Levon Helm

In een vroegere periode van slapeloosheid ging ik ’s avonds maar niet naar bed, maar bleef op de bank liggen met Discovery de hele nacht aan. Dat werkte nog het beste om toch in slaap te vallen. Gedurende de nacht was er dan reclame en één van die reclames ging over een cd met jaren 60 muziek. Eén nummer viel mij altijd in positieve zin op. Het was The Weight van The Band. Het kwam door de zorgvuldige opbouw in het refrein, de meerstemmigheid en als het hoogtepunt was geweest bij and…and..and…you put the load, werd het lied door de drum weer terugbegeleid naar het volgende couplet.

Gisteren overleed de drummer van the Band, Levon Helm. Ik zou zijn naam niet hebben geweten als hij niet gisteren was overleden, maar wat ik wel wist is dat hij drumde en zong tegelijk. En als mij iets moeilijk lijkt, dan is het dat wel. Dat twee handen onafhankelijk van elkaar in een ander ritme bewegen, maar dat de stem ook nog even meedoet ergens in dat ritme. Ik ken The Band verder amper, maar als ik het allemaal zo lees, is de band behoorlijk legendarisch. Robbie Robertson ken ik uit mijn jaren ’80-periode maar nooit geweten dat die uit The Band kwam. Nico Dijkshoorn uit DWDD bracht al een mooi eerbetoon aan Levon, voor hem was hij echt een held. Voor mij ook, al kende ik hem niet, maar hij bracht me in de slaap waar ik naar zocht.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

9 gedachten over “Levon Helm”

  1. The Band, ik vind ze erg goed, vooral de samenwerking met Joni Mitchell en andere artiesten.

    Jammer van de beste man, maar eens gaan ze allemaal.

  2. Bij drummen bewegen de benen ook in het ritme voor de Bekkens/base en de Bas. Jesse kan het… Ik heb al moeite met alleen de handen.
    Dit is inderdaad een leuk nummer. Ik kende het niet.

  3. Ik kende ze wel, maar nadat ik laatst werd getipt over een docu (classic albums) op tv ben ik meer van ze gaan opzoeken. Hoe vind je deze:

  4. Eerlijk gezegd heb ik nooit goed begrepen waarom The Band de hemel in is geprezen. Dat begon in 1970 en dat gaat tot de dag van vandaag, zelfs hier nog, maar door. Wanneer stopt dat? Want het blijft maar een heel gewone band, die niks meer dan andere groepen te bieden had en heeft.

  5. Ik vind zijn muziek echt te gek maar inderdaad, ik ben ooit eens naar een optreden in Vreeburg geweest en het was goed maar totaal geen interactie met het publiek. Helemaal niks.

  6. Ik kende hem alleen van “The legend of Jesse James”, samen met o.m. Johnny Cash, Emmylou Harris, Charlie Daniels en Albert Lee waarop hij mij opviel door zijn veelzijdigheid: drums, lead vocals, backing vocals, harmonica

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s