Stakingen in het onderwijs

Het ‘onderwijs’ staakt. Het beoogde doel is meer geld, minder werkdruk. Hoeveel meer geld en hoeveel minder werkdruk is me niet duidelijk. Het enige wat ik snap is dat leraren van de basisschool meer gelijkheid willen tussen docenten op een middelbare school en henzelf. Maar daar zijn de docenten in het middelbare onderwijs weer niet mee gediend. Bovendien kun je dat ook oplossen door die laatste groep minder te betalen, maar het lijkt me dat dat niet de bedoeling is.

Ik zit niet in het onderwijs, maar ik ervaar momenteel ook werkdruk. Van ’s ochtends vroeg tot vaak ’s avonds vroeg wordt het uiterste van mij gevraagd.  Ik moet zeggen dat ik het ook wel eens helemaal gehad heb. Ik zou dan ook wel alle schoolvakanties vrij willen hebben. Ik heb pas één dag vrij gehad sinds de zomervakantie. Het verschil met een leraar is waarschijnlijk dat ik doe wat ik leuk vind, en waar ik goed in ben. Een leraar moet er veel nevenfuncties bij uitvoeren. Hun administratie is vaak een zootje weet ik uit betrouwbare bron, en hun bereidheid tot het volgen van de moderne procedures is niet bepaald hoog te noemen. Hetzelfde geldt voor huisartsen trouwens, met als verschil dat die wel moeten, omdat het hun eigen praktijk is. Leraren zijn meer geneigd die procedures te laten schieten omdat ze er zelf geen baat bij hebben.

Ik heb hetzelfde met dingen die er in het bedrijfsleven bij schijnen te horen, maar waar ik geen enkele baat bij heb. Ik noem maar wat: calls, webexen, vergaderingen,  presentaties, all-hands meetings, wat eigenlijk allemaal hetzelfde is en welk doel het dient is me na al die jaren nog niet duidelijk. Ik denk dat het iets te maken heeft met het aan het werk houden van diegenen die zichzelf erg graag in de schijnwerpers zien staan. Wat ik er van onthou is meestal niks, en de vragen die ik heb worden toch niet met een oplossing beantwoord, en er gaat onnodig veel tijd zitten.

Kortom, iedereen moet gewoon doen waar hij goed in is, en moet daar anderen vooral niet mee lastig vallen. Dus leraren geven les, boekhouders houden boek, en huisartsen artsen huis. Dan heb je veel minder werkdruk. Dan kunnen calls, webexen en weet ik het allemaal afgeschaft worden, gegoten worden in de vorm van een email, en leefde nog iedereen lang en gelukkig.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Stakingen in het onderwijs”

  1. Bij lesgeven komt zóveel kijken, dat het mensen opbrandt — als je er zelf niet op tijd uit ontsnapt — is mijn beeld/ervaring. Het voorbereiden en nakijken is al een sloot werk, en dan komt er anno-nu nog een hoop bovenop — wat jij ook in jouw vak ziet. Ja, ik ben het helemaal met je eens: laat iedereen gewoon (alleen) zijn eigen vak uitoefenen. Wat mij betreft wordt het onderwijs niet aantrekkelijker met meer geld, alleen met minder werk(druk.) Dat je gewoon, na 5 uur ’s middags niet meer allerlei taken hoeft uit te voeren, maar rust kunt nemen/je huishouden kunt doen. De minister die dàt bewerkstelligt trekt het onderwijs vlot.

    Geliked door 1 persoon

    1. Overigens weet ik weer niet goed wat er allemaal bij is gekomen in het onderwijs. Ik bedoel, vroeger moesten ze ook al het het verzuim bijhouden. Het is volgens mij ook het verschil in niveau van de leerlingen in één klas. Nakijken moest vroeger ook. Wat is er toch aan de hand?

      Like

      1. Het gaat om leerlingdossiers, leerlingvolgsysteem, evaluaties, behaalde doelen, vergaderingen — maar ik zie het ook alleen van een afstand: ik geef met een vrijwilligerscontract 1 middag per week Engels in groep7/8. Met de voorbereiding daarvan ben ik zo’n 5 uur bezig, en dankzij het vrijwilligerscontract heb ik niets te maken met het volgsysteem, vergaderingen etc 😉 Nu schrijf ik wekelijks toneelstukjes, waarin de l.l.zèlf Engels moeten spreken, en maak ik extra kruiswoordpuzzels voor de kinderen die razendsnel klaar zijn. Voor de kinderen die veel moeite hebben, maak ik woordenlijsten compleet met fonetisch geschreven uitspraak. Als er een boek/methode zou zijn, waar dat allemaal in zit (ik ken het helaas niet) zou het ongetwijfeld minder werk kosten.
        Maar goed, ik ben geen opgebrande leraar, en verdien als vrijwilliger maar een fractie van de Stakers 😉
        In mijn eigenlijke vak (1e graads tekenen /kunstgesch) is vrijwel geen werk. En ik zou alle idiotie rondom de lessen (verplicht vergaderingen bijwonen waar geen enkele l.l. van me werd besproken, surveilleren bij andere vakken op vrije dagen, porno zwaarder moeten bestraffen dan racisme) er niet meer voor over hebben.

        Geliked door 1 persoon

  2. Hiertegenover gaat de basisschool om half twee sluiten en dan gaan de onderwijzers naar huis, wat een kul om leraar genoemd te willen worden en vervolgens het zelfde salaris verlangen. Doe gewoon je werk en zeur niet, mijn sympathie hebben jullie nooit gehad en ik kom uit een onderwijsfamilie.

    Like

    1. Wauw, wat een verwenneritits… Als je dan echt thuis niets meer voor school hoeft te doen, is het een parttime baan… 🙂
      De school in mijn straat (waar ik Engels geef) gaat om kwart voor drie uit, maar ik zie de juffen pas tegen zessen langslopen naar huis, en dan beginnen ze al om half acht met voorbereiden. Mijn vader was ook leraar (aardrijkskunde aan een lerarenopleiding) en was elke avond tot een uur of elf ’s avonds aan het werk. Zelf was ik met kunstgeschiedenis in de jaren ’90 tot een uur of 1 bezig 😉 Maarja, die Havo4/5 had erg weinig lesmateriaal… kMoest alles zelf maken ;-/

      Voor mijn gevoel hoeft het leraren-/onderwijzerssalaris niet omhoog, daar is m.i. niets mis mee (ehhh… bij fulltime aanstelling dan, àls je die kunt krijgen, anders is het beneden bijstandsniveau, zoals het bij mij was…) alleen de enorme (onbetaalde, extra) uren….. ik ervoer het als extreem claimend.

      Geliked door 1 persoon

  3. Sinds ik van school af ben, is er veel veranderd. Wij hadden kant en klare schoolboeken en daaruit behandelden de leraren/leraressen hoofdstukken. Mijn indruk is dat een deel van de opvoeding sindsdien door de ouders naar de scholen is overgeheveld o.a. omdat ze zogezegd allemaal buitenshuis werken. Ik heb in andere sectoren ook veel werkdruk ervaren, inclusief verplichte vergaderingen, maar kan het niet goed vergelijken met onderwijs.

    Geliked door 1 persoon

    1. De werkdruk ligt tegenwoordig, voor zover ik dat kan overzien, overal (bijna absurd) hoog niet alleen bij het onderwijs, de ene zoon is advocaat en pas om 20.30 thuis en ook s’morgens vroeg uit de veren, een ander ingenieur bij ASML en daar is het hetzelfde verhaal.

      Like

      1. Dat wil ik geloven. De advocatuur en de ICT zijn twee sectoren die erom bekend staan dat er veel werkdruk is. Het is vermoedelijk een sector-eigen cultuur in de advocatuur. Hoe komt dit? Toon je door (over)werk aan dat je presteert of gebeurt een deel onbetaald? In de ICT gaat de voortgang van het project voor alles, neem ik aan, of ligt dit anders?

        Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: