Spécialement pour Margo

De beste autotest sinds jaren in de laatste AutoVisie. Echte pure, met liefde gemaakte, kleine hot hatches uit het Frankrijk van vroeger. Want daar konden ze in de vorige eeuw pas GTI's bouwen. Ik doe een greep uit de geweldige selectie: de Peugeot 205 GTI, de Peugeot 309 GTI 16v, de Renault Clio Williams, de Renault 5 turbo, de Renault 5 GT turbo en de Peugeot 106 Rallye. Dat waren nog eens auto's. Kleine lichtgewichten. Spartaans. Geen overbodige vrouwenzaken aan boord als airco, satnav, automaten, bekerhouders en ruimte.
Het scheuren met de gele koplampen. Jammer dat je dat in Frankrijk ook bijna niet meer ziet.

Deze auto's zijn stuk voor stuk gemaakt voor de Franse bergwegen en dat is waar ze excelleren. Niks rechtdoor zoeven over de autobahn. Sturen met gevoel. Grote remschijven, kleine, maar goed in de hand liggende driespaaks stuurtjes en een onregelmatig lopende, rochelende motor met een overvloed aan peekaas. En mooi! Goed onderhouden oudere auto's zijn trouwens toch veel mooier dan nieuwe. Want wat is de snelweg tegenwoordig smerig vervuild met angstaanjagend lelijke auto's. Ik kan wel janken als ik eraan denk welke auto's tegenwoordig voor -excusez le mot- "dik" (kots, braak, spuug) mogen doorgaan.

Wat zou ik graag in een van de genoemde blèrders een Alpenritje maken. Vroeger had ik een 205 GTI. Met zijn ontroerend mooie interieur en zijn rochelende motor. Zijn harde sportstoelen, dikke uitlaat en zijn knalharde onderstel. Mocht ik binnenkort mijn midlife-crisis niet meer kunnen bedwingen, koop ik zoiets in plaats van een motor.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

26 gedachten over “Spécialement pour Margo”

 1. Laatst sprintte ik nog even plankgas een kruising over met mijn 205 (die stomme stoplicjhten hier in Eindhoven ook). Slechts een 1.4 weliswaar, maar in je eentje gaat het nog best hard.
  Maar later nog even aan de Rover gemorreld en toen werd ik toch ook weer verliefd.

  Like

 2. Eindelijk eens een onderwerp waar “we” verschoond blijven van vrouwelijke reacties, want voetbal is óók al van “ons” afgenomen.
  Als ik zeg NSU Prinz TT 1000 cc dan wil ik daarmee zeggen dat de Duitsers wel méér konden dan de oorlog verliezen. Het onderstel leek van de Leopard en het geluid dat van een dorstige leeuw. Misschien dat Google hem nog wel kent.En motorrijders? Ken jij er een die zelf zijn kleppen stelt of überhaupt met het hoofd scheef stationair naar het geluid luistert ter diagnose van de machinekamer? Ik ken er nog maar ééntje. Die heeft in de zak van zijn zondags pak nog een dot poetskatoen.Póetskatoen? Já Poetskatoen.

  Like

 3. Wat is dat toch met mannen zoals Mark? Kerels kunnen niet zonder vrouwen, maar wel altijd op ze afgeven!! Door zulke opmerkingen daag je me uit om toch een reactie te plaatsen, terwijl ik anders inderdaad zou zijn weggebleven. Maar ik vind het net goed voor Mark dat Frankie ook gerust een reactie plaatst. Die schijnt de vehikels die hier genoemd werden nog wel te kennen ook en dat vind ik klasse. BRAVO!!

  Like

 4. Dus, Cyberjunk, je zit eerst het hele verhaal te lezen, vervolgens hyperventilerend de reacties te controleren of er niet iets in staat waar je op kunt afgeven, en als dat niet zo was geweest (bedankt Mark) had je gewoon expres niet gereageerd onder het mom van “het interesseert me toch niet.”
  Margo loopt nu ook zwetend rondjes in haar huiskamer tot het volgende logje komt en weer kan reageren, puur om haar gelijk te halen.
  Vertel mij hoe vrouwelijke hersenen werken…

  Like

 5. Gele koplampen zijn ugly.
  En hoe onze hersenen werken? Mack toch, daar kom je nog niet bij benádering bij, zelfs al leggen we het uit… dus concentreren jullie je maar gewoon op onze benen.

  Like

 6. Of ik vrouwelijke hersenen heb weet ik niet. Nooit naar gekeken. Gerede kans dat er inderdaad wimpers en tieten op zitten. Dat ze iets doen, dat dacht ik van wel ja. Maar of dat werken is? Ik betwijfel het.

  Like

 7. @Mark: ik vind de NSU Prinz nou niet direct reclame voor de Duitse auto-industrie, alhoewel het wel een apart gevalletje was.
  Nee, dan de NSU Ro80, die was zijn tijd twintig jaar vooruit!
  En of die Duitsers de oorlog verloren hebben? Uiteindelijk is Rolls-Royce, die van de Merlin motoren in de Spitfires, overgenomen door BMW, leverancier van de motoren in de Messerschmidt 109 jachtvliegtuigen. Duitsland is de derde economie van de wereld.

  Like

 8. Zeg, Mack, nu ga ik toch even rechtop zitten. Ben jij van je Italiaans geloof gevallen nu je die Franzosen ineens de hemel in zit te prijzen? Wat is er in jou gevaren? Het gaat toch niet gebeuren dat de wind bij jou voor de VW ook uit de goeie hoek gaat waaien?

  Like

 9. Overdenking voor de dames:
  Als een man in een bos staat en hij zegt iets en er is in de verre omtrek geen vrouw die hem kan horen, heeft hij dan tóch ongelijk?

  Like

 10. @Rob: Fransen maakten GTI’s, Italianen GT’s. Ik heb altijd een zwak gehad voor de Franse GTI’s. En als voor Volkswagens de wind uit de goeie hoek gaat waaien moet ik eerst een politieke koersverandering ondergaan.

  Like

 11. Potverdorie Mack/Mark; vannacht werd het laat. Daardoor vanochtend ook. Anders was ik vast de eerste vrouw geweest die op dit logje reageerde. Laat ik mezelf nu grotendeels herkennen in dit stukje. Pas na de eerste kop koffie drong tot me door dat het over auto’s ging.

  Like

 12. Ik probeer me nu een Felicita voor te stellen met ‘grote remschijven, kleine, maar goed in de hand liggende driespaaks stuurtjes en een onregelmatig lopende, rochelende motor met een overvloed aan peekaas’

  Like

 13. Wórdt er eens een logje spécialement pour moi getikt, is het totaal onleesbaar!!
  Zeg eh … ik wel wat anders te doen dan zwetend in mijn huiskamer rondjes te lopen en mijn gelijk heb ik altijd, gewoon, maar dat begrijp jij niet!
  Ja, vertel ‘s: hoe werken vrouwelijke hersens Mack? Nou?
  Mark, het spijt me voor je maar ik reageer lekker toch: Die NSU, die laten hier wel wat lampjes branden, want mijn eerste schoonvader (nou ja schoonvader…)had zo’n stomme auto, poetste er ieder weekend op. Ik hoorde later dat dat ding veel te snel ging voor z’n gewicht en dat’ ie daarom wel eens opsteeg.
  En nu weer een normaal logje Mack, en geen oude moppen uit de ranzige moppentrommel graag!

  Like

 14. Mark/Laurent: NSU was al voor mijn tijd uitgestorven. Het enige wat ik van weet is dat ze elke twintigduizend een nieuwe (wankel)motor moesten.

  Like

 15. @Margo: Vrouwelijke hersenen werken als volgt: je schrijft een logje waar uitdrukkelijk ‘speciaal voor mannen’ boven staat en moet je eens kijken wie er als eersten reageren.

  Like

 16. Had dan geschreven: “Uitsluitend voor mannen”. Dan hadden we de mannen eerst laten reageren!
  Het heeft niets te maken met de werking van de vrouwelijke hersens, zo die bestaat, maar met de ééuwenlange onderdrukking door de heren (ik acht jou niet schuldig hoor, dat was van voor jouw tijd). Wij laten ons niet meer terzijde schuiven. Daar komt het op neer. Basicly.

  Like

 17. Ehm, … “zo die bestaat”, ik bedoel natúúrlijk de “vrouwelijke hersens”, als type, niet de hersens van de vrouw an sich. Maar dat wist/begreep je natuurlijk wel.

  Like

 18. 2Mack: ja, om die Wankelmotor te perfectioneren was een van de de andere As-mogendheden nodig, nl. Japan met de Mazda RX-serie.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: