Koekoek

De natuur moeten we niet onderschatten. Als wij haar kapot maken slaat ze keihard terug. Hoe ik dit weet? Ik heb een aantal voorbeelden gezien van staaltjes uit de natuur, waarbij het voor mij duidelijk is dat er meer omgaat ik de hoofden van dieren dan wij weten. Neem nu de koekoek. Een koekoeksvrouw weet hoe ze een andere vogel moet afleiden zodat ze snel haar ei kan leggen in het nest van de waard. Dan snapt ze ook dat het ei uitgebroed gaat worden door de waardvogel. Het ei is qua grootte en kleur zelfs aangepast. Het koekoeksjong weet snel na zijn geboorte dat hij de concurrentie moet uitschakelen. Zowel de andere eieren als jonge vogels worden het nest uitgewerkt zodat het koekoeksjong al het eten krijgt en hij snel groot wordt. Vaak veel groter dan de waardvogel, die in tegenstelling tot de koekoek geen idee heeft wat er gaande is.

Het koekoeksjong vertoont duidelijk instinctief gedrag. Niet aangeleerd maar aangeboren drang om anderen om zeep te helpen voor eigen gewin. Wat een mens van nature juist niet heeft maar later ontwikkelt. Hoe kan dat? Wie heeft dat instinct geprogrammeerd? Is het de bedoeling dat ik geloof dat er ooit een koekoek per ongeluk een ei in een verkeerd nest legde, dat het jong per ongeluk de andere eieren eruit ketste en toen een evolutionair voordeel had, wat hij verder ontwikkelde om zodoende alle koekoeken ervan te overtuigen voortaan hun eieren in andermans nest te leggen? Koekoek!

En die moederkoekoek, die al ongelofelijk knap de eieren van een waardvogel imiteert, maar ook schijnt te weten dat de ander ze gaat uitbroeden? Of heeft ze geen idee en denkt ze, ik moet mijn ei kwijt, ik leg het in het eerste het beste nest? En dan weet degene die dit plan bedacht dus ook dat alleen het ei geïmiteerd hoeft te worden, want anders trapt de waardvogel er niet in. Dat er een jong zo groot als een kip in het nest zit, daar trapt ie dan wel weer in. Zoveel dat ik niet begrijp.

Ik ben dus wat voorzichtig met de natuur. Zij weet dingen die wij niet weten. Je kunt haar niet ongestraft kapot maken. Voor je het weet duwt ze je uit het nest.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Koekoek”

 1. goeie logica, ik heb wel een klein vraagteken bij het instinctief gedrag itt aangeleerd gedrag. het zou kunnen zijn dat het koekoeksjong gewoon heel erg snel is in zijn aangeleerd gedrag, in de zin van: verrek ik lig niet in mijn moeders nest, dus aktie.. Ook moeder, nee ik gebruik hier geen hoofdletter, zelf is immers erg snel in het aanpassen van haar eieren aan de waardvogel.

  Als we ons moeten gaan verdedigen tegen de strapatsen van de natuur, lijkt me een subsidie ter verhoging van de intelligente van de waardvogelvrouw een eerste stap. En ten behoeve van de opsporing van de waardvogelman.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie met lede ogen aan dat er TV programma’s zijn over het leegvissen van de zeeën. Hoe onrespectvol er met ander leven wordt omgegaan. Hoe wetenschappers oceaandieren met een zender uitrusten om te weten waar ze zich ophouden. Hoe schitterende dieren als koeien in de wei staan met die belachelijke oormerken. Ik ben nog lang niet uitgeraasd maar stop er maar mee. De mens is een uiterst arrogant wezen die denkt de natuur te kunnen beheersen. Ik zou het spreekwoord ‘Boontje komt om zijn loontje’ liever vaker bewaarheid zien worden. De natuur is vele malen intelligenter dan wij mensen.

  Like

   1. Helemaal meegaand met Mack, en met Laurent ook, iets minder met Dhyan die stelt dat de natuur vele malen intelligenter is dan de mens. daar wil ik nog even niet aan….

    Wel wil ik nog proberen toch intelligenter te zijn dan het koekoeksjong, opdat we misschien toch overleven, samen met Dyan ook.

    Hierboven stelde ik optimistisch dat het koekoeksjong eergisteren ervoer dat hij niet in moeders nest ligt. Maar welk koekoeksjong lag wel in moeders nest???. Ik vrees dat we dan terug moeten gaan naar het paradijs, waar Eva de appel at en tot nu toe betaalt met regelmatige maanstonden of een jong opnieuw met daarbij de kans op een heupontwrichting.

    Als we als dier met een bepaalde intelligentie de strijd aan moeten gaan met het koekoeksjong om te overleven, is een verbond met Eva en haar soortgenoten misschien een idee..

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: