Hele lagere school voor niets.

Twee dingen wil ik even met u delen vanavond. Het ene is 't kofschip. Ik dacht dat ik het snapte.

In de verleden tijd een t als de laatste letter van de stam in 't kofschip zit en een d als dat niet zo is.
Dus 'wuifte' en 'de hond is ontluist'. De ontluisde hond. Begrijpt u dat ik het niet meer snap?
Ik kwam erop omdat er iemand 'verhuist' was. Ik dacht dat het 'verhuisd' moest zijn.

Nou ja, er is vast wel iemand die mij uitlegt hoe het zit.

Verder was er laatst een weblog(g)(st)er, ik dacht dat het Peng was maar ik kan het niet meer vinden, die een ooievaar had gezien.
Op zich is het redelijk bijzonder want ik denk dat ik achter in de twintig was toen ik er voor het eerst eentje zag. Later heb ik er hier en daar nog wel eens eentje gezien, maar qua aantal hebben ze de merels nog niet verdreven.
Ik reed vandaag over de A28 tussen Nijkerk en Nulde en zag in een weiland ongeveer 10 ooievaars zitten. Heb ik nu iets heel bijzonders gezien, zijn ooievaars helemaal niet zo zeldzaam als ik denk of heb ik gewoon 10 andere vogels gezien die op ooievaars lijken? (En nee, het waren geen reigers.)

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

22 gedachten over “Hele lagere school voor niets.”

 1. Wuiven, wuifde gewuifd (de v zit niet in ’t kofschip)
  Verhuizen, verhuisde, verhuisd (de z ook niet)
  Ontluizen, ontluisde, ontluisd. (dus ook)
  Ooievaars zijn helemaal niet zeldzaam. Dat wordt ons aangepraat door de collectanten van de Vogelbescherming.

  Like

 2. Ooievaars waren eerst heel zeldzaam, er waren een behoorlijk aantal jaren geleden nog ca. 18 broedparen in Nederland. Nu gaat het echter best weer goed met de ooievaar. Onder andere door fokprogramma’s in ooievaarsdorpen. Ik zie ze ook vaker dan vroeger en 10 bij elkaar kan best maar blijft toch nog bijzonder (in het wild dan..).

  Like

 3. Leuke vogels, ooievaars. Ik heb vlakbij een ooievaarsdorp gewoond in Haastrecht en heb er dus dagelijks heel veel gezien. Ze stapten vaak deftig rond in het weiland tegenover ons huis. Buuf en ik, beiden in onze resp. tuinen, zeiden dan grappenderwijs: We gaan maar eventjes naar binnen. Beiden geen kinderwens, zie je.

  Like

 4. Klopt, ik had een ooievaar gezien. Sterker nog, ik heb er laatst zelfs wel drie tegelijk gezien. Maar geen tien. Tsk, baas boven baas weer hoor. 😉
  Enne, met dat kofschip. Meneer de P. heeft natuurlijk helemaal gelijk. Ik had mezelf voorgehouden dat de s in verhuisd niet meetelde, omdat het niet om de ‘s’ in het kofschip ging, maar om de ‘sch’. Nouja zeg. hoe kom ik erop Moet jij eens wat werkwoorden met ‘sch’ zien te vinden. 😀

  Like

 5. En wat die zeldzaamheid betreft, Jasper heeft inderdaad gelijk. Weet je trouwens met welke vogel het ook goed gaat? De aalscholver. Nog even en ze mogen weer op ‘m gaan jagen, zo alomtegenwoordig als hij tegenwoordig is. Zag er laatst zelfs eentje in het vijvertje voor het kantoor, bijna hartje stad.
  [/vogelgekmode]

  Like

 6. Peng, ik verbaas me dat jouw logje over die ooievaar van 22 juni was. Ik zat op jouw site in de laatste twee weken te zoeken.
  Een klein mankementje in mijn hersenen.

  Like

 7. Dat snap ik dan weer niet. Is er een voedsel tekort in Africa en dan gaan wij ooievaars beschermen die daar dat schaarse voedsel gaan opeten. Helpen we de africanen meer als we hier wat ooievaars afknallen? Zo wordt de verspreiding van vogelpest ook wat beperkt.
  Hmm, welke 🙂 😦 😉 😕 😮 8) zal ik hier eens bijplaatsen?

  Like

 8. @ mack; Eigenlijk ben ik daar zelf ook verbaasd over. Ik zat zelf in eerste instantie in de logjes van juli te zoeken, en vond hem uiteindelijk pas via de categorie ‘Natuur/dieren’.
  Misschien heb ik sinds die tijd gewoon niets interessants meer geschreven? 😉

  Like

 9. En weet je met welke vogel het ‘slechter’ gaat?.. Met de huismus, jawel.. Hij staat op de rode lijst.. er zijn er steeds minder van. O.a. doordat de tuinen zo netjes zijn en ze geen nestje kunnen/mogen bouwen onder nieuwe huizen enzo..

  Like

 10. Hee Mackie, wij hebben het onlangs nog over ooievaars gehad, naar aanleiding van mijn Frankrijkvakantie van vorig jaar en de ooievaars in de Elzas, dat was net voor mijn Frankrijkvakantie van dit jaar in de Jura, die net weer voorbij is en waarvan de hoogtepunten nog lang niet beschreven zijn 😉

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.