Sterkte Fabio

Ik zag de enorme crash van Fabio Jakobsen (vernoemd naar de verongelukte wielrenner Fabio Casartelli) die een uur gereanimeerd moest worden en daarna vijf uur lang werd geopereerd. Hij liep een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp op en wordt in een kunstmatige coma gehouden. De ‘boosdoener’, een andere Nederlandse sprinter, drukte hem tijdens de sprint de hekken in en volgens mij deed hij het met opzet. Wat iets anders is dan met voorbedachte rade of dat hij gewild zou hebben dat de ander zo levensgevaarlijk gewond zou raken. Maar in de hitte van het duel kun je soms domme dingen doen, alles om maar te winnen. Een voetballer kan soms ook met gestrekt been inkomen om een ander van het scoren af te houden. Heb je wel genoeg reactietijd om te denken aan de gevolgen van je daad? Natuurlijk heb je er vaak aan gedacht, als hij voorbij komt dan moet ik de rechte lijn blijven volgen. Als hij voorbij komt en mijn tackle komt te laat dan hou ik mijn been laag. Maar als de situatie daar is en je ziet je opponent het duel winnen en er is nog maar één manier om hem van de overwinning af te houden, geef je je dan gewonnen of neem je het enorme risico om de ander zwaar te verwonden? Je bent het tenslotte zelf niet, het is die ander. Zoiets moet je reptielenbrein je vertellen. En dan moet je neocortex je overrulen, als daar nog tijd voor is.

Een voetballer verontschuldigt zich vrijwel altijd na zo’n gore tackle. Bij nader inzien had hij dat toch niet zo gewild. De wielrenner die de crash veroorzaakte sloeg zelf ook over de kop, maar raakte slechts lichtgewond, als je een gebroken sleutelbeen zo mag noemen. Andere renners die volgden sloegen ook over de kop, hoe het met hen is weet ik niet. Maar Fabio, hij moest vrezen voor zijn leven, en nu voor het einde van zijn carrière, als hij bijkomt uit zijn coma.

Formule 1 is zoveel veiliger geworden de afgelopen decennia, maar wielrennen is nog steeds levensgevaarlijk en keihard. In de formule 1 brachten ze chicanes aan, zorgden ze voor brandveiligheid, maakten het chassis zo sterk dat het elke impact aankon, brachten ze systemen aan die nekletsel moeten voorkomen, en zorgden ze door middel van regels dat de auto’s niet steeds sneller werden. Het gevolg is dat ongelukken met zwaar letsel zeldzaam zijn geworden. En qua populariteit heeft de F1 niets ingeboet. Wielrennen moet ook veiliger worden. Om te beginnen moet de hekken bij een eindsprint hoger worden en vast komen te staan zodat er geen renner overheen of tussendoor kan schieten. Een superlichte kooiconstructie om de renners heen misschien? Airbags? Leren pakken? Of gewoon niet zeuren als iemand levensgevaarlijk gewond raakt?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

19 gedachten over “Sterkte Fabio”

 1. ik ben zelf amateur-wielrenner en heb een paar jaar geleden Peter Sagan helemaal afgebrand, ik wilde hem niet meer op een fiets zien. Dat geldt nu ook voor Dylan Groenewegen. Ook Max Verstappen zegt de ergste dingen, ik heb daar geen begrip voor, ook al wordt in zijn sport iets gedaan aan het verminderen van het aantal doden in die sport. Je noemt niet het turnen, waarschijnlijk omdat daar ook minder doden vallen, en als ze vallen dan is het niet gemakkelijk het toe te rekenen aan een enkel individu. Dat is in het geval van Peter Sagan en Dylan Groenewegen wel behoorlijk makkelijk. Ik vind de aankondiging van de baas van de Coninck dat Dylan het gevang in moet behartenswaardig. Het was een poging tot doodslag om te voorkomen dat Groenewegen zou kunnen verliezen.

  In een beetje normale gemeenschap zou er een derde er met het been vandoor kunnen gaan, maar de professionele wielerwereld is niet normaal. Zie de eindsprint in de dalende lijn waarbij tachtig kilometer per uur wordt bereikt, dat is de verantwoordelijkheid van de UCI, maar het vermindert niet de eigen verantwoordelijkheid van Dylan Groenewegen. Het zal me verbazen als hij gewoon doorgaat als sprinter.

  Like

  1. Dank voor je reactie. Ben wel benieuwd wat Max gezegd heeft wat niet door de beugel zou kunnen. Verder heb ik uiteen proberen te zetten dat het naar mijn mening geen poging tot doodslag is, maar instinctief gedrag, de zogenaamde killersmentaliteit die je haast niet kunt voorkomen. Michael Schumacher deed het ook, die roste zijn tegenstanders ook van de baan als die sneller waren.

   Like

   1. ik moet dat opzoeken wat Max gezegd heeft, ik heb dat gepubliceerd. Iets in de trant van die killersmentaliteit zoals jij het noemt.

    Mijn punt is vooaral: okee, ook een druggebruiker gaat niet logisch om met zijn eigen gezondheid, dus verwacht van mij geen bijdrage aan zijn ongevallen verzekering. Ook het verlengen van het leven van een 87 jarige met een jaar met medicijnen van honderduizend euro (inmuuntechnologie) voor dat jaar is niet iets waar ik voor ga applaudisseren.

    De keuze van Max Verstappen, ik neem aan dat hij en zijn makkers een speciale ongevallenverzekering hebben, en de keuze van Dylan Groenewegen, waarvan ik het niet weet, om iemand in de hekken te rijden met dodelijke afloop moet leiden tot gevangenisstraf.

    In andere woorden: als kijker, toeschouwer ben ik niet bereid om mijn bijdrage daaraan te leveren opdat een wielerwedstrijd spannend is, en dat ik daarom braaf mijn ziekenfondspremie betaal, hoewel dat tegenwoordig anders heet..

    Like

    1. Ik ben toch heel benieuwd wat Max voor keuze heeft gemaakt dat hij de gevangenis in zou moeten. En of het van Dylan een keuze is, dat vraag ik me echt af. Is het niet meer een foute reflex?

     Like

     1. het is zeker een foute reflex van Dylan, ook omdat hij niks geleerd heeft van Peter Sagan eerder. Ik heb niet gesteld dat Max de gevangenis (wel Peter Sagan en Dylan) in moet, maar ik zal het opzoeken, misschien vind ik alsnog toch dat ook Max de gevangenis in moet, geef me een week.

      Geliked door 2 people

      1. Ik dacht te lezen van wel. Ik denk dat het gaat om de manier waarop Max verdedigt. Die blokkeert zijn aanvaller met 300 per uur. Mede daardoor is er een nieuwe regel gekomen, dat je maar één keer van je lijn mag wijken als je verdedigt. Wat ook nog kan is zijn agressieve manier van inhalen. Hij duikt in een gat wat er eigenlijk niet is en geeft de opponent de keuze: wijken of crashen.

       Like

        1. Het is verder niet belangrijk, maar je schrijft dat de keuze van Max en van Dylan moet leiden tot gevangenisstraf. De keuze van Max Verstappen, ik neem aan dat hij en zijn makkers een speciale ongevallenverzekering hebben, en de keuze van Dylan Groenewegen, waarvan ik het niet weet, om iemand in de hekken te rijden met dodelijke afloop moet leiden tot gevangenisstraf.

         Like

         1. Mack, ik beloofde :ik geef je binnen een week wat ik tegen Max heb, gebruik jij die tijd om aan te geven dat ik ergens schreef dat Max de gevangenis in moet. Ik vind wel dat Dylan de gevangenis in moet, en Peter Sagan ook. Met een beetje mazzel verandert de UCI haar politiek, de sponsoren ook, dat er daarna niemand meer de gevangenis in moet. Okee, ik wil ook misschien nog wel Peter Sagan en Dylan Groenewegen ruilem tegen die amerikaan, als die vrijwillig de gevangenis in gaat, ik kan even niet op zijn naam komen.

          Like

      1. Ach Lauda. Die reed voorbij het brandende wrak van Roger Williams op Zandvoort en verklaarde later dat hij werd betaald om te racen, niet om te redden. Later was hij zelf aan de beurt en gelukkig dat andere coureurs wel stopten om hem uit zijn brandende wrak te slepen. Hij overleefde ternauwernood. Mag Verstappen dan een keer zoiets zeggen op jonge leeftijd? Hij heeft het nooit gedaan in elk geval, en van de baan rijden betekent nog niet gelijk een zwaar ongeluk zoals bij wielrennen.

       Geliked door 1 persoon

       1. je kunt ook zeggen dat Lauda toch later is gaan nadenken, er is “zelfreinigend vermogen” in de F1-wereld, en Lauda zet Max wellicht ook aan het nadenken in zijn jonge jaren. Ik wist eigenlijk niet meer dat hij, Max, al weer vier jaar in de topklasse rijdt. Over nadenken schiet me nog iets te binnen, een van de bazen van Max, ik dacht Horner of zoiets kwam begin dit jaar met het idee om Max moedwillig aan covid-19 te helpen, opdat hij in het verlate seizoen als een van de weinigen immuun zou zijn. Niet alle ideejen worden opgevolgd in het wereldje. Het lijkt me goed dat we als kijkers op afstand van het wereldje ons er ook mee blijven bemoeien, daarom al een prima blog van Mack.

        Geliked door 1 persoon

 2. Het probleem is dat dit vaker is gebeurd. Zelfs met plexiglas hekken van 2 meter hoog denk ik dat er bij zo’n snelheid vreselijke ongelukken kunnen gebeuren. Dat niet van de lijn wijken is een aardige theorie, maar bij 70+ km/h wordt alle redelijkheid in het hoofd uitgeschakeld en wint degene die het verstand op nul weet te zetten. Misschien moeten ze alleen nog maar tijdritten een aankomsten bergop toelaten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind 30 km per uur op mijn e-bike al akelig snel. Dat bereik ik ook alleen in de hoogste ondersteuning en naar beneden een tunneltje in. Ik doe dat dus niet. Ik kan me bij 80 km dan ook niets voorstellen.
  Iedereen is hier schuldig, de organisatie, die gast die hem de rand induwde, maar het slachtoffer zelf ook. Hij koos zelf voor deze ‘sport’. Alles voor de overwinning, een gevaarlijke mentaliteit die niets met sport te maken heeft.

  Geliked door 1 persoon

 4. De gevangenis in moet? Voor een sport waar ze zelf voor gekozen hebben. En met aankomsten waar de sprinters in stelling worden gebracht? En waar ze zelf voor kiezen?
  Nooit een inhaal manoeuvre gedaan waar van je zelf weet, nooit meer doen?
  Op zo’n moment denk je als sprinter niet meer na. En de belangen zijn te groot geworden.
  En reken maar dat Groenewegen niet al te best geslapen heeft. En zich nu met zijn andere arm voor de kop slaat. Met de ene kan het even niet. Nooit meer sprinten? Zou Fabio ook zo geredeneerd hebben als het andersom was geweest?
  Ik vind het een prima logje van Mack. Niet verontwaardig vanuit één standpunt redereneren, maar van alle kanten bekijken.
  En kom maar op met de reactie. We hebben momenteel alle tijd.
  Even wat anders Mack. Is het nieuwe huis lekker koel? Ik zag veel bomen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: