Reden

Mensen die mijn blogjes vaker lezen weten dat ik een gloeiende hekel heb aan reizen voor je werk. Ieder jaar is er in Las Vegas een sales-achtige bijeenkomst, men heeft het dan steevast over Vegas. Ik zie je in Vegas! En ondanks dat Las Vegas een Elvis stad is, moet ik er niet aan denken, maar ik hoef er niet heen. Mijn collega moet er wel ieder jaar heen, maar hem begint het ook wat tegen te staan. Waarom ga je dan, was mijn vraag. (degenen die mijn blogjes vaker lezen weten dat dit een hele rare vraag is uit mijn mond.) Hij zei dat het verplicht was en dat je een hele goede reden moest hebben om niet te gaan. Ik gaf hem de reden. “nou, ik ben nu een keer of vijf geweest en het heeft me niets gebracht. Ik ben er als klapvee voor het management en als we nu met z’n allen zoveel CO2 moeten uitstoten, dan wel graag voor iets nuttigs.”

De goede reden zat hier niet bij, en dus boekte hij zijn vliegtuig. Volgens policy mogen ze ook niet bij elkaar in het vliegtuig zitten, want als er eentje neerstort dan zou je gelijk een hele afdeling kwijt zijn. Pertinente onzin, het Nederlands Elftal vliegt ook met elkaar, dat zou pas een ramp zijn als dat neerstort. In ons geval mis je een paar sales mensen, die kun je zo vervangen. Dat bedoel ik niet minderwaardig, het gebeurt al om de haverklap. Ik durf te beweren dat dergelijke sessies geen enkele zin hebben. En aangezien wij niet het enige bedrijf zijn dat aan zulke jaarlijkse flauwekul doet, is het theoretisch heel eenvoudig om heel veel milieuwinst te behalen. In de praktijk onmogelijk, want de grote bazen hoeven zich niet te verantwoorden. Die beweren gewoon dat zo’n kick-off noodzakelijk is en daar is geen enkel argument tegen in te brengen. Tenminste niet een waar ze vatbaar voor zijn. Dat gebeurt pas als de publieke opinie zich tegen hen keert. Dan worden het ineens milieuridders. Dus dat dat maar snel mag gebeuren.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

4 gedachten over “Reden”

 1. Een voordeel dat ik niet meer werk is dat dit soort dingen me niet meer opvalt. Bij het bedrijf waar ik werkte werd en wordt volgens mij nog altijd erg veel gevlogen. Schat 500 retourvluchten van circa 6000km per jaar. Die mensen blijven tussen een week en een maand weg om energie- en CO2-besparende installaties in verweggistan aan te leggen. Op dit moment is China een hoofdafnemer. Punt is dat je daar niet zomaar met een schip, trein of eigen auto komt. Aan de andere kant gaat een lijnvliegtuig met een paar mensen minder gewoon van start en zo’n vliegtuig weegt 10x zoveel als alle mensen die er in kunnen. Per persoon scheelt het maar 0,025% van het verbruik. Je moet zo’n ding dus helemaal leeg zien te krijgen en dat is niet eenvoudig.

  Like

 2. Maar vliegen voor een doel of vliegen voor de feestcommissie vind ik nogal een verschil. En stel dat je het vliegtuig structureel leger krijgt, dan gaan er op den duur nog maar 3 vluchten in plaats van vier. Dat zet wel aan.

  Like

 3. Heel wat van het hoger management vliegt omdat ze :
  1) dat liever doen dan echt een ganse dag op “bureau” zitten werken
  2) dat goed staat en eigenlijk niet echtw erken is
  3) ze airmailes verzamelen en dat eens oort extralegaal voordeel is waarmee ze dan goedkoper op vakantie kunnen met de fmailie

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: