Geen grappen over Jos Verstappen

Hans is een nachtje uit logeren bij opa en oma. Bijna ging het niet door want opa en oma zouden hem ophalen maar vanwege de aangekondigde sneeuw vonden zij het verstandiger niet de weg op te gaan. Maar wij hadden ons er juist zo op verheugd! Hans bleef ook liever thuis, maar geen gezeur, dan brengt papa je wel even met zijn Alfa Romeo op zomerbanden. Zomerbanden bestaan overigens niet, dit zijn gewoon banden. Eventueel kun je spreken van normale banden. Winterbanden bestaan ook niet, de officiële benaming is sneeuwbanden, maar marketingtechnisch is de naam winterbanden beter omdat dan de schijn wordt gewekt dat je er de hele winter voordeel van hebt. Allemaal commercieel geleuter, winterbanden bieden alleen voordeel bij sneeuw en in iets mindere mate bij ijzel. In alle overige omstandigheden is een normale band beter en ben je je winterbanden onnodig hard aan het afslijten. Maar dit terzijde.

Bij de eerste de beste rotonde gingen we al flink dwars, maar de meeste mannen, waaronder ikzelf, vinden dat mooi. Het geeft ze het gevoel dat ze de auto onder controle hebben alsof ze Jos Verstappen zelf zijn. In werkelijkheid zijn het kinderen met een speeltje en een gevaar op de weg.  Ze doen stoer maar je zou hun gezichten eens moeten zien als het fout gaat en ze achterwaarts tegen een boom belanden. Nee, dat ziet er dan lang niet zo stoer uit als toen Jos in 1994 tijdens zijn eerste F1 race, in Brazilië met bijna 300 km/u over de kop sloeg en terwijl de auto nog tot stilstand moest komen, Jos zijn vizier al opendeed, ten teken dat deze race voorbij was.

Wij blijven kinderen. Omdat ik niet alleen tijdens sneeuwbuien een coureursgevoel wil hebben, rij ik Alfa Romeo. Je gaat er niks harder mee, maar de illusie dat dat wel zo is, is ook belangrijk. Italiaanse auto's hebben emotie. Het is niet te meten, je moet het ervaren. Maar zo'n goedkope marketingtruc als winterbanden, daar trap ik mooi niet in. Ik heb wat binnenwegen genomen om te kunnen genieten van het prachtige besneeuwde landschap.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

24 gedachten over “Geen grappen over Jos Verstappen”

 1. Da’s inderdaad indrukwekkend koelbloedig van die Verstappen. Een normaal mens zou drie hartverzakkingen oplopen van zo’n manoeuvre, maar hij zit erbij van ‘hè, wat irritant nu weer…’

  Like

 2. Leuk man! Formule ééntje spelen. De volgende keer moet je eens wegscheuren bij het benzinestation met de slang nog in de tank. Zoals Bob dat noemt “Een Albersje doen”. Succes verzekerd!

  Like

 3. Verstappengrappen za’k niet flikken,
  daarin zou Jos zich maar verslikken.
  Maar Mack, je gaat nog naar de haaien!
  Sneeuw-slippen kan je nek verdraaien!
  En bovendien, door zo te rijden
  laat je erg veel tijd verglijden.
  Door ietsje eerder te vertrekken…
  (ach, zal mij het ook verrekken).

  Like

 4. Hier zijn winterbanden verplicht. Hoe ze heten kan mij niet schelen, maar veiliger zijn ze zeker.
  Blij dat je zo eerlijk bent over Alfa’s. Dat over auto’s met emoties gaat me natuurlijk veel te ver; uiteindelijk is en blijft het een flinke klomp metaal. Ok, de Golf TDI is natuurlijk net even anders.

  Like

 5. @R van InR: Ook bij jullie is de remweg langer en de grip minder als er geen sneeuw ligt. Daar verandert wetgeving niks aan. Jullie hebben wat meer heuvels zodat die paar dagen met sneeuw op de weg opwegen tegen die verminderde grip de rest van de winter. Hier telt dat niet.
  Boeren voelen ook enorm veel emotie bij een Golf TDI met pompverstuivers. ’t Is net een trekker, beelden zij zich in.

  Like

 6. Gelukkig ligt er haast geen sneeuw. Je zou anders maar mooi voor lul rijden met winterbanden.
  Wat lijkt me dat heerlijk, al slippend langs de binnenwegen.

  Like

 7. Fien, haast geen sneeuw??? Nou, hier kan mijn kat al niet meer door de sneeuw lopen. Die springt er doorheen, waarbij na iedere landing alleen het puntje van haar staart te zien is! (ok, beetje overdreven)

  Like

 8. Ha ha ha was het maar waar, liep ik nu binnen.
  Maar mijn buurman werkt bij een groot bandenbedrijf. En ze barsten van het werk, zegt hij.
  Hier ligt heel veel sneeuw Giva, en er wordt op de binnenwegen niet gestrooid. Ik kon er vanmorgen om 7.15 uur!!!! met moeite door met de kinderwagen.
  ‘sMaandags passen wij op kleinzoon van 4 maanden. Die haal ik dan even op. Ik hoef alleen een bruggetje over. Zij moeten anders omrijden van de ene naar de andere wijk.

  Like

 9. Ja Fien, dat hij barst van het werk wil ik zeker geloven. Angst is een slechte raadgever. Mensen met winterbanden hebben ook allemaal PVV gestemd. 😉
  De consumentenbond (onafhankelijk, voor wat dat waard is) betwijfelt het nut van winterbanden in Nederland. Het kost natuurlijk wel een hoop geld extra want die krengen slijten als achterlijke als het droog is. Vraag het maar eens aan een van je zonen. Dat zijn verstandige jongens die niet met alle winden meewaaien voor zover ik dat heb opgemaakt uit jouw woorden.

  Like

 10. Gelukkig om te lezen van die winterbanden. Ik voelde me al zo’n kneus op mijn zomerbandjes. Een oom van mijn man heeft hele dure winterbanden maar omdat hij fourwheeldrive heeft schuif hij nog steeds flink als het een beetje glad is. Nou, dan snap ik de logica al niet meer hoor!
  Ik strijd hier in mijn up over het nut van winterbanden (friezen zijn nogal vóór) maar ik zal ze nu als verweer jouw stukje voordragen.

  Like

 11. Eva, het complete verhaal zit zo: winterbanden zijn gedeeltelijk nuttig, en gedeeltelijk marketing. Het marketinggedeelte zegt dat winterbanden al voordelen gaan bieden als de temperatuur onder de 7 graden daalt en dat je voordeel hebt als het regent. Dit is onzin, tests hebben uitgewezen dat de zomerbanden beter presteren tot zelfs onder 0. Bij sneeuw of gladheid wordt het echter anders, dan hebben winterbanden zin. In onze buurlanden waar het bergachtig is, is het zelfs aan te raden want een gladde berg op of af moeten zonder winterbanden is geen pretje. Hier in Nederland moet je met zomerbanden goed je snelheid goed aanpassen aan de omstandigheden. De chauffeur blijft (ook met winterbanden) de bepalende factor. Zomerbanden met veel profiel doen het in de sneeuw ook veel beter dan winterbanden met weinig profiel. Winterbanden mogen maar afslijten tot 4 mm profiel, daaronder verliezen ze hun voordelen.
  Aangezien in Nederland maar een paar dagen per jaar sneeuw op de wegen ligt en de wegen vlak zijn, red je je hier prima op zomerbanden. Als de sneeuw weg is doen ze het zelfs beter dan winterbanden. Winterbanden slijten veel harder dan zomerbanden en aangezien je het grootste deel van de tijd ook ’s winters op droog wegdek rijdt, slijt je ze onnodig hard af.
  Dat is de officiele lezing.
  Wat ik zelf nog even erbij verzin, maar waar natuurlijk geen speld tussen te krijgen is, is dat winterbanden in Nederland zelfs gevaarlijk zijn. Rem maar eens hard als je achter je iemand op zomerbanden hebt rijden. Had de voorste zomerbanden gehad, was er niks aan de hand geweest. 😉

  Like

 12. Even rechtzetten Mack. Wat zegt de Cons. bond precies:
  Äls je de auto niet hoeft te gebruiken in barre rijomstandigheden, is het geen probleem om het hele jaar op zomerbanden te rijden. Maar onder de 7 graden komen de “snelle” en brede zomerbanden van tegenwoordig het eerst in de problemen. Vooral op sneeuw en ijs raken ze de weg kwijt. Moderne winterbanden gedragen zich vergeleken met vroeger veel beter op natte wegen. En het kosten argument – twee keer per jaar wisselen van velgen en banden plus opslag – weegt door de teruglopende tarieven steeds minder zwaar.”.

  Like

 13. Fien, je mag rechtzetten wat je wilt, maar dat argument van je auto niet gebruiken is kul. Dat geldt dan ook voor Duitsers en Luxemburgers. Onder de 7 graden is nog veel grotere kul. Autobild heeft laatst de test uitgevoerd en zomerbanden presteerden gewoon beter. Op sneeuw en ijs raken ze de weg kwijt, ja dat zei ik al. Waarom moet je dat herhalen? 😉
  Die kosten die jij noemt had ik nog niet eens genoemd. Het gaat mij vooral om de extra slijtage van die banden. De kosten die jij noemt komen daar gewoon nog bovenop.
  Mijn laatste argument: We hebben het hier altijd prima gered zonder winterbanden. Ging prima en vroeger lag er toch minimaal net zoveel sneeuw als nu. De winterbandenmaffia probeert nu degene die op zomerbanden blijft rijden langzaam het etiket van crimineel op te plakken. Daaraan voelt mijn water dat er iets niet klopt. Ik heb net weer heerlijk 100 km afgelegd op zomerbanden door de sneeuw. Deed er 10 minuten langer over.

  Like

 14. Ik was te laat met mijn logje, was even aan het rondstruinen.
  En om eerlijk te zijn, op onze nieuwe auto hebben we ook geen winterbanden. Maar dat is omdat we niet meer elke dag de weg op hoeven. Vroeger hadden zowel mijn man als ik ze. Ik bleef gewoon het hele jaar ermee rijden, maar dat was uit luiïgheid.
  Mijn ene zoon heeft ze niet, mijn andere wel.
  We hebben wel vierwielaandrijving en ik vind het wel fijn.

  Like

 15. Hoe het ook zij, ik red me in dit weer prima met mijn zomerbanden. Rustig rijden, dan is er niets aan de hand. Ik ben wel blij dat mijn lieve echtgenoot me van tevoren vertelde dat het normaal is als je op je rem trapt met sneeuw, het rempedaal dan gaat schokken en een raar geluid maakt. (“dat is ABS, schat”). We hebben deze auto nog niet zo lang, en aangezien ik geen ervaring met ABS hebt was ik me waarschijnlijk rot geschrokken.

  Like

 16. @Jenni: dat had ik ook! Je denkt dat je auto kapot gaat als je op de rem trapt, ik kan er ook niet aan wennen. En precies zoals je al aangeeft: gewoon rustig rijden, niets aan de hand!
  Ik snap het ook niet..

  Like

 17. Ben je mal Giva, het is precies 3 minuten. En ik neem de kinderwagen omdat ik een boel speelgoed onderin gooi. Plus voeding. Ze kolft nog.
  En hij vindt het gehobbel prachtig.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: