De waan van de dag

Terwijl de ophef over het Corona virus alweer op z’n retour lijkt, en de meeste mensen hun heftigste emoties over de tramschutter alweer op facebook hebben achtergelaten, gaat het leven alweer door. Vonden ze gisteren nog dat Gökmen T. doodgemarteld moest worden, vandaag zaten ze alweer lekker te genieten van het mooie weer. Facebook is wat dat betreft een prachtige plaats voor een aantal mensen dat kort door de bocht wil en niet hoeft na te denken over eventuele verdere gevolgen. Stel nu dat we Gökmen op een marktplein stenigen, en hem dus geven waar hij op uit is, dan heeft hij zijn doel bereikt. Want zodra we dat doen hebben we geen rechtsstaat meer. Dat betekent het einde van het vertrouwde Nederland waar je lekker in je tuintje of op je balkon van de zon kunt genieten. Dus wat we vooral moeten doen, is deze idioot een eerlijk proces geven, hem berechten en levenslang opsluiten. Tenzij je uit bent op ontwrichting van de samenleving natuurlijk, dan stenigen we hem.

Maar voor die mensen die dat wel willen is Facebook een prachtig podium. Meestal na verloop van tijd is het aantal vrienden ook wel automatisch gefilterd en zijn er vrijwel alleen gelijkgestemden te vinden. Een mening wordt dan meestal met veel gejuich ontvangen. Dan kan iedereen weer even afkoelen. Wat dat betreft is er toch wel een nut aan Facebook verbonden. De ergste woede kan er even uit, misschien wel ter voorkoming van erger.

En het is niet dat ik sommige emoties niet begrijp, zeker als je een nabestaande bent begrijp ik dat getier in de rechtszaal wel. Ik zou zelf in zo’n situatie ook het liefst zijn hersenen in rammen, maar nu ik slechts een buitenstaander ben, en bij mijn volle verstand ben, snap ik dat het heel goed is om alles aan de rechtsstaat over te laten. Ik heb wel eens mensen hun hersens in willen rammen voor veel minder, dus ik ben geen haar beter als ik geprovoceerd wordt. Sterker nog, deze nabestaanden hielden zich nog in. Dat verdient ook wel respect.

Het zijn grote nationale en internationale problemen waar we ons het liefst mee bezig houden. Want die zijn ook makkelijker theoretisch aan te pakken als je er verder geen verantwoording over hoeft af te leggen. En het is makkelijker gedaan dan de auto wassen. Wat ik verdorie beter had kunnen doen, dan was ik persoonlijk nog wat opgeschoten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “De waan van de dag”

 1. Het bracht mij de processen tegen criminele dieren in herinnering, zoals die in de mdideleeuwen werden gehouden. Een varken of hond werd dan volgens de regels berecht en vrijgesproken of opgehangen Meestal opgehangen.
  In mijn jeugd zou deze man zonder meer krankzinnig verklaard zijn.
  Maar dat kan niet meer. Bij een verklaring van afwezige of beperkte toerekeningsvatbaaheid hoort nu een TBS, en dat vinden de nabestaanden en pers ook niet leuk.
  Deze gestoorde gek heeft behalve mensen gedood ook de toenmalige statenverkiezingen beinvloed, rechts heeft er schaamteloos gebruik van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Deel het anders nog een keertje. Mij staat iets bij van een Turkse vrouw die je enorm aan het provoceren was en dat er toen wat rake woorden gevallen zijn. Wat zei ze precies?

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: