Hard.

Als ik zin heb en als het relatief rustig op de weg is, trap ik het gas in. Flitsmeister gaf aan dat er twintig kilometer achter mij werd geflitst, dus ik was veilig. Ik verbaas me vaak nog over hoe eenvoudig en snel de auto 170 haalt. Ik had heel even die magisch klinkende snelheid van 180 op de klok, die barrière van vroeger die superveel indruk maakte. Toen moest ik het gas loslaten en de afrit nemen.

Op dat moment verscheen er op Flitsmeister een nieuwe flitser. Precies daar waar ik zojuist had gereden, zo leek het. Dat kon een dure grap worden dus ik moest terug om te checken waar ze stonden en om zo in te kunnen schatten of ze me geflitst hadden en me eventueel voor te bereiden op een enorme bekeuring.

Toen ik de snelweg weer opreed verdween de melding al snel weer en op de aangegeven plek was helemaal niks te zien. Vals alarm, iemand had vast op het knopje melden gedrukt. Misschien wel iemand die mij voorbij zag stuiven, om me te stangen. Goed, dat was gelukt.

Ooit, begin jaren tachtig, reden wij terug uit Utrecht naar huis, Fiat 132, 2.0 5 speed, mijn vader trapte het gas in en reed op met twee motoren. 180 gingen we. Er bestonden nog helemaal geen flitsers. Alleen politie-Porsches. Wat een tijd!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Hard.”

 1. Op het traject Zwolle-Apeldoorn mocht ik graag eens het gaspedaal intrappen tot 180 km/uur. Vond ik toch wel wat eng hoor. En zo’n politie Porsche… nee dat rijdt echt niet lekker.

  Like

 2. Een obsessie met harder dan hard heb ik nooit gehad.
  Wel merk ik als meerijder/bijrijder dat de kwaliteit van het wegdek op onze wegen beduidend beter is geworden. Zoals ook de kwaliteit en het comfort van de auto’s een stuk beter is.

  Of dit allemaal een verbetering van de verkeersveiligheid heeft opgeleverd? De statistici kunnen daar vast iets zinnigs over zeggen.

  Ik wens jou in ieder geval heel veel rijplezier!

  Optimistische groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk vooral de veiligheid van auto’s die enorm verbeterd is, en de remmende maatregelen binnen de bebouwde kom. We zaten 30 jaar geleden op 1500 verkeersdoden per jaar, nu nog ongeveer 500.

   Like

    1. Altijd ogen op de weg houden, afstand houden, inschatten wat een ander doet, en zachtjes op onoverzichtelijke punten. Eventueel een helm op in de auto. Autorijden leuk vinden.

     Like

  2. Als je het zo af en toe leuk vindt om het vermogen van je auto maximaal te gebruiken hoeft er nog geen sprake te zijn van obsessie voor harder dan hard. Mijn vader trok zijn auto vroeger ook een enkele keer per maand op max onder vermelding dat de cilinder koppen zo af en toe een keer flink schoongebrand moeten worden. Ik vind dat een goed excuus, helaas moet je daarvoor naar de Nürburg Ring.

   Geliked door 1 persoon

 3. Even heel wat anders Mack, afgelopen zondag waren we ergens en wat me opviel in het heersende gesprek was de weerzin tegen de nieuwe regering en dan met name tegen S. Kaag. Het zijn vooral de wat lager opgeleide mannen die tekeer gaan over haar persoon. En mijn opmerking dat ze, hoewel ze hautain en arrogant overkomt, ze wel de enige is, die zich niet laat inpakken door Marc Rutte en ze wel zo moet overkomen om bestand te zijn tegen een mannelijke overheersing. Ze is superslim en hoog opgeleid. Maar dat telt tegenwoordig niet meer mee als je niet sociabel overkomt.
  Wat is dat toch die weerzin tegen haar? Is het te verklaren? Of is zij de verpersoonlijking van al die hoogopgeleide vrouwen die langzamerhand de macht gaan overnemen?
  Vroeger zou dit een heel gesprek bij het koffiedrinken zijn, maar echtgenoot is druk bezig met hartrevalidatie en niet bezig met de nieuwe regering. (Daarbij was het zijn familie waar we waren en die wil hij niet afvallen.)
  Als je geen zin hebt om hier op te antwoorden, dan laat ik het rusten.

  Like

  1. De weerzin tegen de nieuwe regering heb ik ook. Weerzin is overdreven, maar om nu Rutte IV door te starten met exact dezelfde partijen terwijl het vorige afgetreden is voelt slecht. Maar goed, ik heb ook niet gestemd, dus kennelijk heb ik invloed. Had ik wel gestemd, had er een andere partij kunnen regeren. Tegen Kaag heb ik helemaal niks. Ook niet tegen haar hautaine manier van praten. Ik weet alleen niet of dat blijft gelden als ze een poosje meegeregeerd heeft. Haar partij daarentegen, daar heb ik weinig mee.

   Like

 4. Ah, vanwege die Fiat was 180 dus de magische grens 🙂 Voor mij was dat 140, de topsnelheid van de Ford Cortina 1500 uit de jaren zestig, de eerste auto van mijn ouders.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: