Bescheiden

Ik keek vanavond naar het programma "de Reünie" want dat vind ik nog een van de weinige programma's die de moeite van het bekijken waard zijn. Rob Kamphues doet het prima, en in dit programma hoeft hij niet van zijn bazen op zoek te gaan naar de grenzen van het toelaatbare, dus zijn kwaliteit als presentator komt hier prima uit de verf. Meestal betreft de reünie een HBS of VWO klas omdat die kennelijk de meest interessante verhalen opleveren, en misschien is dat ook wel zo. Ik verbaas me vaak wel over gemiddelde salarissen van € 5000 en troost me dan altijd maar met de gedachte dat er waarschijnlijk een miljonair tussen zit die het gemiddelde omhoog trekt.

Vanavond een VWO klas uit het Limburgse Echt. Nu hoop ik dat Echt in Limburg ligt want anders gaat er hier iets fout bij de regie, maar zo'n klas uit Limburg, ja, hoe zeg je dat, daar vind ik altijd iets ontbreken. Ik weet het niet precies te omschrijven, ik bedoel het ook niet lullig, maar in vergelijking met de meeste klassen uit andere provincies ontbreekt het altijd aan, eh, patsers! En dat is een verademing. Misschien komt het ook wel door de taal, maar misschien zijn ze wel iets bescheidener en liever, de Limburgers. Zelfs degene die uit deze klas de patser zou moeten zijn was bescheiden ondanks dat hij in zijn carrière toch veel bereikt had. Misschien omdat hij hoogopgeleid technicus was in plaats van een manager met een praatveelvaardigheidscursus? Maar ik denk dat het vooral met Limburg te maken heeft. Maar hoe precies, dat weet ik niet.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

34 gedachten over “Bescheiden”

 1. Ik heb het ook gezien, maar denk daar niet zo diep over na. Ik vond het gisteren inderdaad wel wat saai ja. ’t Viel mij ook op , dat gemiddelde van €5000. Snap daar niks van :-{

  Like

 2. Inderdaad. Zodra er Hollanders bij komen, zijn ze verdacht stil. Onder elkaar helemaal niet! Volgens mij (ervaringsdeskundige)…zijn ze een beetje onderdanig, en kijken ze een beetje op tegen die Hollanders. (Die kunnen beter opkomen voor hun eigen recht en hebben gelijk commentaar). Zeker de oudere vrouwen, die nog echt veel voor het aanrecht staan, is zo’n Hollander een bedreiging. Die vinden ze zeker niet leuk. Ze vinden de Hollanders te vrij. Aan de andere kant is de Limburger zeer gezellig en houdt van een drankje en een praatje. Zit graag op een terrasje als ze gewinkeld hebben. En als Hollander moet je je dan maar aanpassen.

  Like

 3. Ben ook heeel gezellig, drink ook veel biertjes en kwek heel wat af!(maar ja,ben een vrouw)
  En mag ook graag op een terras zitten mensen kijken. Dus verschil niet zoveel van de limburgers.
  Zouden Friesen en limburgers wel klikken met elkaar,denken jullie? IK weet het niet,heb volgens mij nog nooit een limburger ontmoet!

  Like

 4. Ik kan er niets aan doen. Ik mag het eigenlijk niet zeggen. Maar het is wel zo dat ik en Limburgers èn Belgen een beetje … dommig … vind. Maar wel aardig hoor (haast ik mij te zeggen), héél aardig.

  Like

 5. De laatste reactie doet de deur dicht. Ik ga morgen maar eens een logje schrijven over de Limburgers, waartussen ik nu dik 34 jaar verkeer. Dan heb je, dacht ik, recht van spreken gekregen.

  Like

 6. Als echte Limburger voel ik me geroepen even te reageren. Dommig? …,tja. Generaliseren is op zichzelf geen al te intelligente bezigheid. En wat bedoeld een intelligente vrouw (Margo is dat ongetwijfeld) nu precies met “dommig op een aardige manier”? Maakt dat het dommig zijn minder vervelend? 🙂

  Like

 7. Ik vind Limburgers helemaal niet dom! Ik ken er geeneen, maar ik vind ze niet dom!
  Felicitaaaaaa: waarom begin je nou geen weblooooog?? Gewoon DOEN!

  Like

 8. @Eefje; afgezien van het feit dat ik daartoe geen ambitie bezit: technisch gezien is het helemaal niet mogelijk voor mij. Daarom spin ik zo nu en dan bij jullie een draadje mee.

  Like

 9. Nou ja, we hoeven ook heus niet om de hete brij heen te draaien: Limburgers noemen ze niet voor niets reservebelgen. Waar rook is, is vuur zeg ik altijd maar.

  Like

 10. Ja, ik was er al bang voor. Op mij komen de Zuiderburen dommig over. Wat is dommig? Ik weet het niet. Niet bijdehand?
  Ik heb ooit in een zuidelijk land gewoond en werkte daar in een toeristen kantoortje in de hoofdstad van dat land. Ik zag al dat er Belgen binnenkwamen voordat ze hun mond hadden opengedaan. Je ziet het gewoon. Ik weet het, ik generaliseer gruwelijk. Maar gebeurt er iets raars op de snelweg: een vrachtwagen die klem komt te zitten in een tunnel, een auto die zomaar stil gaat staan op de rijbaan, een auto die 50 rijdt op de snelweg, ze hebben allen Belgische Nummerborden. En natuurlijk, héél goed mogelijk dat de chauffeurs géén Belgen zijn.
  Ik ga nog eens goed nadenken wat ik nou eigenlijk met dommig bedoel. Maar weest niet beledigd Belgen, misschien ben ik zelf wel dom.
  En Limburgers, tja, dat trek ik maar even in, want te weinig gefundeerd. Misschien heeft Mack gelijk, dat het reservebelgen zijn. Misschien komt het ook door dat taaltje. Kijk, Gronings is ook niet mooi, of Fries, Twents weer wel, maar Limburg, dat rare omhoog gaan van de stem aan het einde van de zin, misschien is dat het wel. Het is net of ze steeds een vraag stellen.

  Like

 11. @Margo; ‘TWENTS WEER WEL’?? Ik ga ervanuit dat je een verlate Mexicaanse/Belgische of Limburgse griep te pakken hebt. Of op z’n minst Q-koorts !!

  Like

 12. Sorry Hermanus, koffie drink ik weinig.
  Biertje dan maar??
  En.. kan ik uit de reakties concluderen dat je iets tegen Friesen hebt?
  Het zal toch niet..

  Like

 13. Eigenlijk ben ik een geboren Grunniger!! Maar woon sinds 22 jaar in Friesland!
  Wat is dat toch met groningers en friesen? Heb ik nog nooit begrepen.
  Dat biertje hou je te goed, als je es in de buurt bent!

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.