De aarde is rond.

Er is een flinterdunne scheidslijn tussen gek en geniaal. Het komt niet zelden voor dat we iemand eerst geniaal vonden maar later gek. Terwijl de betreffende gek zichzelf intussen nog genialer is gaan vinden! Wij, gewone mensen, kunnen het genie niet meer volgen en verklaren hem gek. Zo zou het kunnen werken. Dat wij gewone mensen, om niet voor gek versleten te worden, steeds teruggrijpen naar de algemeen geldende beginpunten die we kunnen bevatten. Alles wat daarvan afwijkt verklaren we gek, om zelf niet in moeilijkheden te worden gebracht.

Hoe kom ik hier nu weer op? Ik keek wat filmpjes over wat wij noemen, complotdenkers. Ze zijn er in allerlei gradaties. Je hebt de wat eenvoudige complotdenker die uit is op meer aanzien maar er zijn ook mensen genoeg, intelligenter en geleerder dan ik, die eerst “normaal” waren maar waarvan later, zoals ze het zelf zeggen, de ogen opengingen.

In hun ogen zijn wij (de massa) de schaapjes, en in onze ogen zijn zij (de complotdenkers) de gekkies. Ik sta toch een beetje voor een dilemma. Ik was vroeger gek op complotten omdat ze spannend waren en je er een bepaald aanzien mee verwierf. Maar sinds social media neemt het complotdenken, of zoals de complotdenkers het liever noemen, het kritisch denken, massale vormen aan. En ik denk absoluut niet in complotten maar dat is meer omdat ik de veiligheid van de massa opzoek en terug wil naar mijn beginpunt om niet voor gek te worden versleten. Een slechte reden eigenlijk. Want wat is nu die vrijheid wanneer iemand die afwijkt, voor gek wordt verklaard? Want dat is feitelijk wat er gebeurt.

Ik blijf gekte een merkwaardig verschijnsel vinden. Vroeger dacht ik dat ze makkelijk te herkennen waren, de gekken, tong uit hun mond, vrijen met etalagepoppen, maar tegenwoordig zitten er ook ogenschijnlijk doodnormale mensen tussen. Ze zijn intelligenter en geleerder dan ik, maar ik moet ze desondanks toch voor gek verklaren wil ik serieus genomen blijven worden. Ik noem maar wat, de aarde is plat, mij is geleerd dat ze rond is, ik wil me niet verdiepen in de andere bewering omdat die te belachelijk voor woorden is, dus ik verklaar de ander voor gek zonder dat ik persoonlijk heb kunnen constateren dat de aarde rond is. Ja, ik moet toch ergens vanuit kunnen gaan om mee te kunnen draaien in de maatschappij?

Ik moet mezelf dus dwingen om die intelligente en geleerde mensen met afwijkende meningen voor gek te verklaren. Dat vind ik ook best wel weer apart. Nou ja, ik wil mijn baan niet verliezen dus de aarde is rond! Maar als ik financieel onafhankelijk was dan zou ik het nog zo net niet weten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “De aarde is rond.”

 1. misschien kan ik helpen, je moet niet de veiligheid van de massa opzoeken, maar je liberaal humanisme verlaten. Dat houdt onder andere in dat je veel meer het individu in groepen ziet, en die groepen zijn onderling verschillend, sommige zijn meer en andere weer minder liberaal humanistisch. De complotdenkers zijn bijna allemaal liberaal humanistisch, in de zin dat ze zichzelf zien als indivue, en zelfdenkend wezen die door alleen al door te zijn geboren evenveel waarheid verkondigt dan iemand anders.

  Dat nu is een ideologie die ik denk te kunnen te bestrijden. Het individu is veel meer lid van vele groepen, werk, kerk, sportverenigingen, etc. die groepen houden er normen op na die jij voor een groot deel accepteert, want anders, zoals je juist opmerkt, raak je je baan kwijt.
  De mensen, de individuen verschillen onderling, de culturen van de groepen waarin ze leven verschillen ook onderling, jij kiest voor een deel in welke bubbel je jezelf het meest comfortabel voelt, daar moet je iets voor doen, de groepsnorm onderschrijven. Ik denk dat jij behoorlijk verschilt van de complotdenkers, dat je veel minder liberaal humanistisch bent dan het lijkt in dit verhaal.

  Like

  1. Maar welke indruk wek ik dan? Ik verklaar complotdenkers allemaal voor gek, alleen de argumenten waarom ik dat doe zijn niet heel sterk als ik er over nadenk. In het geval van de aarde zijn de complotdenkers compleet de weg kwijt, maar er zijn dingen die minder vaststaan. Wie werken er allemaal samen in de wereld, wie zijn elkaars vijanden?

   Like

   1. Uit je eerdere verhalen, oa over de dorpspomp en het diciplinerende van de groep op het individu, blijkt volgens mij dat je heel goed in de gaten hebt dat de massa bestaat uit groepen met verschillende ideologiejen. Ik denk dat je ook wel een waardeoordeel durdt te geven over verschillende ideologiejen. ( ik vind ze ook niet gelijk, hecht meer waarde aan de ene dan de andere).
    Als je de term gebruikt : ” veiligheid zoeken van de massa” suggeeer je dat de massa ziet als een verzameling gelijke individuen” en lijk je even hetzelfde “geloof” te hebben als de gekkies, die doen alsof ze niet door hun moeder zijn opgevoed, en door te zijn geboren alleen al geen onzinverhalen kunnen ophangen.

    Like

 2. Uiteraard is de aarde plat, pannenkoek. De aarde is een vliegende schotel, een UFO. Dank voor deze glasheldere uiteenzetting. Het woord “gekkie” moeten we maar verbieden.

  Like

 3. Als je bij een IQ test een IQ hebt van 130 wordt je tot de hoogbegaafden gerekend, Supergeniën scoren wel tot 180. Een vriend van me had een score van 160 maar nog tijdens z’n studie sloeg dat brein op tilt en werd hij opgenomen in een psychiatrische kliniek. De grens met krankzinnigheid is flinterdun in die regionen.

  Like

  1. Dhyan: ik kan me voorstellen dat het zo is dat zijn brein op tilt sloeg. Maar het kan ook zijn dat zijn omgeving niet om kon gaan met zijn begaafdheid, of hijzelf niet om kon gaan met zijn begaafdheid enerzijds en zijn “normale” omgeving anderszijds. De groep heeft de neiging te overleven en zal gekke individuen daarom desnoods opsluiten. Nederland heeft gekkenhuizen gebouwd voor mensen in Indonesieje, ten behoeve van mensen die de inboorlingen helemaal niet gek vonden. Die gebouwen kun je nu nog bezichtigen.

   Like

   1. De omgeving was mentaal even begaafd maar niet in sociale vaardigheden. Hij verloor, nog tijden onze studietijd, het contact met de realiteit en zonderde zich vervolgens af .Sloeg vervolgens de logica in de wind en redeneerde op een wijze waar geen touw aan vast te knopen was. In die tijd werd alles wat buiten de norm viel gek verklaard en opgesloten.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: