Practice what you preach

We leven in rare tijden. Vroeger was niet alles beter, maar sommige dingen waren duidelijker, met name persoonlijke verhoudingen. Een mens kon respect opbouwen, of niet, dat was zijn eigen keuze. Had je respect opgebouwd, dan was men eerder geneigd je woorden voor waar aan te nemen en je betrouwbaar te achten. Geen onlogische overlevingsstrategie. Had je dat niet gedaan, door nooit te handelen naar wat je predikte, dan hoefde je niet te rekenen op veel aanhangers van jouw beweringen.

Tegenwoordig hebben we daar wat op gevonden. Neem de heisa rond Johan Derksen die het besluit van het Nederlands Elftal om niet meer met VI te praten wegens vermeend racisme, pareerde met een ijzersterk argument over hypocrisie van het Nederlands Elftal door wel te gaan voetballen in Qatar, waar slavernij nota bene nog steeds bestaat. (practice what you preach.) Dit sterke argument betitelen we dan als “whataboutism” en we hoeven niet meer in te gaan op het argument van Johan. Exact hetzelfde doen we dan als waar we Johan van beschuldigen. (Johan zou niet ingaan op de beschuldiging aan zijn adres.) Het liefst plaatsen we in de comments van social media ook nog een link naar de Wikipagina over Whataboutism, zodat het er ook nog eens uitziet alsof we weten waar we het over hebben. Een win-win, want we hoeven er niet op in te gaan en we komen intelligent over.

Het is zo tegenstrijdig als iets. Het gaat er bij whataboutism alleen maar om dat je de eerste bent die de ander erop betrapt, ongeacht of het argument van de ander veel sterker was. Zo win je tegenwoordig de discussie. De beste argumenten zijn daarmee zinloos geworden, terwijl het vroeger toch vrij normaal was dat je pas betrouwbaar werd geacht als je deed wat je verkondigde. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Je kunt rustig Opeldealer zijn en beweren dat Opel de beste auto’s maakt en zelf een VW rijden. Als iemand je dan beschuldigt van inconsequent gedrag kun je dat makkelijk pareren met een ingewikkelde latijnse term, “tu quoque” (jij-bak), omdat de geldigheid van de bewering dat Opels goede auto’s zijn, kennelijk niet in het geding is. “Nee, waarom rij jij dan een VW” zou voor mij een uitstekend argument zijn om deze dealer niet te geloven. Maar zeg gewoon “tu quoque” en je brengt mij in diskrediet, inderdaad precies datgene wat ik eerst deed met mijn door mijn alarmbel ingegeven jij-bak. Dus is het ook niet gek dat we wat in de war zijn, allemaal.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Practice what you preach”

 1. Het is natuurlijk niet altijd een discussie, er is ook nog gewoon zoiets als je mening en je kunt daarop altijd nog reageren met ‘we agree to disagree’.

  Ik ken Johan Derksen verder niet maar wat ik zo over hem lees lijkt het mij dat hij een mening wil mogen hebben en verkondigen waar mogelijk alleen hij achter staat. En waarom zou je dat niet mogen en het zelfs wel best vinden dat niemand het daar mee eens is of daar over valt. Het is plezierig voor anderen/betrokkenen/omstanders als je jouw waarheid niet zomaar boudweg poneert maar het een beetje prettig inkleed en wat argumenten geeft maar daar hoef je als poneerde’r geen boodschap aan te hebben.

  Het is toch vreselijk dat er in Nederland mensen zijn die bedreigd worden en beschermd moeten worden vanwege hun opvattingen en dat zoiets dan weer anderen de moed ontneemt om zich ergens over uit te spreken. Het gevolg daarvan is dat je alleen nog maar politiek correcte uitspraken durft te doen en de indruk ontstaat dat de geponeerde uniformiteit de norm is. Eigenlijk heb ik respect voor de moed anders te zijn en andere opvattingen te hebben dan het gros.

  Ik vind er tot slot helemaal niks mis mee, ook al ben je dealer of importeur, om iets anders te rijden dan het merk dat je vertegenwoordigd. Je kunt toch geld zat hebben en in een Bentley willen rijden. Ik ga sowieso nooit af op aanbevelingen als ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’ wanneer iemand overduidelijk voor eigen parochie preekt.

  Betrouwbaar moeten staatslieden zijn omdat wat ze verkondigen van invloed is op je levensomstandigheden.

  Like

 2. Zolang jij niet klaagt dat ik je niet betrouwbaar vind als je zelf een ander merk rijdt dan je vertegenwoordigt en daarom niet bij jou koop, dan is dat prima natuurlijk. Derksen wordt ook verweten dat hij een voorbeeldfunctie heeft en daarom meer rekening moet houden met de gevoelens van anderen. Ik weet zeker dat hij niet de enige is die achter zijn mening staat.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: