Wees gegroet Maria.

Het proces van de Rooms-katholieke heiligverklaring is een mooi proces. Het is eigenlijk hetzelfde als de lintjesregen die we in Nederland kennen, alleen heeft het dan niet de koningin behaagd, maar de Paus. Eerst wordt je voorgedragen bij het bisdom door de mensen die je graag heilig verklaard zouden willen zien. Het Bisdom verdiept zich dan in jouw leven, op dat moment ben je Dienaar Gods. De resultaten daarvan worden naar Rome gestuurd en als je daar niet in de prullenbak belandt krijg je de Eerbiedwaardige status. Als er vervolgens een wonder aan je kan worden toegeschreven, kan de Paus je zalig verklaren. Lukt dat kunstje nog een keer, kun je door de Paus heilig verklaard worden, wat inhoudt dat men aanneemt dat je de weg naar de hemel hebt gevonden, en dat je van daaruit invloed kunt uitoefenen op het aardse bestaan, en dat je daarom aanbeden mag worden. Allen die in de hemel zijn zijn echter heilig, alleen om tot het canon der heiligen toe te treden, moet de Paus je wandelgangen kennen.

Het proces van de heiligverklaring start pas na iemands dood, hij of zij zou immers nog in zonden kunnen vervallen. Over het algemeen moet je 12 jaar dood zijn en mogen er niet de geringste schandalen over je bekend zijn geworden en moeten je wonderen niet zijn ontmaskerd binnen die tijd. Dus David Copperfield heeft een reële kans. Paus Johannes Paulus II, Wojtyła, voor intimi, beviel het maar niks dat er in zijn tijd zo weinig heiligen bijkwamen. Ondanks dat ze al dood waren, werden ze bedreigd met uitsterven. Hij heeft daarom de regels wat versoepeld, en sindsdien loopt het weer storm met de heiligen. Ondanks dat ik het een prachtig ritueel vind, roep ik weinig heiligen aan. Want ik weet wel zeker dat er een aantal oplichters tussen zit. Zoals altijd moeten de heiligen weer onder de afvalligen lijden. Maria is de enige heilige uit het canon die ik ooit vereerde. En nog altijd heb ik diep respect voor haar.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

10 gedachten over “Wees gegroet Maria.”

 1. Je bent aardig op de hoogte van de spelregels van het Vaticaan. Niet dat ik het nu snap, maar ik begrijp nu dat ik eerst heilig verklaard word en dan pas zalig. En daarvoor moet ik wonderen verrichten. Ik moet de boel dus belazeren. Ik vraag me af hoe lang deze prehistorische denkwijze nog voortduurt.

 2. Nee andersom. En die wonderen gebeuren over het algemeen pas na je dood. Bij de beste heiligen natuurlijk al tijdens hun leven, maar dat zijn uitzonderingen. Je hoeft de kluit dus niet zelf te belazeren, maar een ander doet dat voor jou. Maar als je niet in wonderen gelooft, dan is dit natuurlijk vreemd. Echter, als je zelf een wonder hebt meegemaakt, wordt het al minder vreemd.

 3. Die Ximaar heeft wel gevatte opmerkingen!
  Maria kan ik verklaren, dat is een vrouw en die vervallen niet zo snel in zonden.
  Verder: goed verhaal, fijn dat ik nu weer wat geleerd heb (en erg grappig van dat ze met uitsterven bedreigd worden :-D)

 4. @Ximaar: alhoewel het eerste debat tussen twee uit te verkiezen heiligen nog gevoerd moet worden natuurlijk. Maar ok, dat was dan ook aanvankelijk niet de bedoeling bij GL.

 5. ‘k Zag twee beren broodjes smeren, oh het was een wonder!!!!!!!!!!
  Wij zijn al 46 jaar bij elkaar, waarvan 43 jaar getrouwd. En dat is tegenwoordig een heul groot wonder. Je kunt mij dus best voordragen.
  Krijg ik als ik dood ben dan ook zo’n stralenkransje rond mijn hoofd?

 6. Ieder jaar hoop ik voor een lintje te worden voorgedragen, alleen om te kunnen zeggen: nee dank je, geen flauwe kul.
  Op zalig- en heiligverklaringen zal ik ook maar niet rekenen.:-)

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s