Normvervagingsdementie

Vanochtend op de radio hoorde ik een hoogleraar forensische psychologie, als ik dat goed onthouden heb, over de dementie van de meneer die de familie de Mol afperste. Dementie had volgens hem, en ik geloof hem, niet per se met vergeetachtigheid te maken. Vergeetachtigheid onstaat in een dieper deel van het brein, had iets met slechte verbindingen te maken, veel te moeilijk voor een dinsdagavond. De vorm van dementie die zorgt voor normvervaging ontstaat achter je wenkbrauwen. Oude mannen leiden volgens de hoogleraar soms ook aan deze normvervagingsdementie en laten dan dingen zien aan verpleegsters die ze niet zouden hebben laten zien toen ze nog niet aan deze ziekte leden. De man die de familie de Mol afperste wist niet goed wat goed en slecht was volgens de hoogleraar. Waarom hij dan zo zijn best deed om anoniem te blijven is mij een raadsel, maar het zal wel. Ik vind het trouwens een verzachtende omstandigheid dat het hier de familie de Mol betrof, want die perst mij ook af. Kan geen Formule 1 meer zien zonder daarvoor te moeten betalen.

Ik vind het goed dat er naar verzachtende omstandigheden wordt gekeken. Maar kun je dan niet net zo goed stellen dat bij criminelen, pedofielen, pyromanen het deel van de hersenen dat voor normbesef zorgt, minder ontwikkeld is? En dat ze er eigenlijk niet zoveel aan kunnen doen? Of is dit een veel te vooruitstrevende gedachte waar we nog niet klaar voor zijn en zeker niet op zitten te wachten? Ik zit er namelijk niet op te wachten. Ik zie toch meer in het ouderwetse goed en kwaad, vrije wil en vieze oude mannetjes.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Normvervagingsdementie”

 1. Het laatste nieuws over de oude afperser gaf mij ook het idee alsof ik gek ben geworden.

  Ik begrijp er niets van.
  Of de rechters dat dan maar wel doen ….

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Inderdaad kunnen de genoemde misdadigers er vaak niet veel aan doen. Gering normbesef, te dom om het ‘welbegrepen eigenbelang’ te begrijpen, onbeheersbare driften. Denk bij voorbeeld aan serieverkrachters, die als ze een weekend het gevang uitmogen meteen weer toeslaan. Men bergt ze (gelukkig) op omdat ze storen; niet omdat dat recht is. ’Nette mensen’ moeten volgens mij vaker toegeven dat zij onrecht begaan. Zij kunnen evenmin anders.

  Like

 3. Het doen me denken aan dr.Wouter Buikhuisen. In de zeventiger jaren. Heel Nederland viel toen over zijn beweringen heen. Hij is er voor opgestapt. En heeft dertig jaar later alsnog gelijk gekregen.

  Like

 4. Ik laat het maar aan de experts over. Lijkt me een gevaarlijke ontwikkeling.

  @Dick, de rechter moet nog uitspraak doen. Die kan het wel helemaal niet eens zijn met de hoogleraar.

  Like

 5. In principe zou je kunnen stellen dat iedere misdadiger iets aan zijn hersens mankeert, waar hij dus niets aan kan doen, dus kunnen we ze ook niet straffen. Laten we het dan maar zien als de maatschappij veilig stellen. Die neurochirurg Steur kon er ook niets aan doen dat hij diagnoses verzon bij gezonde mensen. Ook maar vrijuit gaan dus? Misschien kan in dit geval het ziekenhuis aansprakelijk gesteld worden, die horen toch te controleren of artsen wel bekwaam zijn? Controle ontbreekt in Nederland! Die afperser die met zijn 70 jaar ‘hoogbejaard’ werd genoemd, simuleert het misschien werd er gesuggereerd. Dat lijkt mij heel knap, dementie simuleren tegenover mensen die er verstand van hebben.

  Like

 6. hoe zit dat dan met die burgemeester in Haaksbergen die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de dood van drie mensen en dan doodleuk (excusez le mot) staat te verkondigen er van ‘geleerd’ te hebben. Die is toch ook niet goed bij zijn hoofd maar werd toch echt burgemeester.. ik bedoel maar ..

  Like

 7. Mijn broer begon opeens op sommige momenten zijn vrouw te slaan. Terwijl hij zielsveel van haar hield. Hij bleek ook een vorm van dementie te hebben. Tot op zijn sterfbed, 9 jaar later, heeft hij ontzettend van haar gehouden. En dat hij haar geslagen zou hebben, kon hij niet geloven. Het menselijk brein is een ingewikkeld iets.
  Nu ik hierover schrijf, schieten mij weer de tranen in de ogen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: