Vooroordelen

Hoe komen vooroordelen eigenlijk de wereld in? Telkens als ik een vooroordeel bevestigd zie worden, word ik al snel geconfontreerd met een gulle Nederlander, een bescheiden Duitser, een slimme Belg, een bekende Luxemburger, een nuchtere Italiaan of een Engelsman met een kuthumeur. Zijn mensen niet gewoon overal ter wereld hetzelfde?

Vandaag zat ik -om mijn verdriet te verwerken- te wachten bij de afhaalchinees. Na mij kwam een man op leeftijd die overduidelijk niet van de Veluwe kwam. Op de Veluwe zijn we stug en achterbaks zoals u weet. Deze man bestelde nasi met vier stokjes saté en kwam nadat hij zijn bestelling gedaan had, naast mij zitten. "Chinezen hebben nooit wat," zei de man ongewoon hard voor deze streek. Ik keek hem niet begrijpend aan en vroeg wat hij bedoelde. "Chinezen hebben nooit kleingeld." zei hij. Ik schatte hem in als Amsterdammer. "Ik had vroeger een winkel in Amsterdam, maar als er één volk is dat alleen maar kijkt en niet koopt, zijn het wel Chinezen." Ik zag de Chinese serveerster even opkijken en om de situatie een beetje te redden antwoordde ik hem dat Hollanders toch juist bekend stonden om die eigenschap. "Welnee," zei de man, " daarom hebben Chinezen ook allemaal een dikke BMW. Omdat ze nooit iets uitgeven."

De man vertelde over klootzak hier en over boevenbende daar en ineens begon hij over de banken en over witte en zwarte stenen.  "Als je geld nodig hebt dan ruiken ze dat, en behandelen ze je als oud vuil. En als je later wel geld hebt, dan weten ze dat ook precies en dan kan ineens wel alles. Dan ben je de witte steen, begrijpt u?" Ja, natuurlijk begreep ik dat want als er iets is wat je nooit moet doen is het wel van mening verschillen met een onbekende Amsterdammer. De Chinese serveerster redde mij door te zeggen dat de bestelling "klaal"  was. "Uw eten is klaar, meneer," zei de Amsterdammer. Ik stond op, pakte de witte plastic tas aan en wenste de man succes. Ik verliet het restaurant en keek naar de auto die naast de mijne was komen staan. Een nieuwe BMW 5 serie.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

14 gedachten over “Vooroordelen”

  1. @Irene: Veluwenaren is het. Met de klemtoon op naren. Die rijden overal in, maar het liefst zo goedkoop mogelijk in onderhoud, dus een merk dat relatief veel op de sloop ligt.
    @Fien: Jij bent voor alle voetballogjes gebanned.

    Like

  2. Op die manier heb ik dit voorjaar ook mijn megadip verwerkt! Avond aan avond zat ik er hoor, bij de afhaalchinees. ’t Is dankzij de afhaalchinees dat ik nu niet meer loop te emmeren. Dus die klepzeiker moet se hasses houwe bij/over de afhaalchinees.

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.