Voorrang

Ik werd vrijdag tijdens de terugweg van mijn werk door twee vrachtwagenchauffeurs terecht gewezen. De eerste stond in een file op de snelweg, ik reed hem op de oprit voorbij en voegde een meter of twintig voor hem in. Dat kwam mij te staan op een salvo van zijn verstralers. Waarom deze man de verkeersregels niet kent is mij onduidelijk. Je moet toch de hele oprit gebruiken om in te voegen.

De ander reed op de rechterbaan, een meter of twintig achter de volgende vrachtwagen. De weg was driebaans, ik haalde de vrachtwagen in op de middelste baan. Ik zag dat hij wilde inhalen omdat hij zijn richtingaanwijzer naar links aanzette, maar ik ging niet een baan verder naar links, maar haalde hem met een constant snelheidsverschil in, dus hij moest denk ik even inhouden, hoewel de afstand tot zijn voorganger nog steeds tien meter was. Toen ik voorbij was, ging hij naar links en trakteerde mij op een lichtsalvo. Want hij vond kennelijk dat zodra hij zijn richtingaanwijzer aanzette, ik moest uitwijken. Ik ben ooit eens voor terecht gewezen door mijn rijinstructrice omdat ik ruimte wilde maken voor een invoegende auto. De regel is echter dat als je een bijzondere verrichting verricht, je al het overige verkeer voorrang moet geven.

Nu gaf hij mij wel voorrang, hij had immers simpel naar links kunnen komen en mij van de baan af kunnen drukken, zoals ook regelmatig gebeurt, maar waarom ik nu dat lichtsalvo kreeg? Omdat ik zijn voorrang verlening accepteerde? Het is ook niet gauw goed. Ik bleef echter rustig. Hoewel ik in gedachten wel al bezig was om hem te vragen of hij de verkeersregels eigenlijk wel kent.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

6 gedachten over “Voorrang”

 1. Weet eigenlijk niet goed hoe ik hier op moet reageren. Als wij met de caravan erachter rijden en we staan stil, dan rijden er tig auto’s nog net voor je de oprit af en wurmen zich ertussen. Inderdaad tot op het laatst, de hele oprit pakken. En dan zeg ik hardop “hufter”.
  En dat zullen de chauffeurs ook doen.
  Een auto is wendbaar. Nog vlug even naar links uitwijken. Ga het maar eens met een vrachtauto of caravan erachter doen.
  Je zult volgens de regels best gelijk hebben. Maar elkaar wat ruimte gunnen, is dat zo veel gevraagd?
  Het lijkt wel of jij je gemoedelijkheid een beetje kwijt bent, de laatste tijd.

  Like

 2. Ik vind dat echt onzin. Die eerste vrachtwagen had op geen enkele manier last van me. Die was alleen geïrriteerd dat ik hem inhaalde, geheel volgens de regels. Ik was geïrriteerd door dat lichtsalvo. Er is niets mis met de hele oprit gebruiken. Anders creëer je nog meer opstoppingen achter je. Anders wordt het als je de vluchtstrook of de parkeerplaats gebruikt. Die tweede vrachtwagenchauffeur had meer last van me, maar verwacht hij ook dat auto’s die van rechts komen hem voorrang geven?

  En ja, ik ben tegenwoordig wel snel geïrriteerd in de auto. En dat komt juist omdat ik de laatste tijd me verdiept heb in hoe de regels ook al weer waren, en niemand dat nog schijnt te weten.

  Geliked door 1 persoon

  1. En geloof me of niet, ik geef vrachtwagenchauffeurs over het algemeen de ruimte. Ik krijg regelmatig een duim of een knipperlicht van ze. Maar ze moeten niet verwachten dat ze overal en in elke situatie door kunnen drukken. Zeker niet als ze mij dwingen tot een reactie die eigenlijk niet mag.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik overweeg de aanschaf van een dashcam. Of twee eigenlijk. Ook een op de hoedenplank. Wat een mens niet meemaakt op de snelweg en andere wegen. Vaak kan ik er nog wel smakelijk om lachen ook als het weer net eens is goed gegaan. Overigens, er gebeuren meer bijna-ongelukken dan ongelukken. Het is ook veel te druk op de wegen.
  Nu je hebt besloten je niet meer naar anderen te voegen, komt de agressie er wel lekker uit. Wat ik dan niet kan rijmen met “ik bleef rustig” en de zelfbeheersing bij het voetbal laatst. Nu ja, het is ook nog een project in ontwikkeling. Zijn andere emoties ook zo heftig? Antwoorden hoeft niet he.
  Dat van die lichtdouches zou ik ook graag willen weten. Maar ja, er zijn mensen en mensen he. De ene vrachtwagenchauffeur is de andere niet. Misschien hadden net beiden een slechte dag. Het lijkt me dat jou geen blaam treft in beide situaties.

  Like

  1. Ik heb het vorig jaar gemerkt toen ik een middelvinger van een motorrijden kreeg. Die heb ik achtervolgd en ben boven op hem gaan rijden om hem een middelvinger terug te geven. Dat is eigenlijk niks voor mij. Ik probeer ook weer rustig te worden in het verkeer. En die zelfbeheersing bij het voetbal laatst heb je verkeerd begrepen denk ik. Of je moet doelen op het niet uitdagen/jennen van een ander als die eens verliest? Want dan klopt het.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: