Ben ik mijn broeders hoeder?

Even afgezien van of je het gelooft, vind ik de bijbel een enorm knap geschreven boek. Want zeg nu zelf, die hoofpersoon met dezelfde initialen als de beroemde voetballer zegt toch hele wijze dingen. Als ik het lees dan denk ik vaak: "Ja, daar heeft-ie wel gelijk in!" Ik kan nooit iets tegen zijn gelijkenissen inbrengen. Ik hou van wijze mensen. Ik zou ook graag in contact komen met een 90 jarige Chinees die mij wat bij kan scholen. Natuurlijk staan er ook vreemde dingen in de bijbel. Maar dat is pas op het eind.

Gisteren heb ik het begin er eens bij gepakt. Prachtig verhaal. "In den beginne was er niets," zo begint het. Dat zeg ik even om het onderscheid met een sprookje aan te stippen, want die beginnen altijd met: "Er was eens.." Nee, hier was helemaal niets. Later heeft de wetenschap dat eens onderzocht, en volgens hen klopte het, dat er niets was in den beginnne. Nou ja, er was dan een samengeperste atoom, maar dat heeft de wetenschap gewoon verzonnen omdat ze anders gelijk vastliepen met hun onderzoek. Trouwens, niets of een samengeperste atoom, wat maakt het uit?

Waar ik wel twijfels over heb is dat God op de zesde dag Adam schiep. Nou ja, of hij hem alleen schiep dan. Als ik het verhaal lees, meen ik op te maken dat er een heel volk tegelijk geschapen werd. Dat zou ook wat logischer zijn. Want Kain roeit 25% van de mensheid in zijn eentje uit en is daarna bang voor de wraak van de mensen. Ja, welke mensen? Er waren er nog maar drie, waarvan hij er zelf één was. En die anderen waren zijn vader en moeder. Later neemt hij een vrouw (dat had toen nog een hele andere betekenis dan nu) maar dat zou dan zijn zus zijn. Nee sorry, ik wil best een eind meegaan, maar incest gaat zelfs de Katholieke kerk te ver.

Nu ben ik natuurlijk niet de enige die deze discrepantie is opgevallen, maar om dan gelijk het hele verhaal als onwaar af te doen vind ik ook weer zo rigoreus. Alsof je nooit meer moet luisteren naar iemand die een keer een onwaarheid vertelt. Dan zouden Einstein en ik (beleefdheidsvorm) geen volgers meer hebben. Maar goed, Kain was niet alleen, dat is wel duidelijk. Maar waar die andere mensen vandaan kwamen, dat had wel even wat beter uitgelegd kunnen worden. Ik stel voor dat we er ons allemaal even in verdiepen, en dat we dan morgen het antwoord hebben. Misschien ben ik mijn roeping misgelopen. Zou een priesterboord mij staan?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

17 gedachten over “Ben ik mijn broeders hoeder?”

 1. Op de TU was er eens een vent met een expositie van allemaal onmogelijk ingewikkelde apparaten waarvan hij beweerde dat het perpetuüm mobilé’s (wat is de meervoudsvorm daarvan?) waren, en of wij techneuten maar even wilden aantoonden waarom dat niet zo zou zijn.
  Ja hallo.
  Niettemin was dit een omissie die mij in de bijbel nog niet was opgevallen.

  Like

 2. Mijn idee hierover: Als je bij oude volken kijkt zie je dat die in het algemeen een apart woord hebben voor het eigen volk, een woord dat meestal vertaald wordt als “mensen” of “ons mensen” en een ander woord voor wie niet tot hun volk/stam/groep behoort. Als je het woord mens hier net zo opvat schiep God dus op de zesde dag “ons mensen” = het joodse volk. En aangezien het oude testament met name de joodse geschiedenis weergeeft was het ontstaan/bestaan van andere volken het vermelden niet waard.

  Like

 3. Je zou, zie vorig logje, ook eens wat in het huishouden kunnen doen, i.p.v. de bijbel lezen.
  Dan doe je tenminste iets nuttigs.
  Als ik Linda was, had ik die bijbel al lang het raam uitgefl. gooid.
  Als je hier als vent met één man gaat samenwonen, hebben ze er al iets over te zeggen.
  Die man met de initialen van J.C. neemt er twaalf!!!!!
  Dat zou zelfs Gordon niet durven.

  Like

 4. Ik laat mezelf en anderen daar geheel vrij in. Maar het huishouden komt eerst, dat ben ik wel met je eens. Ik heb gisteren dan ook 1,5 uur staan strijken, als je je daar iets beter door voelt.

  Like

 5. Goeie tips Xiwel.
  Volgens mij (en niet alleen volgens mij) zijn er twee versies van God in de bijbel. Je hebt Elohim (de Anunnaki dus, de onberekenbare God uit het OT) en je hebt JHWH. JHWH is één en is óók de God van de Anunnaki, of ze het nu weten of niet. Pas door JC wordt aan die etters van Anunnaki voorbijgezien en wel op een manier die een kind kan snappen en dus voor iedereen haalbaar zou moeten zijn. Toch lukt het de meesten van ons niet. Beroerd DNA weetjewel. Te grote harses -> te groot zelfbewustzijn en dus veel ruis door machtsconflicten. Weg helderheid.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: