Plagiaat.

Ik heb een boekje van Leo Blokhuis over de historie van bepaalde nummers. Het is voor mij als Elvis-fan die regelmatig met het argument -Hij (met een hoofdletter) schreef niks zelf- om de oren wordt geslagen, erg interessant om te weten dat bijvoorbeeld een briljant duo als Jagger/Richards graag hun naam achter platen zetten, terwijl ook zij ordinaire kopieën maakten van reeds bestaande liedjes.
Bittersweet symphony van The Verve bijvoorbeeld, is uiteraard geschreven door bandleden van The Verve zelf, maar doordat de rechter heeft bepaald dat het sprekend lijkt op "the Last time" van the Stones, worden Jagger en Richards als componist aangemerkt, en strijken dus ook alle royalties op. Terwijl the Last Time weer een kopie schijnt te zijn van een nummer dat geschreven werd nog voor er een auteurswet bestond.
Kijk, dat zijn dingetjes die Leo weet, Leo mag aangemerkt worden als een van de grootste kenners van popmuziek. Vanavond in 'De wereld draait door' had Leo een stukje over Iggy Pop, en was vol lof over dhr. Pop. Grondlegger van de Punkmuziek, zonder Iggy, geen punk! Hij liet een stukje horen en kenner of geen kenner: Bagger is het! Troep, herrie, rotzooi, zum kotzen! Maar goed, wel zelf geschreven.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

6 gedachten over “Plagiaat.”

  1. Ik heb Iggy Pop live mogen aanschouwen en de man is een grootheid binnen zijn vakgebied. De man weet twee uur lang zijn publiek te boeien en waar voor hun geld te geven. Maar eigenlijk kan een grootmeester als Iggy Pop niet meer, we zijn tenslotte verwend met al die superartiesten uit Idols en X Factor.
    @Mack. Hoe heet dat boekje van Blokhuis? Dat wil ik ook wel hebben.

  2. Uiteraard is het allemaal onzin wat Mack over The Last Time schrijft want dat hebben de heren Jagger/Richard zelf geschreven! Maar voor degene die Iggy nog live willen aanschouwen; Hij komt met de Stooges op Pinkpop, zelf ga ik er niet heen want zij zijn de enige leuke band die komen…

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s