Varkens

Ik zei vorige week, never fight a pig. Daar werd figuurlijk een mens bedoeld dat zich als een varken gedraagt. En daar schilderen we het varken af als een smerig beest dat te vies is om bij in de buurt te komen. Op één of andere manier is ons eeuwen lang wijsgemaakt dat varkens een lage diersoort zijn. En ik geef toe, heel mooi zijn ze niet. Maar dat je hun vlees niet zou mogen eten volgens sommige religies is mij niet helemaal duidelijk. Tenminste niet waarom hun vlees niet, en dat van een rund wel. Sommigen zeggen dat het is omdat varkens alles eten en runderen alleen grazen. Dat ze daarom onrein zijn. Dat ze in de modder liggen te rollen en stinken.

Het zal allemaal wel. Als het gaat om vlees eten kijk ik liever de andere kant op. Ik hou niet van grote hoeveelheden vlees, niet bijzonder van barbecues, niet van biefstukken, maar ik eet vleeswaren en vrijwel elke dag zit er ergens in het avondeten wel vlees verwerkt. Ik denk er liever niet over na. Als ik vroeger wel eens zei dat het zielig was, zei mijn opa heel beslist: “elke dag vlees heb je nodig”. Dit om zijn dagelijkse stukje vlees niet in gevaar te brengen vermoed ik. Ik vond dat niet zo fijn, dat wegkijken, hoewel ik zelf ook niet actieve pogingen onderneem om te minderen.

Toch zou het mij niet verbazen als we over pakweg 150 jaar op onze huidige massale slachtingspraktijken heel anders terugkijken. Wellicht zoals we nu op de slavernij beginnen terug te kijken. Ik weet niet precies hoelang we dit al doen, dat massale gevreet van vlees, maar volgens mij is dat pas begonnen in de vorige eeuw. Ik denk tenminste niet dat er in 1800 al zo massaal gefokt en geslacht werd. Waarmee ook is aangetoond dat het allemaal wel iets minder zou kunnen om de mensheid te laten overleven.

Hier in de gemeente is een slachthuis in opspraak. Een dierenactivist had daar met de verborgen camera gefilmd en gore praktijken aan het licht gebracht. De betreffende medewerker die de varkens mishandelde is ontslagen. Hij wist precies waar de toezichtcamera’s hingen zodat hij de mishandelingen buiten hun zichtveld deed. Ik heb altijd gedacht dat als je in een slachterij kunt werken je volledig afgestompt moet zijn. Anders hou je dat niet vol. Tegelijkertijd besef ik dat mijn kritiek schijnheilig is. Maar de dierenactivist, die zich 20 dagen lang voordeed als medewerker om zo de misstanden aan het licht te brengen, is een held. Ik zou er nog geen stap binnen willen zetten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Varkens”

  1. Ik ben er geleidelijk aan helemaal mee opgehouden, door me steeds voor te stellen hoe leuk ik dieren vond als ik op het punt stond vlees te kopen. Dat ik vroeger vaak op de weg zat en daardoor vaak varkenstransporten zag heeft daar ook aan meegeholpen.
   Ik denk dat varkensvlees in sommige culturen niet gegeten wordt omdat je er makkelijker ziek van wordt als je het niet goed doorbakt. Dat bacteriën zitten dieper in het vlees bij varkens dan bij runderen. Vaak werden dergelijke praktische gewoonten later religieuze regels, denk ik.

   Geliked door 1 persoon

   1. Varkens hadden vroeger last van een ook voor de mens schadelijke bacterie.
    Deze bacterie komt nu niet meer voor bij slachtvarkens.
    Het rituele slachten heeft oorspronkelijk ook een gezondheidsachtergrond.

    Alles met mate is vooral verdwenen bij onze dierconsumptie.

    Diervriendelijke groet,

    Like

 1. Het kan inderdaad best wat minder. Bij mijn weten was het tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw vrij normaal dat er hooguit een paar maal per week vlees op tafel kwam. Ik lust best een stukje vlees, maar koop vrijwel alleen biologisch vlees, in de hoop dat die dieren een beter leven hebben gehad. Het moet zeker zwaar zijn geweest voor die medewerker om de misstanden te filmen, zonder direct in te kunnen grijpen. Hoe meer openheid van zaken er komt, hoe eerder de dieren (hopelijk) beter worden behandeld. Maar dat begint wel bij de prijs die we zelf voor vlees willen betalen.

  Geliked door 1 persoon

 2. over de eigenschappen van een varken, ze zijn erg intelligent. Ik weet dat je hondenliefhebber bent, ik zag eens een wedstrijdje tussen een hond en een varkentje, ze konden een lekker hapje veroveren door na te denken hoe het lekkere hapje uit een soort machine te laten vallen. een hond is best wel slim en handig, maar het varkentje won de wedstrijd ruimschoots. Dit slechts om aan te geven dat een varken intelligent is.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik eet niet vaak vlees, van kleinsaf aan eigenlijk niet, omdat ik het nooit erg lekker vond. We kopen sinds een paar jaar alleen nog vlees in een boerderwinkel, en weten dus precies waar het vandaan komt en hoe het geleefd heeft. Helaas niet hoe ze behandeld worden in het slachthuis. Als ik lees over deze praktijken zou ik het liefst helemaal geen vlees meer eten, maar dat is me tot nu toe niet gelukt.

  Geliked door 1 persoon

 4. De vraag naar meer vlees komt voornamelijk door de bevolkingstoename. De productie van kweekvlees is ook al niet zo diervriendelijk als aanvankelijk werd gesuggereerd, hoewel dit wel minder landbouwgrond in beslag neemt en er geen slachthuis aan te pas komt. De oplossing is toch echt om wereldwijd het eten van vlees af te schaffen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor jou geen sentimenteel gevoel bij de stallen, transport en slacht van jouw eten.

   Natuurlijk ben jij ook zo’n bikkel die zelf het dier wil doden en uitbenen.

   Neanderthalers wisten daar ook al goed raad mee.
   Nederlanders kopen vooral een onherkenbaar stukje dier uit de koeling bij de supermarkt.

   Of sla ik nu de plank mis???

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 5. Bij ons in Zevenaar staat een grote slachterij. Als je op dat industrie komt ’s morgens vroeg gaat het gegil van de varkens je door merg en been. Ook reed ik vaak achter zo’n grote transportwagen met varkens. Die snuiten door de spleten. Vooral als het warm is.
  Verleden jaar hebben mijn zoon ( die de hotelschool heeft gedaan) en ik besloten om vegetariër te worden. Dat is best lastig, want echtgenoot wil wel vlees. Nu is het voor mij geen opoffering, want ik ben niet gek op vlees. (Ook niet op koken.) Voor mijn zoon die het bereiden tot in de puntjes beheerst is het lastiger.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: