Op bezoek bij oma-oma

Tammar met haar overgrootmoeder. Meer dan 90 jaar verschil in leeftijd. De één staat aan het begin, de ander aan het eind. Dit was pas de tweede keer dat ze elkaar zagen, maar Tammar behandelde mijn vader’s moeder net als dat ze mij, mama of sinterklaas behandelt, alsof ze elke dag over de vloer komt. Kleine kinderen en oude mensen, die liggen elkaar goed. Oma’s korte termijn geheugen laat het wat afweten, dus stelt ze een keer of vier dezelfde vraag, maar hoe Utrecht er 80 jaar geleden uitzag, daar hoef je haar niet aan te herinneren. Zij is de jongste uit een groot gezin, en tevens degene die het oudst geworden is. Het lijkt mij vreemd, om de enige nog overgeblevene van al je broers en zussen te zijn. Dan ben je onherroepelijk de volgende. Maar ach, op een gegeven moment zul je ook wel klaar zijn met het leven. In september 1917 begon zij ermee. Ik ben haar oudste kleinkind. Ze kent mij al 42 jaar.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

9 gedachten over “Op bezoek bij oma-oma”

  1. Blift voor mij heel apart. Mijn meeste overgrootouders stierven zo’n 35 jaar voor mijn geboorte, op 1 na die 4 jaar voor mijn geboorte overleed. Mijn tante in de USA werd al op haar 71ste overgrootmoeder. Die zou over een jaar of 6 nog een laag mee kunnen maken rond haar 90’ste.

  2. Wat een mooie foto. En zoals je het zegt lijkt het mij precies zo, op een gegeven moment ben je er wel klaar mee. Mijn moeder was van 1916 die is al twintig jaar dood.

  3. Mijn ene oma kwam uit een gezin met 24 kinderen, dus dat zou moeilijk zijn. Vooral doordat zij de jongste was. Mijn andere oma dus ook niet. Maar zoals Mack al schrijft, we hebben wel een foto met 5 generaties. Mijn overgrootmoeder, mijn oma, mijn moeder, mijn zus en mijn neefje. Dat is redelijk bijzonder…

  4. De moeder van mijn moeder heb ik nooit gekend. De ouders van mijn vader kort. Speciaal om naar deze foto te kijken en jouw blog te lezen.
    Ja sommige mensen krijgen een lang en mooi leven.
    Vriendelijke en bewonderene groet

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s