Ik ben vast klaar.

Politici die zéér deugen zijn er niet, en mijn stem telt slechts voor 1/8000.000. Dus stel dat ik een druppel rode kleurstof ben in een teil van 8000.000 druppels grijze, dan zie je mij nooit meer terug. Maar toch is het in de democratie uiterst belangrijk om te gaan stemmen, want anders mag je nergens meer over zeiken. En dat recht wil ik niet verspelen. Ik heb deze wettekst nooit gelezen, maar hij schijnt echt te bestaan. Dus stel dat iemand zich al jaren enorm interesseert in politiek, weet wat er speelt en uiteindelijk besluit om uit protest niet te gaan stemmen, dan verspeelt diegene zijn recht om te zeuren en Mien uut Assen die op het lekkere kontje van Wouter Bos stemt, niet. Zo zit dat.

Dit was een kleine omweg om bij Wouter Bos uit te komen, want over hem wilde ik het heel even hebben. Het liefst zou ik geen zwevende kiezer zijn, maar gewoon eentje die ergens bij hoort omdat dat nu eenmaal zo is. Altijd CDA, altijd VVD, gewoon niet moeilijk doen, altijd SGP. Maar dat heb ik niet. Ik stem dan nog net niet op de reet van Wouter Bos, maar vlak voor de verkiezingen ga ik mij eens druk maken over wie mij het meeste aanspreekt. Het probleem is dat als ik net iemand gekozen heb, diegene daarna altijd weer iets stoms zegt, waardoor ik weer moet heroriënteren. Van een goede democratie word je compleet gestoord, een goede dictatuur is veel beter.

Maar Wouter Bos. Die deugt toch tenminste voor 75% en dat vind ik al heel wat. Hij leidt ons op kundige wijze door de crisis, en spreekt zijn afkeer uit over de graaicultuur. Hij draagt gewoon een stropdas sinds hij minister is en heeft niet meer van die achterlijke modieuze overhemden aan. Of misschien nog wel maar die zie je niet meer door zijn stropdas en colbert. Maar wat hij nú toch gezegd heeft: "Modern kapitalisme ontwricht samenleving," zegt hij. "Er vindt een ondermijning van de menselijke waardigheid plaats door een voortdurende druk van commercialisering op de publieke sfeer, het stelselmatig appeleren aan de primaire behoeften van meer meer meer en nu nu nu'," aldus Wouter. En daar ben ik het helemaal mee eens. Dus ik ga voor Wouter Bos en kijk vanaf nu tot aan de verkiezingen volgend jaar geen enkel politiek debat meer. Voor die 25% die hij niet deugt kan hij mooi een coalitie vormen met de onafwendbare Wilders, die slechts voor 25% wel deugt. En dan maar hopen dat ze het beste in elkaar naar boven halen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

23 gedachten over “Ik ben vast klaar.”

 1. Het is fijn dat dat besef bij een van de grotere (nou ja) partijen ook eens doordringt, ja. Toevallig heb ik er net een concreet voorbeeld van beschreven.

  Like

 2. Een kwart van alle bomen kappen is wel veel.
  Ik vond zijn actie met die kinderwagen wel mooi. Hij liep op een vrije ochtend met een lege kinderwagen naar buiten. Roddelbladen hadden hun plaatje. Kind was lekker veilig bij moeder.

  Like

 3. Ik heb ook niet zoveel moeite met Wouter B. Ooit toen ie nog onder Melkert op nummer 8 stond bij de PvdA heb ik wel eens op hem gestemd. Helaas zou hij in een andere partij moeten zitten, zoals D66 of omgekeerd zou de PvdA een Hamerloze partij moeten worden. Want ik stem niet op Bos alleen en in Hamer als meeliftster heb ik geen trek.

  Like

 4. En zo begint alles na de opwinding van de afgelopen tien jaar weer op zijn plaats te vallen en gaan we aan het begin van dit nieuwe decennium gelukkig gewoon doen onder leiding van Wouter Bos, die nu echt aan de beurt is na al dat gehakkel van die Zeeuwse aardappel.

  Like

 5. Misschien kun je inderdaad het beste stemmen op diegene met wie je de MINSTE moeite heb.
  Maar ik heb mij voorgenomen om me niet meer op weblogs uit te laten over politiek. Sinds(ik weet niet meer wie dat riep) “Ik hoop dat je binnenkort een fijn stel Marokkanse rotjochies tegen het lijf loopt” wat hier ooit door een fanatieke Wildersfan geplaatst werd, tegen iemand die duidelijk anti was, ben ik genezen.
  Gut wat serieus Eef. Nu eerst maar een kopje koffie.

  Like

 6. Over die tweede strofe moet je eens met een homeopaat in discussie gaan. En dan met name een klassieke homeopaat. Sinds Wouter ook zijn kapsel heeft ‘aangepast’, ben ik helemaal op mijn hoede. Het is óf superkort óf halflang. Maar zijn huidige coupe -er laf ergens tussen in- laat al zien waar het heen gaat.

  Like

 7. Wouter Bos deugt helemaal niet, van een coalitie met Wilders kan helemaal geen sprake zijn omdat Bos nooit en te nimmer zal regeren met Wilders, aldus zijn uitspraak, een tijd geleden. Trouwens een idiote term modern kapitalisme, kapitalisme is van alle tijden en dat is maar goed ook, zonder kapitalisme geen socialisme, waar zou de regering anders de torenhoge bedragen voor de welvaartsstaat, lees uitkeringen e.d. vandaan moeten halen, dat geld wordt door middel van belasting heffingen betaald door een handje vol ondernemers.

  Like

 8. @Oly: ja, precies, van die fijne ondernemers zoals bankiers, waar we nog enkele honderden miljarden aan gespendeerd hebben het afgelopen jaar.

  Like

 9. Vrouwen hebben het kiesrecht moeten bevechten. En dat is nog geen eeuw geleden.
  En dan labbekakkerig zeggen: “ik stem niet, ik weet niets, zo heerlijk rustig”.
  Ik stem wel, ik mag stemmen. Wij leven in een democratie. En dat is een groot goed.

  Like

 10. @Laurent, ik verfoei die bankiers vanwege hun niet in verhouding staande beloningen en het achteloos omgaan met geld wat hun niet toebehoort, dat we die miljarden terug moeten betalen is geheel en al aan de Heer Bos te wijten, die vond het nodig de banken te redden, inclusief de spaarders van Icesave die wel op een buitenlandse bank willen sparen vanwege een hogere rente maar moord en brand schreeuwen als ze hun geld dreigen kwijt raken, ook zij zijn graaiers van de bovenste plank, de hoogte van het bedrag maakt niet zo veel uit, graaiers blijven het. Als je misgokt moet je maar op de blaren zitten.

  Like

 11. Bravo Fien ! Maar het blijft altijd weer even afwachten hè; wat ze vervolgens met je stem (metje) gaan doen…
  p.s. Ik heb nog geen bril. Noch voor lezen, noch voor in de verte zien 😉

  Like

 12. Oly: Of Wouter wel of niet fouten heeft gemaakt doet voor mij niet zo ter zake omdat ministers nu eenmaal allemaal fouten maken en als ze het in de ogen van de een niet fout doen, dan wel in de ogen van een ander. Het gaat mij erom dat hij tenminste begint te praten over zaken die mij al jaren storen en vooral het moderne kapitalisme. Natuurlijk is kapitalisme van alle tijden maar dat zijn mensen ook en je hebt ook moderne mensen. Wat hij bedoelt is het streven naar veel geld als belangrijkste doel in het leven met als gevolg onverschilligheid jegens anderen. En dat handjevol ondernemers…We hoeven niemand te verheerlijken. Ik ken veel ondernemers, en slechts een handjevol betaalt wat hij wettelijk moet betalen, er verdwijnt altijd een deel buiten het zicht van de belastingdienst onder de tafel. En dat gaat niet naar een goed doel…

  Like

 13. @Fien: Margo doet weer andere nuttige dingen voor de samenleving. We hoeven niet allemaal Femke’s te worden.
  @Felicita: Ik ga niet met homeopaten in discussie zeg…zelfs artsen met een geneeskundeachtergrond redden dat niet, wat zou ik dan toch moeten uitrichten?

  Like

 14. @ Fien: democratisch is dat je zelf mag beslissen of je wel of niet stemt. We hebben zoveel moeten bevechten, moeten we dan persé alles ook moeten willen? Ik heb jarenlang alles gevolgd, gestemd en net als Mack wist ik het niet, en maakte ik mijn keuze intuïtief, als het me leek dat de man of vrouw als een redelijk denkend mens overkwam stemde ik op de persoon, niet op de partij. Ik heb er geen zin meer in. Ik heb geen zin het te volgen want het boeit me allemaal niet meer. Heb te vaak ervaren dat er nergens iets van terecht komt en dat het voornamelijk om ego’s gaat, die een wedstrijd willen winnen. Ik heb geen interesse in competitie, geen enkele, geen voetbal, geen politiek, niks.
  @ Mack, lief dat je het voor me opneemt. Ik weet niet of ik nuttige dingen voor de samenleving doe. Ik weet ook niet of dat mijn intentie is. Ik wil goed zijn voor de mensen om me heen, mijn eigen kleine samenlevinkje. En als iedereen dat doet, dan is het goed in de wereld.

  Like

 15. JA! Tijd voor wat humor!
  Ik liet laatst mijn hond uit langs het kanaal, zag ik een Marokkaan in het water spartelen. Ik heb gauw de hulp van de politie ingeroepen. Nou hoop ik maar dat ze op tijd gekomen zijn, anders vind ik het zonde van mijn postzegel.

  Like

 16. Democratie is als staatsvorm zwaar overschat.
  In een notendop: twee idioten winnen het van een briljant persoon.
  Vriendelijke groeten,
  een verlicht despoot.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.