Trots

Ik ben de eerste die toegeeft dat-ie van de oorlog in Joegoslavië geen bal heeft begrepen. Het was mij nooit duidelijk wie er nou tegen wie vocht. Serven, Kroaten, Moslims, Bosniërs, Hoetoes, Tutsies, Palestijnen en Tamil-tijgers haalde ik steeds door elkaar.
Gisteren was er op tv een documentaire waarin drie in die oorlog vechtende mannen bij elkaar gebracht waren en vertelden over hun ervaringen. Een Moslim, een Serviër en een Dutchbatter.
We stonden al niet zo geweldig bekend na het Couzy feestje dat uitbrak omdat we de enclave niet hadden gehouden maar de Serviër deed er nog een schepje bovenop.

Hij vroeg aan de Dutchbatter:"Hadden jullie eigenlijk wel oorlogservaring, jullie leken zo verschrikkelijk bang toen?"
Dutchbatter: "Nee, wij hadden geen enkele oorlogservaring."
"Dan snap ik het." antwoordde de Serviër gemeend, hij bedoelde het niet eens sarcastisch.

Een beetje hetzelfde gevoel kreeg ik vanavond toen agenten verbijsterd aanhoorden dat Mohammed B. op ze geschoten had om ze te doden.

Ik weet niet goed wat ik hier mee moet. Ik krijg wel eens het angstvallige gevoel dat in Nederland de woorden belangrijker zijn geworden dan de daden. Dat er geen trotse Nederlanders meer bestaan. "Admiraal Michiel de wie?"

Ik zal afsluiten met nog een voorbeeldje ter verduidelijking. Van 1980 tot en met 1984 stonden wij op een camping in Frankrijk aan een meer, Lac de Pareloup. Elk jaar kwamen daar een Nederlands jongetje, Henk-Johan en een engels jongetje, Richard Nash. Op een avond waren Henk-Johan en Richard aan het stoeien omdat Henk-Johan iets onaardigs over 'Her Majesty' had gezegd. Henk-Johan had Richard in een armklem en riep hem toe: "Surrender!" Dit ging tot huilens toe door en Richard riep maar: "I'm an Englishman, I can't surrender!"

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

10 gedachten over “Trots”

 1. Eén van mijn allerliefste vriendjes zit op dit moment in Afghanistan, (en) reken maar dat er nog wel Nederlanders zijn met een gevoel van trots, of moet je misschien zeggen, vaderlandsliefde. Het is daar echt niet gezellig, maar hij zit er wel. Net zoals hij daarvoor in Bosnië zat.
  Ik zie trouwens meer in missies om de vrede te bewaren, of om aan wederopbouw bij te dragen. Vaderlandsliefde spreekt niet uit hoe hard je iemand op zijn falie kan timmeren, wat mij betreft. 😉

 2. Je kunt niet ontkennen dat we in een opzicht met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteken. Dat is in het op schrille toon verkondigen van meningen, als het even kan ook nog ten koste van iets of iemand. Afzeiken heet dat, geloof ik. Niet iets om je als Nederlander op voor te staan. Maar dat bedoelde je volgens mij in extremis.

 3. Uitermate schokkend dat onze wetsdienaren zolang nodig hebben voordat ze beseffen dat iemand die op ze schoot misschien wel de intentie had om hen te doden.
  Met zo’n gebrek aan besef lopen die mannen en vrouwen over straat? Bewapend, ook nog. Zouden ze er ook zolang over doen om te begrijpen dat een door hen gelost schot ook consequenties kan hebben voor de ontvanger van de kogel?
  [/serieus drukte maken]

 4. Hahaha, Lennard. 😀 En Rob slaat den spijker ook op z’n kop.
  Ik zat je logje nog eens te overpeinzen mack. Misschien gaat het, meer nog dan om trots of om vaderlandsliefde, om moed. Hoe moedig is den doorsnee Nederlander nog? En dat is precies wat die Admiraal (ook of wel) was.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s