Aandacht, reclame en nodig moeten.

Herkent u de volgende situatie? Er is ergens, virtueel of echt, een discussie gaande over Geert Wilders. Voor de mensen die hem niet kennen, Geert Wilders is een Nederlands politicus die vroeger bij de VVD zat en tegenwoordig een eigen partij voor de Vrijheid heeft, en er nogal omstreden standpunten op na houdt. (Ik weet dit ook pas sinds deze week.)

In elk geval, de discussie wordt steeds heftiger, emoties laaien op, wanhopig worden vragen gesteld, waarom doet hij dit en waarom dat, en je hoopt op antwoorden maar die komen uiteraard niet.
En dat er dan één slimmerik aanwezig is die wil laten zien dat hij slimmer is dan de rest en quasi-achteloos iets zegt in de trend van:" Begrijpen jullie het nou niet? Hij krijgt precies de aandacht waar hij op uit is."

Maar dan is mijn vraag: Wat schiet hij daar nu concreet mee op? Ga ik straks dan toch op hem stemmen omdat hij het meeste aandacht krijgt, alleen weet ik dat zelf nu nog niet?
En ga ik straks ook lenen bij Becam als ik maar genoeg reclame van ze zie? En hap ik straks toch een keer op een spammail voor vergrotende middelen, alleen maar om de reden "als spam niet zou werken, hielden ze er wel mee op."?

Als je niets te verkopen hebt, is reclame maken zonde van je geld. (Oud-Veluws spreekwoord)
Reclame is veur a'j allebarstes mutt'n strill'n.* (Oud-Vaassens spreekwoord)

*plassen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

16 gedachten over “Aandacht, reclame en nodig moeten.”

 1. Ja Möök, waarschijnlijk is dat zo.
  Maar hier even verderop staat een tehuis voor verstandelijk gehandicapten en daar weet ik er zo vier op te noemen die ook zeer met iedereen begaan zijn. Sterker nog, ze hóuden van iedereen.
  Dat maakt ze nog geen goede politici.
  (Hoewel)

  Like

 2. Helemaal met je eens; al merkte ik eergisteren al dat je, zodra je op je log schrijft dat je niet over Wilders schreef, vragen krijgt naar je Wilderstandpunt.. Dus eh, zelfs dìt leidt alweer tot…… 😉

  Like

 3. Herhaling is de kracht..
  Zo ook de pijler van elke hersenspoeling..
  Langzamerhand wordt ik moe van de Film van Wilders..
  Verdeel en heers?

  Like

 4. Ik heb in Elsevier een keer een portret van hem gelezen, afgelopen zomer geloof ik. Als je de levenswandel van Geert Wilders nagaat, is er één rode draad: die man smacht naar erkenning.
  Bij de VVD heeft hij jarenlang geprobeerd een gevierd politicus te worden, maar het wilde niet echt lukken. Veel meer dan een backbencher werd hij niet. Pas toen hij zijn kont tegen de krib gooide (in de kwestie Turkije en de EU), ontdekte hij hoe hij aandacht kon krijgen. En aandacht is een vorm van erkenning.
  Toen hij uit de partij werd gegooid, begon het feest voor Wilders pas echt. Bedreigingen deren hem niet, want die zorgen alleen maar voor extra aandacht. Hij geniet met volle teugen. Steeds doet hij er weer een schep bovenop met wéér een radicaler standpunt, met de hetze over een film die maar niet wil verschijnen als voorlopig hoogtepunt.
  Ja, leer mij Geert Wilders kennen (klik).

  Like

 5. Wilders schiet er zelf niets mee op, integendeel. Wat hij er mee bereiken wil, dat heb ik me ook al afgevraagd. Toch heeft hij aanhang. Misschien kan iemand van zijn aanhangers eens verwoorden wat de boodschap van Wilders werkelijk is.

  Like

 6. Ik zal wel gelijk verketterd worden maar het is wel erg makkelijk om alles wat W. zegt als racistisch te betitelen. Hij zegt dingen die gewoon waar zijn. Iedereen is als de dood om ook als een racist gezien te worden en voelt zich geroepen om zich te distantiëren van zijn standpunten. Maar hier ging het logje geloof ik niet over, dus ik stop hier nu direct mee.

  Like

 7. Laten we hem nog zijn finest hour gunnen. Want daarna is het snel over en sluiten voor hem. Hij heeft dan zijn portie aandacht wel voldoende gehad en houden we ons bezig met de volgende patient: Rita Verdonk.

  Like

 8. Nee hoor Margot je zit aardig recht in het spoor van dat niemand iets durft te zeggen of verantwoording te nemen. Dat is iets wat Wilders als tegenpresatatie omgekeerd evenredig wel doet.
  Kijk hier eens http://sioenederland.nl/.
  Als daar ook maar een half vingerhoedje vol van waar is, voor mij toch al wel reden genoeg om op zijn minst wat kritischer en zelfs op je hoede te zijn.
  En christiaan ik vind het uitermate laf iemand zo af te schilderen om zijn boodschap te kunnen afzwakken.

  Like

 9. Laf? Ik probeer gewoon zijn drijfveren te doorgronden en daarbij was dat artikel in Elsevier erg behulpzaam. Vind je het niet opmerkelijk dat Wilders’ standpunten over de islam radicaler worden naarmate hij meer aandacht ervoor krijgt? Ik wel.

  Like

 10. Dit uitvechten op Mack z’n log is niet koosjer.. en bedoelde zwak te zeggen ipv laf maar is dubbele woordkeuze en nee niet opmerkelijk vanwege die aandacht alswel vanwege het verontschuldigende karakter van onze vertegenwoordigers naar die van de islam. Het in de schulp kruipen is mede zijn item en wakkert dus logischerwijze ook het verzet aan.

  Like

 11. Hoe meer je een bepaalde boodschap ongevraagd tegenkomt, hoe minder die waard is. Maar zinloos is die reclame alleen vanuit een bepaald standpunt.
  Er zijn grofweg twee soorten succes: succes gebaseerd op de hoeveelheid domme mensen en succes gebaseerd op het oordeelsvermogen van slimme. Het is logisch dat de twee soorten succes als het ware aparte planeten zijn waartussen nauwelijks communicatie mogelijk is. De eerste soort succes loopt geweldig in het oog. De tweede bijna niet. Het succes van democratie is uiteraard van de eerste soort. En Wilders is een radertje in de democratie.
  Ik vrees dat dit principe van twee soorten succes ten eerste niet te veranderen is (het gemiddelde IQ is en zal altijd 100 blijven en de verdeling van de punten de Normale Verdeling, jeweetwel, die klokvorm) en dat het daarom ten tweede zinloos is zich ook maar iets over de heer Wilders af te vragen.
  Maar wat ik hier zeg kan natuurlijk op miljoenen manieren anders liggen. Ik roep ook maar wat. Net als Wilders en iedereen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: