Modelgezin


Ik zal nooit over kinderen 'nemen' praten. Ik vind dus dat je ze krijgt. En dat is uit respect naar hen die moeilijk of geen kinderen kunnen krijgen, of die een kind met een handicap of een overleden kind hebben gekregen. Als je gezonde kinderen krijgt, is dat geen kwestie van nemen of plannen. Het is hopen en afwachten. En natuurlijk, als je ze niet wilt kun je daar in de meeste gevallen wel voor zorgen, als je ze wel wilt is dat niet vanzelfsprekend.

Maar nu heb ik er twee en lijk ik wel een planner. Alle trutstellen die ik ken hebben twee kinderen. Andersom zijn niet alle stellen met twee kinderen ook trutstellen. Maar vice versa wel. Ik ken geen trutstellen met 0, 1, 3 of meer kinderen. Die hebben weer andere benamingen, maar daar gaat het hier niet over.
Twee lijkt zo gepland, zo van: 'al onze vrienden hebben er ook twee', of van: 'twee kan financieel nog net', of: 'twee is voor opa en oma ook wel leuk' of: 'we voldoen aan het ideaalbeeld.'
Twee is niet spontaan! Ik heb een keer een 'trut' met twee kinderen horen zeggen: "mijn man is gesteriliseerd, want dat is omkeerbaar zodat als er eentje mocht komen te overlijden, dat je er dan nog eentje bij kunt krijgen." Het zou zelfs kunnen dat ze 'nemen' zei, maar dat weet ik niet meer.

Als u nu twee kinderen heeft en u denkt: "oh jee, dit gaat over mij" dan is dat niet zo. Want degenen over wie ik het heb zullen nooit doorhebben dat het over hen gaat omdat zij aan een ideaalbeeld voldoen. (Man, vrouw, twee kinderen, koophuis, stationwagen of busje, Gooische vrouwen , Jan Smit, géén weblog maar wel hyves.)

Toch denk ik dat het voor ons ook bij twee blijft al weet je het natuurlijk nooit. Mevrouw Mack is inmiddels 36 en helemaal gladjes verlopen deden de bevallingen bij haar ook weer niet. Maar we voldoen wel aan het ideaalbeeld, al onze vrienden hebben er twee, het kan financieel nog net en voor de opa's en oma's is het ook wel leuk.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

38 gedachten over “Modelgezin”

 1. Een beetje exclusiviteit is voor het gezin “Mack” toch nog te bereiken met de adoptie van drie of vier van die jongetjes uit Afrika of China. Bekijks gegarandeerd, zeker als je er met de bakfiets mee door Vaassen rijdt….

  Like

 2. Kweenie of dat zo is. Zijn jullie kinderen nieuwetijdskinderen of normale kinderen? In dat laatste geval zijn jullie wel degelijk uitzonderlijk.
  Leuk dat we Tammar nu ook en face te zien krijgen. Lijkt toch ook echt wel op papa hoor. En na 12 dagen dus nog steeds zo relaxed.

  Like

 3. Ik vind kinderen krijgen dan weer klinken alsof het zomaar ineens uit de lucht komt vallen zonder er drie seconden over na te denken. Of eigenlijk vind ik het totaal onbelangrijk welke bewoording er gebruikt worden. Hetzelfde wordt bedoeld neem ik aan.
  Och en twee kinderen is precies in de hand te houden, je kan ze allebei tegelijk beetpakken 😉

  Like

 4. @Cinner: Daar heb je ook wel weer gelijk in. Een beetje boekhoudcommando kan trouwens een heel elftal tegelijk vastpakken.
  @Frankie: Wat zijn precies nieuwetijdse kinderen?

  Like

 5. Ik hoopte altijd op een groter gezin en heb ook 4 kinderen gekregen. Daarna gebeurde er iets vreselijks in de familie. Een schoonzusje van 23 jaar overleed na de geboorte van haar kind aan vruchtwaterembolie. Van dat laatste had ik nooit gehoord en het schijnt in Nedeland maar 3 keer per jaar voor te komen. Toen besloot ik dat mijn gezin groot genoeg was. Ik kom zelf uit een gezin van 7 kinderen en dat was leuk. Wat de financiële kant betreft: je kunt het zo gek maken als je wilt, maar je hoeft niet altijd mee te doen aan de gangbare aanschaffen voor een kind. Wat ze allereerst nodig hebben is liefde en aandacht. Soms wordt dat wel eens vergeten en wordt het gebrek aan aandacht gecompenseerd met speelgoed.
  Wat een mooie foto’s! Kinderen zijn een rijk bezit. Hebben jullie al tijden zitten staren naar het gezicht van Tammar als ze stuipjes had na een voeding?

  Like

 6. Je hebt een mooi gezinnetje Mack. Ideaalbeeld of niet. Van wie is het eigenlijk het ideaalbeeld? Zo’n ideaalbeeld met bijhorende vooroordelen is onzin en lariekoek. Wat dat betreft sluit ik mij aan bij jouw inleiding.
  Ik voel mij koning te rijk met m’n vier kereltjes. Maar ook bij de geboorte van onze derde en vierde zijn er mensen geweest die letterlijk gezegd hebben: “Gefeliciteerd,…maar eh ben je er wel blij mee?” Anderen zullen het misschien gedacht hebben.
  Trouwens, ook zonder een boven-gemiddeld inkomen lukt het financiëel net en is het leuk voor opa’s en oma’s.

  Like

 7. Het gaat niet om een ideaalbeeld waar je aan MOET voldoen, het gaat erom wat voor jullie goed is. En als dat buiten het ideaalbeeld zou vallen, so what?? Dat geldt voor iedereen. Jouw visie op kinderen nemen of krijgen deel ik overigens helemaal. Je hebt niets te nemen als het daar over gaat.

  Like

 8. In China is de eenkindspolitiek een grote ramp in zoverre dat (groot)ouders dat ene kind enorm verwennen. Ze hebben er immers maar 1 en daar moet je zuinig op zijn. In NL heb ik ook de indruk dat aan het eerste kind de meeste tijd geschonken wordt. Pas als er een tweede komt, dan wordt het eerste kind eindelijk eens af en toe in de wacht gezet. Ik ben er dan ook voor dat mensen kiezen voor geen of meer kinderen.
  Vraag ik me zomaar af; heeft je vrouw jou genomen of gekregen? 🙂

  Like

 9. @aan al mijn vrienden: Neem het Mack niet kwalijk, moeheid denk ik. Ik lees nu ook ioneens dat Pieter, Gabry, Anus, Sandra en Carla geen vrienden van me zijn…
  Vaarwel..

  Like

 10. Och, ik dacht ook dat ik er eentje van twee was, precies standaard, en toen kwam er opeens nog een Amerikaanse halfbroer uit de lucht vallen. Misschien is dat een optie als twee op den duur niet bevalt: wat kinderen uit de lucht laten vallen.

  Like

 11. Ik behoort tot het deel van de natie dat niet vanzelf kinderen kreeg, ondanks alle onderzoeken en operaties lukte het niet. Ik heb me ook altijd gestoord aan het woord ” nemen”. Ik heb uiteindelijk twee dochters geadopteerd, maar ook daar is het woord “nemen” niet van toepassing.
  Dus heel gewoon, een dochter en een zoon, is het niet.
  Tammar is een prachtbaby en Hans lijkt opeens al veel ouder!

  Like

 12. Ik voel me niet aangesproken, ben het helemaal met je eens (jaja).
  En om het erger te maken nog: helemaal úbertruttig is het natuurlijk als je een jongen en een meisje hebt, en ook nog in die volgorde!!
  *zwijgt veelbetekenend*

  Like

 13. Toen ik de logtitel in mijn blogroll zag dacht ik “Mack heeft een treintje – voor Hans uiteraard 😉 – aangeschaft en is nu de poppetjes voor op het perron aan het schilderen.

  Like

 14. Ik sluit me bij Adriana aan en natuurlijk wil ik ook graag weten hoe een gezin met een moeder van 43, een vader van 37, 1 beebie van bijna 4 maanden en een citroen A3 heet.

  Like

 15. Mack, helemaal gelijk. Kinderen neem je niet. Ook als je niet gelovig bent is het een godsgeschenk. Al ziet de ‘hemelpoort’ er wel een beetje gek uit als het hoofdje eruit komt zetten.

  Like

 16. Hier nog een paar godsgeschenken.
  Sani Abacha van Nigeria (1993-1998)
  Idi Amin van Oeganda (1971-1979)
  Ion Antonescu van Roemenië (1940-1944)
  Hafez al-Assad van Syrië (1971-2000)
  Kemal Atatürk van Turkije
  Hastings Banda van Malawi
  Hugo Banzer van Bolivia
  Fulgencio Batista van Cuba
  Jean-Bédel Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek
  Napoleon Bonaparte van Frankrijk
  Desi Bouterse van Suriname
  Plutarco Elías Calles van Mexico
  Humberto Castello Branco van Brazilië
  Nicolae Ceausescu van Roemenië
  Afonso Costa van Portugal
  Chiang Kai-Shek van China
  Chun Doo Hwan van Zuid-Korea
  Porfirio Díaz van Mexico
  Samuel Doe van Liberia
  Engelbert Dollfuss van Oostenrijk
  François Duvalier (Papa Doc) van Haïti
  Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) van Haïti
  Luis Echeverría van Mexico
  Étienne Eyadéma van Togo
  Francisco Franco van Spanje
  Gheorghe Gheorghiu-Dej van Roemenië
  Juan Vicente Gómez van Venezuela
  Maximiliano Hernández van El Salvador
  Adolf Hitler van Duitsland (1933-1945)
  Saddam Hoessein van Irak (1979-2003)
  Miklós Horthy van Hongarije
  Enver Hoxha in Albanië (1945-1985)
  Wojciech Jaruzelski van Polen
  Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo
  János Kádár van Hongarije
  Kim Il Sung van Noord-Korea
  Le Duan van Vietnam
  Ferdinand Marcos van de Filipijnen
  Haile Mariam Menghistu van Ethiopië
  Ioannis Metaxas van Griekenland
  Slobodan Milosevic van Joegoslavië
  Moboetoe Sese Seko van Zaïre
  Daniel Arap Moi van Kenia
  Benito Mussolini van Italië
  Ngo Dinh Diem van Zuid-Vietnam
  Saparmurad Niazov van Turkmenistan (1990-2006)
  Manuel Noriega van Panama
  Julius Nyerere van Tanzania
  Sidónio Pais van Portugal
  Georgios Papadopoulos van Griekenland
  Talaat Pasha van het Ottomaanse Rijk
  Konstantin Päts van Estland
  Ante Pavelic van Kroatië
  Marcos Pérez Jiménez van Venezuela (1950-1958)
  Juan Peron van Argentinië
  Henri Philippe Pétain van Frankrijk
  Augusto Pinochet van Chili
  Pol Pot van Cambodja
  Sitiveni Rabuka van Fiji
  France Albert Rene van de Seychellen
  Efraín Ríos Montt van Guatemala
  Anwar Sadat van Egypte (ook winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede)
  António de Oliveira Salazar van Portugal
  Mohammed Siyad Barre van Somalië
  Stalin van de Sovjet-Unie (1924-1953)
  Hadji Muhammad Soeharto van Indonesië
  Francisco Solano López van Paraguay
  de Familie Somoza van Nicaragua
  Alfredo Stroessner van Paraguay
  Hideki Tojo van Japan
  Rafael Trujillo van de Dominicaanse Republiek
  Tito van Joegoslavië
  Getúlio Vargas van Brazilië
  Jorge Videla van Argentinië
  Jigme Singye Wangchuck van Bhutan
  Mao Zedong van China
  Todor Zjivkov van Bulgarije
  Mohammed Zia-ul-Haq van Pakistan
  Fidel Castro van Cuba (1959-2008)

  Like

 17. @ Kidtwist:
  De echte Godsgeschenken ben je nog vergeten: Hendrik Verwoerd en Pik Botha. En o ja, how about Ian Smith? Waren toch lelieblanke engelen, die de boodschap des Heeren als geen ander naar “die zwarties” wisten te vertalen?

  Like

 18. Lekker dat er weer een foto is…en wat veel haar heeft ze. En een mooi mondje. Hans is natuurlijk ook heel stoer…kan hij een beetje voetballen.

  Like

 19. @Kidtwist; uiteraard waardeer ik je bescheidenheid. Maar wat dacht je van die bink die best Madonna eens uit elkaar wil trekken terwijl z’n vrouw erbij staat te janken ? En die het spannend lijkt om met een pistool tegen z’n kop te zien hoe ze verkracht wordt ?
  Of is dat weer meer een kadootje van Allah ?

  Like

 20. Gelukkig… De foto’s laden weer… De laatste dagen kreeg ik alleen gebroken ikoontjes in beeld.. Nu kan ik eindelijk weer je ‘modelgezinnetje’ (quotes want wij hebben er ook twee en ik had er best vijf gehad willen hebben of iets dat niet modellig was maar ik ben gewoon te oud zegmaar ;)) weer bewonderen… En me bedenken dat ik Rosalie best net als Hans kan leren fietsen, in plaats van behandelen als baby.. 😉

  Like

 21. Ja, dan ben ik ook een trutstel. Twee kinders, eerst een jongen, dan een meisje. En nu al bijna vijf kleinkinders. En allemaal bij opa logeren. Nou, dat is eens een potje leuk.
  Dan kijk je ’s ochtends om tien voor half zeven in een kudde reebruine oogjes die beleefd vragen: ‘Opa, wat gaan we vandaag allemaal doen?’
  Nee, dan is opa – hoe lief ze ook ‘kunnen’ zijn – nog niet op zijn smeltpunt…
  Gelukkig weet de oudste (bijna 9) hoe je het dvd-ding moet bedienen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.