De grondwet.

Een poosje geleden hoorde ik een interview op de radio met staatssecretaris Nicolai van de VVD.

Inmiddels hebben alle andere partijen het stukje wat ik er toen over schreef gelezen en zijn het nu met mij eens. Daar ben ik natuurlijk erg blij om, alleen moet ik nu nog even begrijpen als je tegen de Europese grondwet stemt waar je dan precies tegen stemt, en als je vóór stemt, waar je dan precies vóór stemt.

M.a.w., wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de europese grondwet en de nederlandse grondwet, en hoe komt het dat ik de enige Nederlander ben die zich dat afvraagt.

Of, anders gezegd, hoe komt het dat ik de enige Nederlander ben die dat niet weet?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

13 gedachten over “De grondwet.”

 1. Ik ben bang dat als ik ga referendummen dat ik mijn winkelwagenmuntje mee moet nemen voor een beslissing.
  (ai, wat een treffend voorbeeld van hoe consumentisme en kapitalisme voor volledige desintresse zorgen in de wereld om je heen en zodoende een verdere verwijdering tussen individuen onderling bewerkstelligen!)

  Like

 2. Maar… uh…even serieus: Veel mensen weten inderdaad (moi meme, incluis) wat er precies in de Europeesche grondwet staat. Het is best wel erg dat iemand als Geert Wilders in zijn eigen ontwetendheid over de inhoud van de Europeesche grondwet, maar door een negatieve houding t.ov. Europa tegen is, zonder met inhoudelijke argumenten. Wilders wil niet dat Turkije toetreedt, maar dat staat helemaal niet in de Europeesche grondwet…

  Like

 3. Ja, daar ben ik weer. De site die Rianne noemt, is inderaad interessant. Maar ik heb een dillemma. Ik wil niet de ultrakorte versie omdat ik mij goed wil orienteren. Maar ik wil ook niet de volledige versie. Die lees ik namelijk toch niet helemaal. En toch wil ik niet af gaan op de 10 redenen die Groen Links geeft om voor te stemmen. Da’s een beetje te simpel.
  Was stemrecht maar als Idols: Je hebt een mening, je stuurt een smsje, jouw favoriet wint en drie maanden later denk je: “Op wat voor druif heb ik gestemd!?”

  Like

 4. Ik zou het niet weten en ik interesseer me er ook niet voor. Ze doen toch wat ze willen. Gaat de eerste keer zijn dat ik niet ga stemmen.

  Like

 5. Kopietje hebben op papier Mack? Lamaar weten. Het zijn slechts een slordige 300 pagina’s om door te worstelen, maar ik heb er hier nog wel een paar liggen. Onder mijn wiebelende bureau. 😉

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: