Radio roeptoeter

Vaak luister ik ’s avonds even naar Radio Roeptoeter zoals Joost Eerdmans zijn programma ook wel noemt. Ongefundeerde en gefundeerde meningen over van alles en nog wat. Vóór én tegenstanders van de de door Joost geponeerde stelling komen aan het woord zodat je aan het denken wordt gezet over zowel de ene als de andere kant. Want links en rechts denken in 2013, ik zou haast zeggen dat dat niet meer van deze tijd is. Want behalve in de wiskunde kent een probleem niet slechts één volledig sluitende oplossing. Er zitten altijd meerdere kanten aan een stelling, zo ook die van vandaag, waarbij het ging over het registreren van gemaakte reizen door burgers, door de overheid in het kader van terrorismebestrijding.

Natuurlijk wil ik dat de overheid er alles aan doet om terroristen voor te zijn, en natuurlijk kan het me feitelijk niet schelen dat ze weten welke reis ik heb gemaakt. Als ze daardoor iemand op de korrel krijgen die de het afgelopen jaar drie keer een reis naar Syrië heeft gemaakt, prima, die moet misschien wat extra in de gaten worden gehouden. Maar waar ik wel een probleem mee heb is een overheid die via wetgeving gerechtigd is om burgers die nergens van verdacht worden, te bespieden, na te trekken en af te luisteren. Want dat is de essentie van het vrije land, een overheid die daartoe overgaat geeft de vrijheid van het land op. Ook onder het mom van terrorismedreiging.

De mooiste argumenten komen voorbij. Iemand beweerde dat het helemaal niks met terrorisme te maken had maar dat de overheid deze gegevens zo aan de belasting kon doorgeven zodat die ons in de gaten kon houden. Uiteraard werd de belastingdienst als vijand bestempeld en hadden die helemaal niks te maken met dat soort van gegevens. Je weet al dat je hier te maken hebt met een ontduiker die het niet eens is met het feit dat hij belasting moet betalen. Anderen uiteraard wel, maar hij niet. Verder werd gezegd waarom we ons nu zo druk maakten omdat de overheid echt alles al van ons weet. Onze gangen worden overal nagetrokken, computersystemen gehacked, onze geheimen zijn geen geheim voor de overheid. Prima denk ik dan, zolang het stiekem gaat vind ik het veel minder erg dan dat het wettelijk geregeld is. Bovendien, als de overheid alles al weet, weten ze ook alles van terroristen en is het probleem weg. Stiekem is het sleutelwoord.

En natuurlijk zijn er ook elke uitzending weer mensen die even kort op de stelling ingaan en vervolgens snel overschakelen op een onderwerp waar ze ook graag even over willen praten en dat niks met de stelling te maken heeft. Zo kwam Marine Le Pen voorbij, in de peilingen de volgende president van Frankrijk. De Fransen die vorige keer nog zo netjes een socialist kozen, kiezen nu met het zelfde gemak een extreemrechtse president. En zo gaat het niet alleen bij de Fransen, dat kan elk land gebeuren. En eindelijk gaat er daar wat gebeuren, wordt er gezegd. Ja, dat klopt, het land gaat naar de kloten. Het leidt tot de ondergang van de vijfde republiek en waarschijnlijk daarna tot stichting van de zesde onder de uitroep dat het jamais encore mag gebeuren. Maar enkele decennia in vrede leven is genoeg om te aandacht dusdanig te laten verslappen dat al het kwaad zich diep kan nestelen en zich vanuit het diepe kan verspreiden over een land. Uiteraard overwint het goede wel weer, en houdt veel langer stand, maar het duurt slechts tot het kwade weer de overmacht krijgt.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

16 gedachten over “Radio roeptoeter”

 1. De discussie Links – Rechts is in zoverre niet meer van deze tijd omdat er nauwelijks meer sprake is van links. De PvdA kan inmiddels net zo goed met de VVD fuseren, en de SP durft niks van de PVV te zeggen uit angst om kiezers eraan te verliezen. Ik geloof dat ik het een Fransman laatst over Frankrijk hoorde zeggen, dat je er alleen nog maar rechts en extreem-rechts hebt. Amerikaanse toestanden dus.

  Like

 2. Toevallig werd ik een paar dagen eerder op dit Eerdmansprograma gewezen, om dat er fietspaden ter sprake zouden komen en of ik daar niet over in wilde bellen. Ik was dat niet van plan, had nog nooit van het programma gehoord en ging dus wel even luisteren wat het voorstelde. Na 5 minuten was ik er klaar mee en moest ik mijn tenen rechtstrijken. Net als dat programma van Joost Fröhlig was ook hier geen sprake van ruimte voor nuance en trekt het alleen mensen aan die geen zin hebben om een probleem van de andere kant te bekijken. In feite verdiept het alleen de kloof tussen voor- en tegenstanders van iets.

  Met hele links-rechtsgezeur ben ik al jaren klaar. Dat is iets uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Rechts waren de mensen die het al honderd jaar voor het zeggen hadden en links de mensen die minder bezaten en de arbeidsomstandigheden wilden verbeteren. Kortom arbeiders. Die arbeiders kozen voor het socialisme onder het motto eerlijk delen. Maar arbeiders zijn zeker niet progressiever dan mensen die iets bezitten. Arbeiders zijn ook niet groener. Het zijn normale mensen, die als ze eenmaal iets bezitten dat willen behouden. Kortom gewoon conservatief. Dat conservatisme verklaart de populairiteit van de SP en de afkeer van de PvdA.

  Ik heb het hier al eens eerder getikt, dat Wim Kan een hint deed waar we nu nog altijd last/profijt van hebben. Destijds rond 1970 wisselden rechtse en linkse kabineten elkaar af en die kabinetten braken af wat het vorige kabinet had opgebouwd. Het schoot dus niet erg op en Kan had daar een oplossing voor. Iedereen moest op de PvdA stemmen, dan gaf die al het geld uit en dan zouden de arbeiders van alles kopen als auto’s en huizen. En als dat was gebeurd dan zouden ze daarna voor immer VVD/KVP stemmen om zo te behouden wat ze hadden. En voor een groot deel is het zo gelopen. Arbeiders hebben inmiddels ook bezittingen die ze belangrijker vinden dan een internationale heilstaat als de EU of kinderarbeid in het Verre Oosten.

  Like

 3. Waarom is het éne het kwaad en het andere niet, voor mij is het ‘wat maakt het uit of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt’.

  Like

 4. Ik heb die uitzending gehoord, en ik dacht even dat je op een gegeven moment aan de lijn hing. Maar ja, natuurlijk moest jij je tenen rechtstrijken, dit was anti-fiets! Hoewel er ook profietsers aan het woord kwamen.

  Like

 5. @Dyhan: Kwaad is extreem rechts en extreem links, die hebben kwade bedoelingen. Rechts is niet kwaad en links is niet kwaad. Terrorisme is kwaad. Extreem rechts betekent laster verspreiden, in plaats van het probleem aan te pakken op de minst schadelijke manier. Daarom zie ik dat wel als kwaad. Ik weet niet of Wilders extreem rechts is, Le Pen ook niet, maar zij werd op wikipedia aangeduid als extreem rechts. Maar wat ik wel weet is dat Wilders een grote grap is, en dat als die aan de macht zou komen ik banger ben voor de flaters die geslagen worden dan voor hun extreem rechtse invloeden. Bovendien trekt hij wel echt extreem rechts aan. Daar zit ik ook niet op te wachten. In die zin wil ik er niks mee te maken hebben.

  Like

 6. @Mack: ( Ik begrijp dat je niet op Dhyan reageert. 🙂 )

  Dat was het niet alleen. Ik heb ook moeite met de stelling die deels door de Fietsersbond werd veroorzaakt. Zij doen ook simpele uitlatingen om de media te halen en dat is minstens zo irritant. Het was iets met overal vrijliggende fietspaden. In veel gevallen is daar geen ruimte of geen reden voor. Langs de belangrijkste fietsroutes met veel autoverkeer zijn vrijwel overal fietspaden als daar ruimte voor is. Je kan langs elke landweg een fietspad aanleggen, maar zult dan maar 3 fietsers op zo’n pad per dag zien. Dat is erg duur en dan kan je maar beter de fietsers op de weg laten en de maximumsnelheid verlagen naar 60km/h. Dat vermindert ook de overlast van bijvoorbeeld autosluipverkeer die geen zin hebben in verkeerslichten op de hoofdwegen. Dwz als je de fietsers van zo’n landweg haalt, dan hebben automobilisten meer ruim baan, gaan ze harder rijden en neemt hun aantal toe. Gevolg is meer overlast en fatalere ongelukken. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden, die dit soort simpele stellingen onderuit halen en daar zit Eerdmans c.s., maar ook de Fietsersbond niet op te wachten. Met discussie over andere zaken zal het in dergelijke uitzendingen niet anders zijn en verwacht ik eveneens kromtrekkende tenen mijnerzijds.

  Like

 7. @Mack: Dat andere waar ik nooit naar kon luisteren was standpunt&el. Kon er zonet niet opkomen.

  Met Eerdmans zelf heb ik niet zoveel moeite, het ging mij meer om het soort progrmma en de programmamakers die dat bedenken. Of Eerdmans alleen presenteert of dat ie ook een bedenker is weet ik niet. Dat hij regelmatig tegen iemand zegt dat ie een goed punt heeft zal door zijn politieke loopbaan komen. Zelf heb ik het ook geleerd bij een of andere cursusgeefcursus.

  Dergelijke uitzendingen stoten figuren zoals ik af. Die zoeken een andere zender op. Wat er over blijft en de moeite neemt om in te bellen zit gefrustreerd in de file, heeft nooit meegewerkt aan oplossingen en vind dat de overheid alles moet oplossen, maar dat mag dan weer niets kosten. Fietsers op de fiets kunnen gewoon doorfietsen en luisteren doorgaans onderweg geen radio en al helemaal niet naar dit soort programma’s. Ik moet nog de eerste in zo’n uitzending horen die zegt: ‘Goede stelling, toen ik het hoorde heb ik meteen mijn fiets aan de kant gezet en gebeld.’

  Natuurlijk overdrijf ik het een beetje, maar het geeft wel aan dat ik bij het horen van de stelling de antwoorden al kan bedenken. En dat ook niemand zijn of haar inzichten gaat aanpassen na het beluisteren van zo’n uitzending.

  Like

 8. Klopt wat je zegt, Ximaar, over die voorspelling van Wim Kan. Daarmee is de solidariteit ook effectief afgebroken en gaat iedereen definitief alleen voor zichzelf, en daarom bestaat links nauwelijks meer. Het is veel makkelijker om soliariteit af te breken dan op te bouwen, daarom heeft politiek rechts het altijd makkelijker. die hoeven alleen maar afgunst en onderling wantrouwen te zaaien. En op buitenlanders schelden.

  Dat is in de VS al veel eerder gelukt, wat later in Groot-Brittannië onder Thatcher, en hier nu ook. Daarom stemmen tegenwoordig b.v. ook middenstanders die het niet breed hebben VVD, omdat zevinden dat ze bij de rijkere elite horen, maar alleen even tegenslag hebben. Dus eigen schuld dikke bult als die aan de grond raken als ze failliet gaan. Hadden ze maar niet domrechts moeten stemmen.

  Like

 9. En D66 voor de leraren en SP voor de zieke medemens, de SGPvoor de mensen die tenminste nog in het hiernamaals komen, en PVV voor Wilders, maar waar staat het CDA nog voor? Langzamerhand wordt alles voor hun neus weggekaapt.

  Like

 10. Het is wel fijn, althans vind ik het fijn, nu de partijen van de volksvertegenwoordiging zo grof opgedeeld zijn in voor handelaren, voor zieken, voor armen, voor de boeren enzovoort er wat meer oppositie is tegen al te sterke belangenvertegenwoordiging. Het is even zo goed populisme en zwartmakerij om te beweren dat Wilders op extreem rechtse aanhang uit zou zijn. Ik zie Wilders slechts nogal extreem polariseren en chargeren om zijn bovenal sceptisch punt te kunnen maken en daarmee de euforie van andere politici van een kritische noot voor bezinning te voorzien. Het heeft een functie.

  Like

 11. Als er behoefte is aan extreem rechts komt die er ondanks (en dus niet dankzij) Wilders toch wel. Jij hebt mogelijk nooit gehoord van de Baader Meinhof gruppe die ware terreurdaden pleegden in Duitsland en wel ondanks dat geen enkele extreme partij hen daartoe kon aanzetten, want die was er toen gewoon niet.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.