit dat de Bende van Nijvel heeft gepleegd. De speurders krijgen weer tien jaar extra lucht. Het was een flutonderzoek trouwens. Er is geen enkel concreet spoor. Als ik lid was van de bende, zou ik mij geen enkele zorg maken. Maar ik zou wel bezwaar maken tegen deze eenzijdige wijziging van de wet. Er zou minstens overgangsrecht moeten gelden. Als ik dertig jaar geleden een strafbaar feit pleegde, en de verjaringstermijn zou op dat moment dertig jaar zijn, dan kunnen ze toch niet ineens als je dertig jaar uit handen van de politie bent gebleven en je bijna vrijuit gaat, de termijn met nog eens tien jaar verlengen? Dat is onrecht en was geen onderdeel van de deal destijds.

Overigens denk ik niet dat er nog iemand in Belgie gelooft dat deze zaak opgelost gaat worden. Kansloos. Dus misschien hoopt justitie op een bendelid dat bezwaar gaat maken tegen deze rechtsongelijkheid. Aan de andere kant, als ze dit niet gedaan hadden, zou de bende zich na de verjaringstermijn misschien bekend gemaakt hebben, maar zouden ze vrijuit gaan. Misschien is het beter als deze zaak nooit meer opgehelderd wordt. Maar misschien ook niet. Misschien hebben de speurders nog sporen die ergens toe leiden. Maar eerlijk gezegd, deze zaak oplossen na 30 jaar, ik zie het niet gebeuren. Misschien hebben de daders het geheim mee hun graf ingenomen, dat zou ik nogal flauw vinden. Misschien was dit een complot dat niet opgelost mocht worden. Misschien was de Belgische politie niet geschikt om deze zaak op te lossen. Maar het land zou niet moeten rusten eer de identiteit van de daders bekend is. Elke man van 45 jaar en ouder is verdacht en men dient hen naar het alibi te vragen. Waar was u op d’n avond van 9 november 1985?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Lucht rond Nijvel”

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: