Hitlergroet

Als ik het allemaal goed begrijp dan staat er in Amsterdam sinds 1928 een beeld dat de hitlergroet maakt. Dat kan natuurlijk helemaal niet, want Hitler introduceerde zijn groet pas later, maar toch, er staat sinds 1928 een beeld in Amsterdam dat de Hitlergroet maakt. Tot nu toe is daar nooit ophef over geweest. Het was immers geen hitlergroet, het was een Olympische groet, die kennelijk een sprekende gelijkenis toont met de groet aan Der Führer. Dus zit vooral niet te zeuren dat het de Hitlergroet is, want dat is niet zo.

Kijk, dat zwarte piet zogenaamd een onschuldig kinderfeest is, daar trappen ze dan weer niet in in Amsterdam. Nee, zwarte piet is racistisch en iedereen die zegt dat zwarte piet niet racistisch is, is racistisch. Dus die bannen we uit, want godsamme onder het mom van een kinderfeest racisme in stand houden, uhuh daar trappen wij niet in mijnheer van Stoffelen! Weg ermee! Dan kan dat nazibeeld gewoon blijven staan en iedereen die er de Hitlergroet in ziet, moet maar eens goed bij zichzelf te rade gaan!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Hitlergroet”

 1. Er waren ouders die hun pasgeboren zoon niet naar zijn grootvader Adolf vernoemden, ook al was die grootvader van voor Hitler. Dat is goed te begrijpen maar ook een knieval voor de dictator. Het is te begrijpen omdat het repercussies kan opleveren voor een particulier gezin.

  Dat beeld in Amsterdam weghalen is een laffe knieval, een vorm van de geschiedenis herschrijven door de amsterdamse overheid, iets wat vaak voorkomt in dictaturen. Het lijkt op het schrappen van het woord slavernij uit het woordenboek. Of het vak geschiedenis afschaffen op de middelbare school, of is dat al gebeurd?

  Geliked door 1 persoon

 2. Een foto van het beeld staat in de Fb groep Amsterdam Nostalgisch. Dit was mijn commentaar daar;
  .’Ik begrijp überhaupt niet hoe zo’n beeld, dat in mij ogen echt fascistisch is, ook als dat niet fascistisch bedoeld was, daar toch al zo lang staat. Ik ben van na de oorlog, maar het lijkt me niet prettig voor mensen die de ellende van het fascisme aan den lijven hebben ondervonden, om hiermee geconfronteerd te worden. ‘
  Overigens vinden de meeste mensen het onzin om het nu te moeten verplaatsen.

  Geliked door 2 people

  1. Margo: in jouw ogen is het beeld echt fascistisch, of zelfs onbedoeld fascistisch. Voor beide beweringen zie ik graag rationele argumenten. Ik kan me voorstellen dat de olympische gedachte met de “lichaamscultuur” fascistische trekjes heeft, waar Hitler later op voortborduurde. Maar leg het dan uit, misschien met gebruik van de fotoos van het betreffende beeld. Zonder jouw uitleg met argumenten blijft het een bewering die vooral het herschrijven van de geschiedenis legitimeert.

   Like

   1. De ‘lichaamscultuur’ is door Hitler gebruikt of liever misbruikt om de gezondheid van het zuivere Arische ras te onderstrepen niet omgekeerd. Nou hoeft dat vertoon van ‘lichaamscultuur’ van mij niet zo dus mag het beeld van mij wel weg maar dan om die reden en nergens anders om. Hoe vreselijk het nazibewind voor sommige nu nog levende overlevenden ook is geweest er is ook een mogelijkheid om aan de kant van het gevoel te werken en te realiseren dat iets los kan staan van opgedane ervaringen en de subjectieve beleving..

    Like

 3. Zou het kunnen zijn dat er met het breed uitmeten van allerhande futiliteiten geprobeerd wordt de aandacht af te leiden van de dingen waar het werkelijk om gaat. Ik vermoed dat ook de Corona crisis meer dan noodzakelijk wordt aangegrepen om maar niet de publieke aandacht te hebben voor andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: